VSANVMwareVMware ESXiVMware vCenter

vSAN Compression Only

Merhaba,

vSAN Compression Only isimli bu yazımda sizlere vSAN 7 U1 ile birlikte gelen Compression yeniliğinden bahsedeceğim. vSAN 6.2 versiyonundan itibaren Deduplication ve Compression özelliği kullanılmaya başlandı.

Ben daha önce Deduplication ve Compression’i anlatmıştım. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VSAN 6.2 – Deduplication ve Compression

Deduplication ve Compression’ın doğrudan kapasiteye etkisi vardır. vSAN kullanıyorsanız Deduplication ve Compression seçeneğini yanlızca All Flash mimaride kullanabiliyorsunuz. All flash ve Hybrid konfigurasyon arasındaki farkı bilmiyorsanız aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

VSAN – All Flash ve Hybrid

Deduplication’i incelediğiniz aslında yapı itibari ile performans kayıplarının olması normal karşılanıyor. Ancak bazı durumlarda deduplication’i devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz. Yüksek performanslı SAP ve SQL veritabanlarında compression’in aktif olması performansı artırırken disk alanından tasarruf sağlar. Bu özellikten deduplication gereksinimini ortadan kaldırarak, kullanıcıların artık daha iyi disk kullanımının etkinleştirilmesinin, yalnızca bir diski kaybederlerse tüm bir disk grubunun başarısız olmasına neden olacağından endişelenmeleri gerekmez.

vSAN Compression Only

vSAN ‘da Deduplication ve Compression oldukça önemli bir özelliktir. Çünkü doğrudan datastore’un free space’ine etki eder. Bu durum kaynakları daha verimli kullanmanızı sağlar. Ancak vSAN 7.0 U1 ile birlikte gelen Compression Only seçeneğinin avantajı sadece kapasite değil. Bununla birlikte aslında arıza toleransı konusunda da size farklı avantajlar sunuyor.

 

vSAN Compression Only
vSAN Compression Only

vSAN ortamında Deduplication ve Compression seçeneklerini aktif etmek için Cluster > Configure > vSAN Services bölümüne giriş yapıyoruz. Space Efficiency bölümüne giriş yapıyoruz.

Space Efficiency bölümüne giriş yaptığınızda karşımıza 3 tane seçenek çıkıyor. Daha önceki sürümlerde Deduplication ve Compression’i sadece aktif veya pasif duruma getirebiliyorduk. vSphere 7.0 U1 ‘de ise Deduplication ve Compression’i aynı anda aktif edebiliyorsunuz yine ancak bu sürümde isterseniz sadece Compression’ida aktif edebiliyorsunuz.

Compression Only seçeneğini seçtiğinizde ne kadar bir yer tasarrufu sağlanır bunu bilemeyiz. Çünkü burada her Virtual Machine’in sahip olduğu konfigurasyona göre değişkenlik gösterir.

Compression Only seçeneğini seçtiğinizde Deduplication ve Compression seçeneğine göre daha iyi bir performans sergileyebilir. Hatta okumuş olduğum bir raporda database gibi SAP gibi uygulamalarda önceki vSAN versiyonlarına göre %58’e yakın bir performans iyileşmesi olduğu belirtiliyor. Compression Only seçeneğini seçtiğinizde performansa olan etkisini büyük cluster’larda daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü çok fazla sayıda virtual machine’in bulunduğu cluster’larda deduplication’in aktif olmayıp sadece Compression’in aktif olması durumunda Deduplication engine’inin çalışmayacak olması performansa olumlu etki edecektir. Çünkü cache disk üzerine aynı veri birden fazla yazılabilir. bu işlemler bittiğinde kapasite diskine veriler indirilmeye başlandığında aynı veriler kapasite diskine yazılmaz. vSAN, Compression yaparken LZ4 algoritmasını kullanır ve bunu 4KB bloklar üzerinde yapıyor.

Peki buraya kadar herşey normal. Yukarıda sizlere sadece Compression Only seçeneğini seçtiğinizde sadece kapasiteye faydası olduğu gibi arıza toleransınada faydası var diye bahsetmiştim. Peki bu nasıl oluyor?

Deduplication ve Compression seçeneğini seçtiğinizde eğer kapasite disklerinden biri arızalanırsa tüm disk grubu etkilenir. Bunun sebebi Deduplication bilgilerinin cluster’da bulunan kapasite disklerinde tutuluyor olmasından kaynaklanıyor. Ancak Compression Only seçeneğini seçtiğinizde bu durum biraz daha farklı. Compression Only seçeneğinde disk arızası olduğunda yanlızca o disk etkilenir, tüm disk grubu etkilenmez.

Burada hangi seçeneği seçmeniz gerektiği konusunda ise VMware bizimle ufak bir bilgi paylaşıyor.

Workload Recommendation Capacity Savings Performance Impact
OLTP databases Compression Only Moderate Minimal
Mixed workloads Compression Only Moderate Minimal
VDI using instant clones Compression Only Moderate Minimal
VDI using linked clones Compression Only Moderate Minimal
VDI using full clones DD&C High Moderate

VMware, yukarıdaki iş yükü tiplerine göre Deduplication ve Compression veya sadece Compression kullanılması konusunda önerilerde bulunuyor. Eğer siz yukarıdaki tabloya rağmen neyin kullanılacağından tam emin değilseniz, minimum performans etkisiyle ve alan tasarrufu ile işle yapmak istiyorsanız sadece Compression Only seçeneğini seçebilirsiniz. Bu aslında VMware’in önerisi. Yukarıda da belirttiğim gibi Deduplication işin içerisine girdiğinde ister istemez bir algoritma çalışacağı için performansa bazı etkileri olabilir. Elbette burada yarı yarıya bir performans farkıda beklememek lazım.

Yukarıda Deduplication ve Compression aynı anda aktif olduğundaki performans ile Compression Only seçeneği seçildiğinde karşılaşacağımız performans etkileri yukarıdaki gibi olacaktır.

Özetlemek gerekirse, vSAN alternatiflerine bakıldığında Deduplication ve Compression’i devre dışı bırakabildiğiniz gibi isterseniz sadece Compression ‘i aktif edebileceğiniz bir mimari sunuyor bize. Aklınıza şu gelebilir hangi şartlarda Deduplication ve Compression devre dışı bırakabilirim diye sorabilirsiniz. Yoğun IO gerektiren veya üst düzey performans beklentilerinin olduğu ortamlarda bu özelliği kapatmanız istenebilir veya kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Microsoft SQL Server ve Oracle Database gibi bazı veritabanı çözümleri native compression içerir. Etkinleştirilirse, bu muhtemelen vSAN Deduplication ve Compression faydalarını azaltacaktır. Veritabanı Compression etkinleştirilmediği ortamlar için, vSAN Deduplication ve Compression daha uygun sonuçlar vermektedir. Yani deduplication ve compression, virtual machine’lerin içerisinde barındırdığı uygulamaya bağlı olarak performans farkı yaratır.

Genel olarak, okuma performansı, Deduplication ve Compression daha az etkilenir. vSAN ilk olarak bir read talebi geldiğinde cache üzerinden bir read talebini yerine getirmeye çalışacaktır. Eğer bu veriler cache üzerinde bulunmuyor ise, vSAN’ın cache tier’da aranmaya başlar. Veriler, cache veya vSAN cache tier’da tekilleştirilmez ve sıkıştırılmaz (deduplication ve compression). Bu nedenle, veriler teslim edilmeden önce, verileri yeniden derlemek ve sıkıştırmasını açmak zorunda kalmanın bir performans kaybı olmaz. Bununla birlikte, vSAN kapasite katmanından gelen read verileri, yeniden derlenirken ve sıkıştırılmış durumdan çıkarılırken az miktarda kaynak ek yükü oluşturacaktır.

Testler ile ilgili daha detaylı makale için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

https://infohub.delltechnologies.com/l/harnessing-the-performance-of-dell-emc-vxrail-7-0-100-a-lab-based-performance-analysis/conclusion-3-vsan-compression-only-is-nearly-penalty-free

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 3 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x