Creating an alarm for Provisioned Space
Merhaba,
Virtual machine’leri oluştururken thin ve thick olmak üzere iki farklı çeşit disk seçebiliyoruz. Thick disk’ler virtual machine’e tanımlandığında, disk’in boyutu kadar datastore’dan allocation yapar. Ancak thin disk’lerde böyle bir durum bulunmamaktadır. Bir virtual machine’e thin disk tanımlandığında 0 bayt olarak başlar. İçerisine veri yazıldıkça, yazılan verinin boyutu kadar disk genişler. Birçok firma kendi ortamlarında Thin disk kullanıyor. Bununda sebebi saving ‘dir. Siz ortamınızda bulunan 1000 virtual machine’in hepsine thick disk verirseniz storage tarafında gereksiz bir büyüklük olacaktır. Nihayetinde bazı virtual machine’ler var ki bunlar çoğu zaman verilen disk’in tamamını kullanmıyor. Eğer siz ortamınızda Thin olarak disk’leri tanımlarsanız; virtual machine’ler yanlızca kullandığı alan kadar datastore/storage ‘da alan kaplayacaktır.
Aslında yukarıdaki açıklamalara bakıldığında Thin disk çok avantajlı gözüküyor ancak Thin disk’in büyük bir dezavantajı var. Eğer Thin disk’ler kontrolsuz bir şekilde büyür ve virtual machine’in bulunduğu datastore’unda boş yer bırakmaz ise; o datastore’da bulunan tüm virtual machine’ler power off duruma gelir. Böyle bir durumda sizin datastore’u genişletmeniz veya o datastore’dan birşeyler silmeniz gerekecektir.
Storage durumu ile ilgili bilgileri genel olarak summary tab’ında görebilirsiniz. Free space ve Capacity kavramları yeterince açık olduğu için bundan bahsetmeyeceğim. Burada görülen provisioned space; virtual machine full utilization’da kullanacağı disk miktarıdır. Şimdi yukarıdaki tabloyu incelediğimizde Datastore’un boyutunun 49.75 GB olduğunu Capacity bölümünden görüyoruz. Ancak provisioned space’in datastore’un kapasitesinden daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumda bu datastore içerinde bulunan virtual machine’lerin thin disk ile oluşturulduğunu ve disk size’larının çok fazla verildiğini yorumunu çıkarabiliriz. Tabi şunuda belirtmeliyim, virtual machine’in snapshot’larıda provisioned space’in artmasına sebep olur.
Şimdi birazda virtual machine’in provisioned space’ini inceleyelim.
Virtual machine’in summary tab’ına baktığımızda Resources altında yer alan Storage bölümü aşağıdaki bilgileri içerir.
Virtual hard disk : 40GB
Snapshot : 40GB
VM swap file: 1GB (ram ile doğru orantılıdır.)
Yukarıdaki örnekte virtual machine’in 40GB disk kullandığını görüyoruz ancak SAN üzerinden 81 GB ‘lık bir alan tüketiyor. Bu durumda virtual machine üzerinde snapshot kaldığını anlayabiliriz. Snapshot’dan dolayı Provisioned Storage’ın büyümesini kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için Snapshot alarm’ı tanımlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.
https://www.tayfundeger.com/vcenter-uzerinde-snapshot-alarm-tanimlamasi.html
Peki Provision Space’in büyümesini nasıl takip edebiliriz?
vCenter seviyesinde alarm bölümüne girip sağ click new alarm butonuna basıyoruz. Alarm Type bölümünde Datastores seçeneğini seçiyoruz.
Triggers bölümünden Add butonuna basıyoruz ve Datastore Disk Provisioned seçeneğini ekliyoruz. Ben burada datastore’da Provisioned Space %125 olursa warning %200 olursa alert oluştur şekilde ayarladım.
Ek olarak Actions bölümünden bu alarm’ı kendinize mail attırabilirsiniz.
vSphere üzerinde birçok default alarm bulunmaktadır. Bu alarmlar içerisinde datastore’un doluluk oranını gösteren değerlerde mevcut. Ancak bizim istediğimiz over allocation değerinin alarm üretmesi. Yani provisioned space’in datastore capacity aşdığı anda alarm üretmesidir.
Thin Provission kullanıyorsanız eğer ortamınızda bu alarm’ı kesinlikle tanımlamanızı öneriyorum. Aksi takdirde datastore’da yer kalmayıp virtual machine’lerin down olması durumunda daha büyük sıkıntılar yaşarsınız 🙂
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.