Cisco

EIGRP Processes & Tables

Merhaba;

EIGRP routes ve routing table eklemek için üç genel adım takip eder.Temel açıdan yaklaşacak olunursa, bu üç adım OSPF uygulamasına çok benzemektedir.Ancak altında yatan mantık üzerinde çok büyük farklar yer almaktadır.Bu üç adım aşağıdaki maddelerde verilmektedir:

  • EIGRP router’ları, aynı alt ağda yer alan diğer EIGRP router‘larını keşfeder ve ardından bu router’lar ile komşuluk ilişkileri yani neighbor relationship kurar. Her bir router, komşularının listesini EIGRP komşu tablosunda (EIGRP neighbor table) tutar.
  • EIGRP bu adımda, ağ topoloji bilgisini komşularıyla değiş-tokuş eder, elde ettiği bilgiler doğrultusunda EIGRP topoloji tablosunu yani EIGRP topology table oluşturur. Ama şunu unutmamak lazım; OSPF‘teki DR ve BDR kavramlarına gerek yoktur.
  • EIGRP topoloji tablosunda yer alan bilgileri analiz ederek, en düşük metrikli yolları bulup, IP yönlendirme tablosuna ekler.

Bu üç adımın sonunda, EIGRP’de gerçekte üç adet tablo oluşmuş olur;

  • EIGRP neighbor table – show ip neighbor komutuyla listelenir.
  • EIGRP topology table – show ip eigrp topology komutuyla listelenir.
  • IP yönlendirme tablosu yani routing table – show ip route veya show ip route eigrp komutlarıyla listelenir.

Tek bir router üzerinde, EIGRP yönlendirme protokolü kullanıldığında, dokuz adet tablonun oluşması ve dokuzunun da güncellenmesi ihtimali vardır çünkü EIGRP, IP, IPX ve AppleTalk Katman 3 protokollerinin hepsinin bilgisini değiş-tokuş edebilme yeteneğine sahiptir.Eğer bir katman 3 protokolü için ayrı ayrı komşu tablosuna (neighbor table) topoloji tablosuna ipx eigrp topology komutu işleticek olunursa, EIGRP‘nin IPX ağ numaralarını barındıran topoloji tablosu çıktı olarak gösterilecektir.Elde edilen bu çıktı ile, show ip eigrp topology komutunun çıktısı birbirinden tamamen farklı olacaktır.

Takip eden kısımlarda, EIGRP‘nin nasıl komşuluk ilişkisi kurduğu nasıl yönlendirme bilgilerini takas ettiği ve IP yönlendirme tablosunu nasıl oluşturduğu konuları hakkında bilgi verilecektir.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x