VMwareVMware ESXi

ESXi 6.5 Basics – Sanal Makine Nasıl Oluşturulur?

Merhaba,

vSphere 6.5 ile birlikte artık vSphere Client’ın kullanılmayacağını daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. ESXi 6.5’a erişim sağlarken artık Web arayüzünü kullanacağız. Bundan doalyı bu yazımda ESXi 6.5 üzerinde yeni bir sanal makinanın nasıl oluşturulacağı konusunda bilgi vereceğim.

ESXi 6.5 üzerinde yeni bir virtual machine nasıl oluşturulur?

Bunun için ilk olarak ESXi host’umuzun management IP’sini browser’a yazıyoruz ve Web arayüzüne bağlanıyoruz.

Web arayüzüne login olduktan sonra isterseniz hemen Create/Register VM bölümünden yeni bir virtual machine oluşturabilir, isterseniz de sol tarafta yer alan Virtual Machines bölümüne giriş yapıp yine o bölümden Create/Register VM butonuna basabilirsiniz.

Create/Register VM butonuna bastığımızda karşımıza açılan pencerede 3 seçenek bulunuyor. Bunlar;

Create a new virtual machine: Eğer yeni bir virtual machine oluşturmak istiyorsanız bu seçeneği seçmeniz gerekmektedir.

Deploy a virtual machine from an OVF or OVA file: Sahip olduğunuz bir OVF veya OVA dosyası var ise ve bunu kullanarak yeni bir virtual machine create etmek istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.

Register an existing virtual machine: Hali hazırda bir virtual machine’iniz bulunuyor ancak bu inventory içerisinde gözükmüyor ise bunu tekrar inventory’e register edebilirsiniz.

Ben burada Create a new virtual machine seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

Select a name and guest OS bölümünde karşımıza gelen seçenekleri kısaca inceleyecek olursak;

Name: Virtual machine’e vermek istediğimiz ismi belirtiyoruz.

Compatibility: Burada mevcut ESXi sürümünüzü seçebilir veya daha düşük bir sürümü seçebilirsiniz. Burada yapmış olduğunuz seçime göre hardware version ayarlanacaktır.

Compatibility

Description

ESXi 6.5 and later

Bu virtual machine (hardware version 13) ESXi 6.5 ile uyumlu olacaktır.

ESXi 6.0 and later

Bu virtual machine (hardware version 11) ESXi 6.0, ve ESXi 6.5 ile uyumlu olacaktır.

ESXi 5.5 and later

Bu virtual machine (hardware version 10) ESXi 5.5, ESXi 6.0, ve ESXi 6.5 ile uyumlu olacaktır.

ESXi 5.1 and later

Bu virtual machine (hardware version 9) ESXi 5.1, ESXi 5.5, ESXi 6.0, ve ESXi 6.5 ile uyumlu olacaktır.

ESXi 5.0 and later

Bu virtual machine (hardware version 8) ESXi 5.0, ESXi 5.1, ESXi 5.5, ESXi 6.0, ve ESXi 6.5 ile uyumlu olacaktır.

ESX/ESXi 4.0 and later

Bu virtual machine (hardware version 7) ESXi 4.x, ESXi 5.0, ESXi 5.1, ESXi 5.5, ESXi 6.0, ve ESXi 6.5 ile uyumlu olacaktır.

ESX/ESXi 3.5 and later

Bu virtual machine (hardware version 4) ESXi 3.x, ESXi 4.x, ESXi 5.0, ESXi 5.1, ESXi 5.5 ve ESXi 6.0 ile uyumlu olacaktır.

ESX Server 2.x and later

Bu virtual machine (hardware version 3) ESX 2.x, ESX 3.x, ESXi 4.x ve ESXi 5.0 ile uyumlu olacaktır.

Ben burada ESXi 6.5 virtual machine seçeneğini seçiyorum.

Guest OS family: Virtual machine içerisine kuracağımız işletim sistemi ailesini belirtiyoruz. Burada yaptığımız seçime göre Guest OS version seçimi yapılacaktır.

Guest OS version: Virtual machine içerisine kuracağınız işletim sisteminin versiyonunu belirtiyoruz. Burada eğer yanlış bir seçim yapmamanız gerekir. Yapmış olduğunuz seçim neticesinde virtual machine üzerinde kullanılacak donanım belirlenir. Oyüzden virtual machine içerisine hangi işletim sistemini kuracaksanız burada da aynen onu seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu konu ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

Guest Operating System Seçimi Önemli mi?

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

Virtual machine’in barınacağı datastore’u seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Customize settings bölümünde oluşturacağınız virtual machine’in donanım özelliklerini ayarlayabilirsiniz. Virtual machine’in CPU, Memory, Network’u üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca virtual machine oluşturma aşamalarında virtual machine’in thin mi thick mi disk’e sahip olacağını belirtmedik. Bunu Customize Settings bölümünden belirtebilirsiniz. Hard disk 1 seçeneğini genişlettiğinizde disk’in tipini seçebilirsiniz.

Next ile devam ediyoruz.

Son bölümde oluşturduğumuz virtual machine hakkında kısa bir özet görüyoruz. Finish butonu ile virtual machine’i artık oluşturabiliriz.

Oluşturduğunuz virtual machine’i, Virtual machines bölümünden görebilirsiniz. Virtual machine’i create ederken işletim sistemi kurulumu için bir ISO mount etmemiştik. Şimdi bu işlemin nasıl yapılacağını inceleyelim.

Oluşturduğumuz virtual machine üzerinde sağ click Edit settings seçeneğine giriş yapıyoruz. Burada CD/DVD Drive 1 seçeneğini genişletiyor ve Datastore ISO file’i seçip datastore’da bulunan virtual machine ISO‘sunu seçiyoruz. Ardından save butonu ile buradan çıkıyoruz.

Virtual machine üzerinde sağ click yapıyor ve power on durumuna getiriyoruz. Daha sonrasında console ekranını açmak için virtual machine’e sağ click yapıp Console > Open Browser Console ‘i kullanabilirsiniz.

Virtual machine kurulumu tamamlandıktan sonra Vmware tools’u kurmamız gerekiyor.

Bunun için virtual machine veya console üzerinde sağ click yapıp Guest OS > Install VMware Tools butonuna basmanız gerekiyor.

VMware Tools ISO‘su mount edildiğinde otomatik olarak autorun çalışacaktır. Eğer çalışmaz ise siz kendiniz manuel tetikleyebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıkdan sonra karşınıza yukarıdaki gibi bir VMware Tools Setup’ı açılacaktır. Burada kurulumu Next Next Finish ile tamamlayabilirsiniz. Özel bir ayar yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Kurulum tamamlandıktan sonra virtual machine restart edilecektir.

VMware Tools kurulumu tamamlandıktan sonra artık Vmware tools’un kurulu olup olmadığını virtual machine Summary bölümünde görebilirsiniz. Yukarıdaki ekranda da görüleceği üzere Vmware Tools karşısında Yes yazıyor.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

5 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ramazan Yıldırım
Ramazan Yıldırım

Sanal makine oluşumunu çok sade dille anlatmışsınız ellerinize sağlık. 🙂

Şakir Mecidiye
Şakir Mecidiye

Hocam merhabalar. Anlatımınız için teşekkürler. Ben wm 6.7 sürümünü kurdum. Network’leri de ekledim, lakin sanal makinelerde eklediğim networkleri bulamıyorum. Ne denediysem başarılı olamadım. Fikriniz nedir acaba?

vmwareFan
vmwareFan

çok güzel,
çok daha fazla alıştırma bekliyoruz hocam.Mesela .ovf ile nasıl kurulum yaparız onu da anlatır mısınız ve dahası da sadece .ovf değil, istediğimiz bir vsphere esxi 6.5 ile bir şirketde datacenter da hangi tür uygulamalar gerçekleştirebiliriz.Örnek yukarıdaki uygulamaya benzer birçok güzel anlatım bekliyoruz sizden, siz birçok insana fayda sağladınız ve sizi örnek alanlar umarım sizin izinizi takip ettirir.Sağ olun.

Başa dön tuşu
5
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x