ESXi 6 üzerinde Microsoft Cluster – Bölüm 3
Merhaba,
Microsoft Cluster veya Failover Cluster oluşturmadan önce VMware vSphere tarafındaki limitasyonları iyi incelemeniz gerekiyor.
vSphere MSCS kurulum limitasyonları:
Kuruluma başlamadan önce aşağıdaki maddeleri iyi incelemeniz gerekiyor. Aşağıdaki maddeler bu release’de support edilmemektedir.
- NFS disk’ler üzerinde Cluster
- Mixed environment yani bu nedemek oluyor. Cluster’ın 1 node’u farklı bir ESXi versiyonunda, 2. node’uda farklı bir versiyonda. Cluster’ların çalışacağı esxi host’ların versiyonlarının eşit olması gereklidir.
- Eğer MSCS kullanacaksanız vSphere Fault Tolerance kullanma durumunuz bulunmuyor.
- CIB olan ortamlarda migration yapma olanağınız bulunmuyor. Single ESXi host üzerinde bulunan MSCS ortamında vMotion yapamazsınız.
- N-Port ID Virtualization (NPIV)
- MSCS’in çalışacağı ESXi host üzerinde memory overcommitment kullanılması çok uygun değildir. Memory overcommitment yaşanması virtual machine’lerin kısa süreli durmasına neden olabilir. Aynı şekilde virtual machine’lerin hatalı olarak davranmasına yol açabilir.
- MSCS node’larının suspend veya resume edilmesi support edilmemektedir.
- Storage space support edilmemektedir.
Exchange için Clustered Continuous Replication veya Database Availability Groups:
Siz isterseniz Exchange Server 2007 ile Clustered Continuous Replication (CCR) veya Exchange Server 2010 ve üzeri ile birlikte Database Availability Groups (DAG) ‘ı vSphere ortamlarında kullanabilirsiniz. Support edilen Exchange versiyonları ile ilgili aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.
https://kb.vmware.com/kb/1037959
Ayrıca Exchange server ile ilgili yazmış olduğum yazıları aşağıdaki link’den inceleyebilirsiniz.
Microsoft Exchange Server – Virtual Cores and Virtual Sockets
Exchange Server Best Practices – Enable Jumbo Frames
SQL Server 2012 için AlwasyOn Availability Groups ayarları:
vSphere ortamında SQL Server 2012 ile AlwaysOn Availability Groups (AAG) kullanabilirsiniz.
vSphere 6.0 aşağıdaki AAG deployment’lerini support eder:
- Availability Groups (AG) ‘ı high availability ve disaster recovery çözümü olarak kullanabilirsiniz. (Non-shared disk konfigurasyonu)
- Disaster recovery çözümü olarak Failover Cluster Instance (FCI) ‘i high availability ve Availability Groups (AG) için kullanabilirsiniz.
1 Fiziksel host bulunan ortamda virtual machine cluster:
Single ESXi host’un bulunduğu ortamda MSCS cluster’ı 5 node’a kadar oluşturabilirsiniz. Windows Server 2008 SP2 ve üzeri sistemler için 5 node support edilmektedir. Windows Server 2003 SP1 ve SP2 sistemler 2 node desteklemektedir. Daha önceki bölümde de bununla alakalı bilgi vermiştim.
Single ESXi host üzerinde MSCS cluster yapacaksanız bunun için 1 tane fiziksel network adaptoru yeterlidir. Birden fazla fiziksel network kartı farklı host’larda bulunan cluster virtual machine’leri birbirine konuşturmak için gerekli olur.
İlk node’un oluşturulması:
Virtual machine’i create edip, üzerine 2 network kartı eklemelisiniz. Daha sonrasında işletim sistemini virtual machine’e yüklemelisiniz. Biz burada virtual network kart’larını private network ve public network bağlantısı için kullanacağız. Private sayesinde cluster olan virtual machine’ler arasında hearbeat paketleri gönderebileceğiz.
Bu işlemleri gerçekleştirmek için öncelikle vSphere Web Client’a login oluyoruz. Tabi burada virtual machine üzerinde admin yetkisi olan bir kullanıcı ile bağlanmak gerekiyor. vSphere Web Client’a bağlandıktan sonra sağ click New Virtual Machine butonuna basıyoruz. Virtual machine oluşturma aşamasında aşağıdaki prosedürü takip edelim.
Creation type | Create a new virtual machine ‘i seçiyoruz. |
Name and folder | Virtual machine’in bulunacağı ortamı seçiyoruz. |
Compute resource | Virtual machine’in oluşacağı cluster, host, vApp veya resource pool’u seçiyoruz. |
Storage | Virtual machine’in configuration dosyasının ve vmdk’nın bulunacağı datastore’u seçiyoruz.. |
Compatibility | Host veya cluster birden fazla VMware virtual machine version’u support eder. Virtual machine için uyumlu olan version’u seçiyoruz. |
Guest operating system | Virtual machine’in içine kuracağımız işletim sistemini seçiyoruz. |
Customize hardware | Virtual machine’in hardware özelliklerini ayarlıyoruz. |
Ready to Complete | Yaptığımız işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve son kez kontrol ediyoruz. |
Yukarıdaki işlemleri sırasıyla tamamladıktan sonra Finish butonu ile virtual machine’ini create ediyoruz.
Önemli: Bu adımlarda shared disk daha eklemiyoruz.
Virtual machine’ini create ettikden sonra sağ click Edit Settings butonu ile virtual machine’in ayarlarına giriş yapıyoruz. Add butonuna basıp yeni bir network kartı ekliyoruz. Private ve Public olarak iki network kartına sahip olmamız gerekiyor. İşlemlerin hepsini tamamladıktan sonra artık Windows Server işletim sistemini virtual machine’e kurabilirsiniz.
İkinci node’un oluşturulması:
İlk node’un kurulumunu tamamladıktan sonra ikinci node’un kurulması için ilk node’un template’ini kullanabilirsiniz. Aynı işlemler bu virtual machine üzerinde de yapılacaktır. İsterseniz Clone’unu alıp ikinci node’u oluşturabilirsiniz.
İlk node’a Harddisk eklenmesi:
MSCS cluster’da storage disk node’lar arasında share edilmelidir. Kurulum yaparken quorum disk ve opsiyonel olarak shared storage disk kullanılabilir. vSphere Web Client’a bağlandıktan sonra virtual machine üzerinde sağ click edit settings’e giriş yapıyoruz.
1- New Device butonuna basıp New Hard Disk’i seçiyoruz ve Add butonuna basıyoruz.
2- Disk size’ini seçiyoruz.
3- Disk Provisioning bölümünden Thick ‘i seçiyoruz.
4- Virtual Device Node bölümünden yeni bir SCSI controller belirliyoruz. Örnek; SCSI (1:0)
Önemli Virtual machine’in ilk oluşturulmasında SCSI device node 0 seçildiği için bunu kullanmamamız gerekiyor.
OK butonu ile yeni SCSI controller’ımızı eklemiş oluyoruz.
5- SCSI controller seçip Change Type seçeneğini seçiyoruz. İşletim sistemine bağlı olarak burada bir seçim yapmamız gerekiyor.
Operating System | Type of Controller |
---|---|
Windows Server 2003 SP1 and SP2 | LSI Logic Parallel |
Windows Server 2008 SP2 and above | LSI Logic SAS |
Yukarıdaki contoller’lardan birini işletim sistemine göre seçiyoruz. İşlemleri tamamladıktan sonra OK butonu ile buradan çıkıyoruz.
6- SCSI Controller seçeneğinde SCSI Bus Sharing bölümünden Virtual seçeneğini seçiyoruz ve OK butonu ile buradan çıkıyoruz. Diğer node’a bu disk’i göstereceğimiz için SCSI Bus Sharing’i virtual olarak ayarlamak cok önemlidir.
İkinci node’a Harddisk eklenmesi:
İlk node’da yeni bir disk ve controller oluşturduk. Oluşdurmuğunuz bu controller’i virtual olarak işaretledik. Bu disk’i aynı zamanda ikinci node’a tanıtacağız.. Quorum disk olduğu için her iki node’unda görmesi gerekiyor.
Gereksinimler:
- Birinci node üzerinde bulunan ve virtual olarak işaretlediğimiz contoller’in bağlı olduğu disk’i device node’unu bilmemiz gerekiyor. İkinci node’a birinci node’da ki disk’i eklerken aynı device node’da bulunması gerekiyor.
- Birinci node için belirtilen quorum disk’in konumu.
Gereksinimleri tamamladıktan sonra aşağıdaki adımları uyguluyoruz.
1- vSphere Web Client’a login oluyoruz ve ikinci node üzerinde sağ click yapıp Edit Settings’e giriş yapıyoruz.
2- New device seçeneğini seçip Existing Hard Disk’i seçiyoruz ve Add butonuna basıyoruz. İlk node’da oluşturmuştuk quorum disk’i oyuzden bu disk’i göstermemiz gerekiyor.
3- İlk node’da virtual device node’u SCSI 1:0 olarak geçmiştik. İkinci node’da da SCSI 1:0 olarak seçiyoruz ve OK butonuna basıyoruz.
Son durum yukarıdaki gibi olması gerekiyor. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra OK butonu ile bu ekranı kapatıyoruz.
Single ESXi host bulunan ortamlarda bu şekilde Microsoft Cluster’ı yapılandırabilirsiniz. Bir sonraki bölümde fiziksel ESXi host’lar arasında (birden fazla esxi) virtual machine’lerin cluster nasıl çalışacağını anlatacağım.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.