ESXi NTP mi PTP mi?
Merhaba,
ESXi NTP mi PTP mi? isimli bu yazımda ESXi 7 ile birlikte gelen PTP saat senkronizasyonu hakkında detaylı bilgi vereceğim Ayrıca NTP ile PTP arasındaki farklarıda detaylı olarak anlatacağım.
vSphere 7 ile birlikte gelen yenilikler için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.
vSphere 7 ile birlikte PTP denilen bir kavram ile karşılaştık. PTP aslında yeni değil ancak vSphere 7 ‘de ilk defa kullanmaya başlayacağız. Ben daha önce PTP konusuna kısaca değinmiştim ve uygulamasını göstermiştim. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
ESXi NTP mi PTP mi?
Saat konusu oldukça önemli zaten blog üzerinden saat ile detaylı makaleler yazmıştım. Bir ESXi ‘i ilk kurduğunuzda yapmanız gereken şeylerden birtanesi de NTP’nin ayarlanmasıdır. Bir ESXi’in saati eğer yanlış olur ise virtual machine’lerde saatin düzgün olmasını bekleyemezsiniz. Bununla alakalı yukarıdaki linkte detaylı bilgiler aktarmıştım. Bunlara ek olarak şunu belirtmem gerekiyor. VMware eğitimlerimde özellikle üzerinde durduğum konulardan biride saat senkronizasyonudur.
Elbette vSphere 7 ile birlikte NTP konfigurasyonuna bir alternatif eklendi.
vSphere 7 ile birlikte artık PTP protokolünü kullanabiliyoruz. PTP sayesinde, NTP’ye oran ile daha hassas bir şekilde saat senkronizasyonu yapabiliyoruz. Malum saat farklılığı oluştuğu anda bir çok sorun yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı saat senkronizasyonu oldukça önemlidir. Uzun yıllardır NTP’yi kullanıyoruz ve aslında herkesinde bildiği birşeydir NTP. vSphere 7 ile birlikte PTP gündeme geldiği için ve her ikiside saat senkronizasyonu yaptığı için NTP ve PTP’yi karşılaştırmak istedim.
Eğer bir sanallaştırma ortmaı kullanıyorsak ESXi’i ilk kurduktan sonra mutlaka ve mutlaka NTP tanımının yapılması gerekir. Çünkü virtual machine’ler yapmış olduğunuz konfigurasyona bağlı olarak değişir ama, reboot esnasında veya sürekli olarak ESXi’dan saatini güncelleyebilir. Biz yıllardır NTP kullanıyoruz. NTP, Network Time Protocol isminin kısaltılmış halidir. PTP ise, Precision Time Protocol isminin kısaltılmış halidir. NTP, milisaniye cinsinden zaman hassasiyeti vardır. Kurulumu ve kullanımı oldukça pratiktir ve senelerdir kullanıldığı için hem NTP server’in yönetimi hemde kullanımı konusunda ciddi tecrübede bulunmaktadır.
PTP şu anda finansal işlemleride yani Borsa gibi yerlerde aktif olarak kullanılmaktadır. Örneğin hisse senedi alımlarında saat oldukça önemlidir çünkü buradaki ufak bir saat sapması hisse senedi emirlerinin yanlış gitmesine ve böylece piyasanın bozulmasına bile yol açabilir. Aşağıdaki linkte bunu görebilirsiniz.
https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/149/zaman-sunucusu-hizmeti
Aynı şekilde telekom ve savunma sanayi gibi kuruluşlarda da saat oldukça önemlidir. Bundan dolayı PTP konusunu kesinlikle ve kesinlikle atlamamalısınız.
PTP, mikrosaniye bazında doğrulama yapar. PTP, 319 ve 320 olmak üzere 2 UDP portu kullanır. PTP için özel fiziksel switch’ler bulunmaktadır ve ethernet protokolü üzerinden iletişim sağlanır. NTP’ye oran ile PTP daha maaliyetli ve karmaşık bir çözümdür. Neden böyle diyorum ondan bahsedeyim. En basitinden PTP’de failover çözümü bulunmaktadır. Master ve Slave gibi çalışıp saatleri senkronize edebilir. PTP, broadcast/multicast kullanılan ağlar için tasarlanmıştır ve mikrosaniye seviyesinde saati senkonize edebilir. NTP ise PTP’Ye oran ile daha basit bir mimaride tasarlanmıştır. NTP, milisaniye bazında saat düzenlemesi yapabilir ve bunu internet üzerinden yapabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Tabi burada maliyet ve esneklik çok önemlidir. PTP, NTP’ye oran ile daha iyi ve daha doğru sonuçlara götürür sizi. Ancak PTP’yi doğrudan kullanamadığınız için ekstra donanım ve ek maliyet çıkartacaktır size. Bu neden ile eğer hali hazırda PTP kullanmıyorsanız ve mikrosaniye seviyesinde saat güncellemesi önemli değil ise PTP kullanmanıza gerek bulunmuyor. NTP ile devam etmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.
PTP merak edenler için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz. Ben açıkcası PTP ile çok çok detaya girmek istemedim.
https://tr.qwe.wiki/wiki/Precision_Time_Protocol
Son olarak PTP kullanabilmeniz için virtual machine hardware version 17 kullanmanız gerektiğini unutmayın 🙂 Aşağıdaki videodan detayları izleyebilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Eline sağlık hocam çok teşekkürler. Güzel bir inceleme olmuş, kafası karışımış bir çok kişinin işine yarayacaktır diye düşünüyorum.
Kesinlikle 🙂