ESXTOP ile Storage Performansını incelemek
Merhaba,
Daha öncelerde performance monitor üzerinden storage performans‘ının nasıl incelenceği konusunda bilgi vermiştim. Performance monitor üzerinden, storage performans’ının incelenmesi ile ilgili konuyu aşağıdaki link’den inceleyebilirsiniz.
Vmware Performance charts ve Disk Troubleshooting
VMware Esxi Storage I/O latency problemi
Siz isterseniz ESXTOP üzerinden CPU, Memory, Network veya Storage’ın performans datalarını izleyebilirsiniz. ESXTOP konusunda eğer bilginiz yok ise Using Esxtop isimli makaleyi okuyabilirsiniz. Esxtop üzerinde anlık dataları görebilirsiniz geçmişe yönelik datalar gözükmez. Sadece o anda oluşan kullanımı görebilirsiniz. Ancak anlık olsa bile çok detaylıdır. İsterseniz datastore’ları ayrı ayrı isterseniz virtual machine’leri istersenizde hba’ların performans’larını ayrı ayrı görebilirsiniz.
ESXi’a SSH ile bağlandığınızda esxtop yazıyoruz ve karşımıza esxtop açılıyor. Esxtop ‘a giriş yaptıkdan sonra U butonu ile LUN’ları listeliyoruz.
Burada default olarak değerler yer almaktadır.
Buradaki değerlere eğer eklemek istediğiniz bir başlık var ise bunun için F butonuna basabilirsiniz.
Esxtop ile açtığınız veriler belirli aralıklar ile otomatik olarak yenilenmektedir. Eğer siz otomatik olarak yenilenme değerini değiştirmek istiyorsanız bunun için S butonuna basıyoruz ve 2 veya daha büyük bir değer giriyoruz. Minimum yenilenme süresi 2 saniyedir.
HBA’ların durumlarını görmek için D tuşuna basıyoruz ve Disk view yani hba mode’una giriş yapıyoruz.
Buradaki değerler ile ilgili daha önce yazmış olduğum Using Esxtop isimli makaleyi inceleyebilirsiniz.
F butonu ile siz isterseniz daha fazla performance counter’ı seçebilirsiniz. Klavye tuşları ile gerekli seçimleri yaptıkdan sonra Entter butonu ile Disk view mode’una geri dönüyoruz.
Eğer virtual machine bazlı esxtop’da storage data’larını görmek istiyorsanız V tuşuna basıyoruz.
Burada yine isterseniz F butonu ile yeni performance counter’ları ekleyebilirsiniz.
Bütün bu tablo’larda karşımıza çıkan değerleri inceleyecek olursak;
CMDS/s: Bu değer IOPS ve diğer SCSI komutlarının saniyede yapmış oldukları toplam miktardır. Eğer bir rezervasyon, limitleme gibi bir durum yok ise CMDS/s=IOPS olarak düşünebilirsiniz.
DAVG/cmd: Storage’a gönderilen komut’un milisaniye cinsinden yanıt süresidir.
KAVG/cmd: Komutun VMkernel’de harcadığı zaman miktarıdır.
GAVG/cmd: DAVG + KAVG ‘nin toplam miktarıdır.
Yukarıdaki değerler aslında bakmanız gerkeen en önemli değerlerdir. Burada bulunan 3 tane değerin 10(ms) milisaniyeyi geçmemesi gerekiyor. Eğer bu değerleri aşıyor ise performans problemi yaşıyorsunuz demektir. Bu değerler; DAVG, KAVG, GAVG ‘dir.
Diğer değerleri inceleyecek olursak;
CMDS/s: Bu değer IOPS ve diğer SCSI komutlarının saniyede yapmış oldukları toplam miktardır. Eğer bir rezervasyon, limitleme gibi bir durum yok ise CMDS/s=IOPS olarak düşünebilirsiniz.
READS/s: Saniyede verilen okuma komutudur.
WRITES/s: Saniyen verilen yazma komutudur.
MBREAD/s: Saniyede okunan Megabyte’dır.
MBWRTN/s: Saniyede yazılan Megabyte’dır.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.