Fault Tolerance Nedir?
Merhaba,
Fault Tolerance Nedir? isimli bu makalemde VMware en çok konuşulan özelliği hakkında bilgi vereceğim. Daha önce Fault Tolerance ile ilgili aşağıdaki gibi makaleler yazmıştım. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
vSphere 6.7 – Fault Tolerance Yenilikleri
vSphere 6.5 – Fault Tolerance Yenilikleri
vSphere 6 Fault Tolerance Gereksinimleri, Limitleri ve Lisanslaması
What’s New in vSphere 6.0: Fault Tolerance
Fault Tolerance Nedir?
vSphere Fault Tolerance kısa ismi ile FT, mission critical sistemlerinizi yani üretimin olduğu veya kritik sunucularda kullanabilirsiniz. Fault Tolerance’ın asıl amacı fiziksel sunucu ‘nun down olması sonucunda virtual machine’in restart olmasını engellemektir. Daha önce vSphere HA ile ilgili bir çok bilgi verdim. Bir ESXi down olduğunda üzerinde bulunan virtual machine’ler cluster’da bulunan farklı bir ESXi host üzerinde power on olurlar. Eğer siz host down olsa bile virtual machine’in etkilenmesini istemiyorsanız, Fault Tolerance kullanmanız gerekir. Bir virtual machine üzerinde Fault Tolerance’ı aktif duruma getirdiğinizde cluster’da bulunan farklı bir ESXi üzerinde virtual machine’in bir kopyası oluşturulur. Aktif çalışan virtual machine Primary ismini alırken, kopyasının oluşturulduğu virtual machine ise Secondary ismini alır.
Primary ve Secondary virtual machine arasında sürekli bir replikasyon vardır. Bundan dolayı Primary üzerinde yapmış olduğunuz tüm işlemler aynı zamanda Secondary üzerinde de gerçekleşir. Yani Primary virtual machine’in işletim sistemi seviyesinde bir sorunu olur ise aynı sorun Secondary üzerinde de olur. Fault Tolerance sadece virtual machine yedekliliği sağlar. Yani ESXi host’un down olması durumunda virtual machine’in diğer ESXi host üzerinde açılmasını beklemez. Fault Tolerance sayesinde Secondary virtual machine üzeirnden işlemler kesintisiz bir şekilde devam eder.
Primary ve Secondary virtual machine hiç bir zaman aynı ESXi üzerinde çalışmmazlar. Bunun sebebi ise bir ESXi host’un down olması durumunda Fault Tolerance açık olan virtual machine’in down olmasını engellemektir.
Fault Tolerance çok iyi bir teknoloji gibi gözüksede bazı limitasyonları bulunuyor.
Fault Tolerance, 8vCPU ‘ya kadar sahip virtual machine’lerde kullanabilirsiniz. Ancak 8vCPU üstünde bulunan virtual machine’lerde Fault Tolerance’ı kullanamazsınız.
Fault Tolerance, vSphere HA‘dan daha yüksek düzeyde iş sürekliliği sağlar. Primary VM karşılığını değiştirmek için bir Secondary VM çağrıldığında, Secondary VM hemen Primary VM’nin rolünü sanal makinenin tüm durumu ile üstlenir. Uygulamalar zaten çalışıyor ve bellekte depolanan verilerin yeniden girilmesi veya yeniden yüklenmesi gerekmiyor. vSphere HA ise Primary VM’in bulunduğu host’un down olması durumunda Primary virtual machine’i reboot eder bu esnada Secondary VM kendini Primary olarak gösterir. Böylece kesinti yaşanmaz.
Fault Tolerance her zaman kullanılabilir olması gereken uygulamalar, özellikle donanım arızası sırasında kullanıcıların korumak istediği uzun süreli client bağlantılarına sahip uygulamalar tarafından tercih edilir.
Bir virtual machine’i Fault Tolerance ile korumayı isteğe bağlı bir şekilde kullanabilrisiniz. Bu durumda, bir virtual machine normal çalışma sırasında vSphere HA tarafından zaten korunur. Belirli kritik dönemlerde, virtual machine’in korumasını geliştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin, kesintiye uğrarsa kritik bilgilerin kullanılabilirliğini geciktirebilecek bir çeyrek sonu raporu çalıştırıyor olabilirsiniz. Fault Tolerance ile bu raporu çalıştırmadan önce bu virtual machine’i koruyabilir ve ardından rapor üretildikten sonra Fault Tolerance’ı kapatabilir veya askıya alabilirsiniz. Virtual machine’i kritik bir süre boyunca korumak için Fault Tolerance’ı kullanabilir ve kritik olmayan işlem sırasında kaynakları normale döndürebilirsiniz.
Fault Tolerance’ı (FT) kullanmadan önce, bu özellik için geçerli olan üst düzey gereksinimleri, sınırları ve lisanslamayı göz önünde bulundurmalısınız.
Gereksinimler;
- Fault Tolerance açık VM’ler için ESXi host’larda kullanılan CPU’ların vSphere vMotion ile uyumlu olması gerekir. Ayrıca, Donanım MMU sanallaştırmasını (Intel EPT veya AMD RVI) destekleyen CPU’lar gereklidir. Aşağıdaki CPU’lar desteklenir.
- Intel Sandy Bridge veya üzeri. Avoton desteklenmez.
- AMD Bulldozer veya üzeri.
- FT için 10-Gbit network uplink’i kullanmalısınız ve ağın düşük latency’e sahip olduğunu doğrulayın. Özel bir FT ağı şiddetle tavsiye edilir.
Lisanslama;
- vSphere Standard ve Enterprise. 2 vCPU’ya kadar izin verir
- vSphere Enterprise Plus. 8 vCPU’ya kadar izin verir
Fault Tolerance ile vSphere HA birbirine çok karıştılıyor. Umarım bu makalemde sizlere bu sorunun cevabını vermişimdir. Son olarak VMware yapmış olduğu testlerde Fault Tolerance’ın açık olduğu virtual machine’lerde %20 gibi performans kaybının olduğunu belirtiyor. Bundan dolayı Fault Tolerance’i aktif ederken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Ayrıca, bir virtual machine üzerinde fault tolerance’i aktif ettiğinzde Secondary virtual machine oluşur. Burada FT logging network’u üzerinden veri trafiği gönderilir. Fault Tolerance ‘da bir virtual machine’in üzerindeki uygulama down olursa veya bir sebepten dolayı corrupt olursa, veri aynı şekild secondary’e aktarıldığı için secondary üzerinde de down olur. Fault Tolerance’ı kesinlikle OS yedekliliği gibi düşünmemelisiniz. Fault Tolerance yanlızca ve yanlızca ESXi host’un down olmasından dolayı virtual machine’in reboot olup kesinti yaşanmasını önler.
Yukarıda vSphere HA ‘den çok bahsettim ancak detaylar için aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
Objective 1.6 – Describe and differentiate among vSphere, HA, DRS, and SDRS functionality
Objective 2.2 – Describe HA solutions for vSphere
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Eline saglik hocam,
Oldukca faydalı bir yazı olmuş
Çok teşekkür ederim.
Ellerine sağlık. Teşekkürler.
Rica ederim, keyifli okumalar 🙂