Hacker’ların ilk hedefi Android
Güvenlik uzmanları, geçen hafta Google’ın işletim sistemi Android’i hedef alan yeni bir kötü amaçlı yazılım akımını ortaya çıkardı.
Hacker’ların, yaptıkları saldırıyla sadece telefonlardan yapılan ve gelen aramaları değil, konuşmaları da kaydettiği anlaşıldı.
Bu gelişme, araştırmacıların Apple iPhone’larda bir güvenlik açığı tespit etmesi ve Alman hükümetinin Apple’ı güvenlik tehdidine karşı uyarmasından bir ay sonra geldi. Uzmanlar, akıllı telefonları hedef alan saldırıların arttığına dikkat çekerken, hackerların yeni teknikler üzerinde de kendilerini geliştirdikleri uyarısında bulundu.
Verilere göre, ABD’deki yetişkinlerin yüzde 38’i Android, Windows ve WebOS işletim sistemlerine sahip iPhone, BlackBerry veya diğer akıllı telefonları kullanıyor. Güvenlik uzmanları, kötü amaçlı yazılımların fazladan telefon ücreti kestiklerini, konuşmaları kaydettiklerini, smslere müdahale edilmesini sağladıklarını ve hatta e-mail, fotoğraf ve diğer özel içeriklerin silinmesine imkan verdiklerini belirtti.
Endişeye neden olan en son gelişmeler ise şöyle:
Lookout güvenlik şirketi, Ocak ayından itibaren yürüttüğü güvenlik taramalarında yüzlerce telefonda kötü amaçlı yazılım tespit edildiğini açıkladı. Her ay saldırıya uğrayan akıllı telefon iki katına çıkarken, 2011’in başından bu yana 1 milyon akıllı telefon kullanıısının kötü amaçlı yazılımlardan etkilendiği düşünülüyor.
Google, Android Market uygumalarından 100 kötü amaçlı yazılımı temizlediğini açıkladı. Bir tane kötü amaçlı yazılımın silinmeden önce 260 bin defa indirildiği tespit edildi. Androdid, dünya çapında 135 milyon kişi tarafından kullanılıyor.
Dünyanın en büyük güvenlik yazılımı şirketi Symantec, geçen yıl Android’i taklit eden beş kötü amaçlı yazılım tespit etti.
Hürriyet.