HPE SimpliVity Compression
Merhaba,
HPE SimpliVity Compression isimli bu makalemde size aslında deduplication ile birlikte çalışan compression özelliği hakkında bilgi vereceğim. Daha önce Deduplication ile ilgili bir makale yazmıştım. Bu makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
HPE Simplivity Data Deduplication
Bir önceki makalemde Data Deduplication ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştim. Bu yazımda ise compression’in detaylarını anlatacağım. Veri verimliliği yani data efficiency dediğimizde ilk aklımıza gelen deduplication ve compression (tekilleştirme ve sıkıştırma)’dır. İki tür compression yani sıkıştırma teknolojisi vardır. Inline ve post-processing. Ben bu makalemde bu iki compression teknolojisi hakkında bilgi vereceğim. Compression teknolojileri, belirli bir veri öğesinin boyutunu azaltmak için tasarlanmıştır. Video, ses veya sıkıştırılmış veri gibi belirli veri türleri daha fazla sıkıştırılamaz. Metin dosyaları ve hatta veritabanları gibi diğer veriler de oldukça iyi sıkıştırılır. Sıkça sorulan soru “sıkıştırma işleminden ne kadar fayda sağlayacağım?” Sorusudur. Ne yazık ki, verileri gerçekten sıkıştırmayı denemeden ne kadar iyi sıkılacağını bilmenin pratik bir yolu yoktur, bu da kaynakları tüketir. Enteresan bir yorum oldu 🙂
Sıkıştırma, kayda değer miktarda CPU kullanan, kaynakları yoran bir işlemdir. Ayrıca çalışması zaman alır, bu nedenle kendiliğinden gecikme yani latency ekler. Bu, sıkıştırmanın yararlarını değerlendirirken dikkate alınması gereken bir konudur. Sizinde tahmin edeceğiniz üzere, sıkıştırma yani compression işlemlerinde nekadar CPU kullanılır bu konuda net birşey söyeleyemem. Çünkü bu işlem sahip olduğunuz sunucu sayısına bağlı olarak değişir. Heleki sanallaştırma kullanıyorsanız konu çok daha karmaşık bir hale gelebilir. Bu, öngörülemeyen sıkıştırma için bir response süresiyle sonuçlanır. Bu, depolama hizmetleri sunan mission critical sistemler için iyi bir şey değildir.
DeCompression çok daha hafif bir işlem olduğu ve nispeten az miktarda CPU kullandığı belirtilmelidir. Bir dosyayı gzip veya WinZip ile sıkıştırmak, aynı içeriğin decompression işleminden daha uzun sürer.
Inline compression yani satır içi sıkıştırma, verileri HDD’ye yazmadan önce yapılan sıkıştırma işlemidir.
Yukarıdaki denklemde, inline compression (satır içi sıkıştırma) teknolojisi ve CPU kaynakları uygulanır ve sonuç denklemin sağ tarafıdır. CPU kaynağının tükendiğini ve HDD IOPS, HDD kapasitesinin azaldığını görüyoruz. Burada CPU tüketimi latency‘de bir artışa neden olabilir ve latency, uygulama için mevcut toplam IOPS sayısında bir azalmaya neden olur.
(Post-processing compression) işlem sonrası sıkıştırma işleminin biraz farklı bir mantığı var. İlk önce verileri HDD’ye yazar ve ardından verileri daha sonra sıkıştırmak için HDD’den tekrar okur. Bu, storage hizmetleri sağlayan herhangi bir sistemdeki en değerli kaynaklardan biri olan HDD IOPS’u azaltmayan çok farklı bir denklemle sonuçlanır. Aslında, tam tersi gerçekleşir. Post-processing compression genellikle IOPS’un iki katından fazlasını gerektirir. Bu ek HDD IOPS, verileri okumak için ilk yazma işleminden sonra gereklidir, işlemden geçirmek için CPU gerekir ve daha sonra sıkıştırılmış veriyi diske yazmak için daha fazla HDD IOPS kullanılır.
HPE SimpliVity Compression Nasıl çalışır?
HPE SimpliVity HyperConverged mimaride daha önce anlattığım gibi, storage, backup, replication vb gibi teknolojileri 2u veya 4u cihazlar ile sizlere çözüm olarak sunabiliyor. HyperConverged mimarilerde hizmet verilebilmesi için CPU kaynakları kullanılır. Şöyle düşünün, virtual machine’ler var, storage, backup veya replikasyon çözümlerini kullanıyorsunuz. Hem altyapıda çalışan virtual machine’ler hemde hyperconverged çözümlerde kullanılan avantajları fiziksel CPU üzerinden kullanmak mantıklı mı? Aslında değil. Düşünsenize deduplication ve compression işlemlerini fiziksel CPU’nun yaptığını. Bundan dolayı fiziksel sunucunuzda çok daha yüksek CPU tercih etmeniz gerekir ve bu da virtual machine maaliyetlerinin artmasına sebep olur. Peki HPE SimpliVity fiziksel CPU gücünü kullanmadan bu avantajları bize nasıl sağlıyor?
HPE SimpliVity OmniStack Accelerator Card, sayesinde Compression işlemleri yapılmaktadır. Bu kart üzerinde bulunan işlemci sayesinde, fiziksel sunucu üzerinde bulunan CPU’ya hiç bir ekstra yük gelmeden gerçekleştirilir. Omnistack Accelerator Card ile ilgili ben daha önce aşağıdaki gibi bir makale yazmıştım. Bu makale içerisinde de ekstra olarak bilgi vermiştim.
HPE OmniStack Accelerator Card
HPE SimpliVity’de inline compression kullanılır ve bu tamamaen OmniStack Accelerator Card üzerinde gerçekleşir. Bu kartın bozulması durumunda hiç birşey olmayacağını zaten yukarıdaki makalemde belirtmiştim, ayrıca bir daha belirtmeme gerek bulunmuyor sanırım 🙂
Compression işlemi oldukça CPU tüketen bir işlem diye bahsetmiştim. Bu işlem OmniStack Accelerator Card üzerinde gerçekleştiği için kapasite, latency’de düşüş sağlanırken, uygulamaların yapmış olduğu IOPS’larda artış olur. Bu çok önemli bir ayrıntıdır çünkü bir çok üründe deduplication ve compression aktif duruma getirildiğinde performans kaybı yaşanır ve bundan dolayıda genellikle bu özellikler aktif duruma getirilmez. Ancak bir önceki deduplication makalemde de belirttiğim gibi SimpliVity’de kesinlikle performans kaybı yaşanmıyor diye HPE kendisi belirtiyor.
SimpliVity, OmniStack Accelerator’dan yararlanarak inline compression tüm faydalarını olumsuz bir etkisi olmadan sunar. SimpliVity, sistem performansını arttırırken veri verimliliğinin avantajlarını benzersiz bir şekilde arttırır. Ve tüm bunları Omnistack Accelerator Card tarafından yapar. Tabi şunu da belirtmem gerekiyor, HPE SimpliVity gibi cihazlarda Deduplication ve Compression disable duruma getirilemiyor. Yani bu özellikleri kapatamıyorsunuz. Default olarak enable durumda geliyor. Bu bir dezavantaj mı? Bana göre değil çünkü bu işlemler fiziksel CPU üzerinde yapılmayıp tamamen ayrı bir kart üzerinden yapıldığı için olumsuz olarak görmüyorum. Ancak elbette özel sebeplerden dolayı bu özellikleri kullanmak istemeyenler olabilir. Oyüzden belirtmek istedim.
Detaylı bilgi için aşağıdaki link’i ziyaret edebilirsiniz.
https://www.hpe.com/tr/en/integrated-systems/simplivity.html
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Eline saglik hocam. Hepimizin nedir ne degildir diye merakla bekledigi bir urun hakkinda cok degerli bir makale. Sagolasin.
İyi dileklerin için çok teşekkür ederim 🙂
SimpliVity bir çok işimizi hızlandıran bir seçenek oldu. Compression da SimpliVity gibi aynı şekilde işlemlerimizi kolaylaştıracak bir şey anladığım kadarıyla. 🙂
SimpliVity güzeldir 🙂
Emeğine sağlık hocam, gerçekten çok başarılı bir makale olmuş beğenerek takip ediyorum. 🙂
Çok teşekkürler.
Simplivity’e çok meraklı biri olarak Compression konusunu sayenizde daha iyi anladım. Kaleminize sağlık.
Çok teşekkür ederim, devamı geliyor.
Ellerinize sağlık hocam, Simplivity konusunda türkçe tek kaynak sensin diyebilirim valla. 🙂