HPE SimpliVity ve Network Bağlantıları
Merhaba,
HPE SimpliVity ve Network Bağlantıları isimli bu yazımda HPE SimpliVity ortamlarında kullanılacak network bağlantıları hakkında bilgi vereceğim. Bu aslında oldukça önemli çünkü mimariyi tasarlarken buna dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde performans sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
HPE SimpliVity hyperconverged bir çözüm olduğu için node’lar arasında bağlantı yapmanız gerekmektedir. HPE SimpliVity’nin ne olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.
HPE SimpliVity, hyperconverged bir çözümdür. Node’lar üzerinde yer alan diskler birleşerek shared bir datastore oluşturulduğu için node’lar arasındaki bağlantı oldukça önemlidir. Eğer burada bir yanlışlık yapılır ise datastore erişimlerinde sorun olacak ve sanallaştırma ortamında çeşitli tutarsızlıklar oluşacaktır. Bundan dolayı kablolamaya oldukça dikkat etmeniz gerekiyor.
HPE SimpliVity‘nin en fazla satan modellerinden birtaneside HPE DL380 serisidir. Bundan dolayı bende bu konuyu anlatırken bu sunucu üzerinden örnekler vereceğim.
HPE SimpliVity ve Network Bağlantıları
Aşağıda belirteceğim bağlantı methodları HE tarafından support edilmektedir.
10GbE Network Konfigurasyonu:
Eğer ortamınızda 2 adet HPE SimpliVity var ise ve bunları bir federasyon içerisinde kullanacaksanız minimum network yapılandırması yukarıdaki gibi olabilir. Her sunucu üzerinde 2 adet 10GbE network kullanılır. Bunlardan birtanesini yedek olarak kullannılır. Bu konfigurasyonda Switch yedekliliği için 2 adet fiziksel 10GbE Switch bulunması gerekmektedir. A node’unda bulunan dual port 10GbE network ‘un birtane port’u 10GbE Switch 1 üzerine bağlanırken, yine aynı node üzerinde bulunan boştaki port 10GbE Switch 1 üzerine bağlanır. Böylece hem port hemde switch yedekliliği sağlanmış olur.
Direct-Connected Network Konfigurasyonu:
İki node HPE SimpliVity bulunan bir federasyonda fiziksel sunucuları doğrudan birbirine bağlayabilirsiniz. Böylece node’lar arasındaki bağlantı için ekstra bir switch tutmanıza gerek bulunmaz. Burada sadece yönetim için 1GbE network’un olması yeterli olacaktır. 1GbE bağlantı yapılırken çapraz bir bağlantı yapılarak uplink ve switch yedekliliği sağlanmış olur.
Önemli: Altyapınızda üç veya daha fazla HPE SimpliVity var ise, 10 GbE Direct Connect kullanamazsınız. Bu yöntem sadece 2 node için geçerli ve support edilmektedir.
1 GbE ve 10 GbE Switch Bağlantılı Konfigurasyon:
Altyapılarda en fazla kullanılan mimarilerden birtanesidir. 10gbE network üzerinden HPE SimpliVity storage trafiğini geçirebilirsiniz. 1 GbE network’lerden ise management trafiğini geçirebilirsiniz.
Ben burada ilgili şemalar üzerinden anlatım yaparken hep 2 node örneği verdim ancak bu konfigurasyonlar 2 node’dan fazla bulunan ortamlar içinde geçerlidir. Yanlızca Direct Connect mimarisi yanlızca 2 node desteklemektedir.
SimpliVity gibi hyperconverged çözümler aslında veri merkezindeki ihtiyaçları basit ve kolay bir şekilde çözen ürünlerdir. Eğer ortamınızda SimpliVity var ise ve bir şekilde datastore erişim sorunları, lost access volume gibi uyarılar ile karşılaşıyorsanız yukarıda belirtmiş olduğum mimarilerden yola çıkarak kablo bağlantılarını kontrol edebilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Emeğine sağlık hocam.
Çok teşekkürler.
merhaba.. nimble storage mimarisinde çalışan yedekle ünitleri olası network kesintilerinde veya anlık enerji gitme gelmelerinde nasıl etkilenir, yapılan konfigrasyonda ya mimaride geriye dönme sıfırlanma gibi hatalar ile karşılaşabilirmiyiz..kısacası network olarak dikkat edeceğimiz en önemli husus nedir..