IBM DS 4800 Disk Storage System – Bölüm 2
Merhaba;
IBM DS4800 Storage Unitesin SAN sınıfında ve 4 Gbps FC hızında erişim hızına sahip olduğunu makalenin birinci bölümünde incelemiştik. SAN Storage’larda en önemli konulardan biriside Storage’in sunuculara olan bağlantısıdır. Bu bağlantı standart olarak Fibre Channel ( FC ) teknolojisi kullanılarak yapılmaktadır. Bu bölümde Storage-Server bağlantısı, Server FC HBA seçimleri, FC HBA yönetimi, IBM Storage Manager Client software yazımının kurulumu inceleyeceğiz. Bu makaleyinin “Önemli” alt konu başlıklı bölümünü çok dikkatli okumanızı ve anlamanızı öneririm.
Server parkurunun storage bağlantısı FC Host Bus Adapter ( HBA) kullanılarak yapılmaktadır. FC HBA’lar single ve dual olmak üzere iki çeşittir. FC HBA’lar 2 ve 4 Gbps I/O hızlarına sahiptirler. Gelişen teknoloji ile şuanda yeni yeni çıkmaya başlayan 8 Gbps hızında kartlarda mevcuttur. Genellikle 4 Gbps hızındaki FC HBA’lar kullanılmaktadır. Temel olarak bir server’a takılan FC HBA’ya dışarıdan bağlanan bir FC kablonun storage üzerindeki FC portlarına ( 4 adet x 2 toplam 8 port mevcuttur. ) takılması ile bağlantı kurulmaktadır. Aşağıdaki resimde örnek bir bağlantı görülmektedir. ( aşağıdaki bağlantı method’larından 4.su)
Yukarıdaki resimde örnek resimde en yüksek güvenilirlikli bağlantıyı single port ile görmekteyiz. 1 ve 2 numara ile adlandırılan DS 4800 Storage’ımızın kontrol ünüteleridir. Orta bolumde FC Switch’leri görmekteyiz. Ve 3-4 te iki farklı server’ın FC HBA’larının FC Switch’e çapraz bağlarını görebilmekteyiz. Bu bağlantı da storage ile sunucu arasında ki bağlantı her noktada birbirine yedeklenmiştir.
Sunucular üzerine takılacak FC HBA’nın Single( tek port ) yada Dual( çift port ) olmasının avantaj ve dezavantajları;
- Single port HBA’lar tek bir port üzerinden storage’a bağlanır, kabloda oluşabilecek bir hasar yada kartta meydana gelebilecek bir arıza yada sorunda server-storage bağlantısı kopacaktır. Diğer taraftan single port hba’lar dual kartlara göre çok daha ucuzdur.
- Dual port HBA’larda iki port üzerinden storage’a bağlanır, HBA’nın software yönetiminde yapılacak ayarlar ile FC HBA’lar birbirlerinin yedeği olarak çalışırlar, kablolardan herhangi birinin hasar görmesi yada arızalanması durumunda herhangi bir kesinti olmaksızın çalışmaya devam eder. Ayrıca portlar arasında load balancing yapmakta mümkündür. Dual port FC HBA’ların riski ise kartta meydana gelebilecek bir arızalanmada her iki port birden devre dışı kalacaktır.
- Single port HBA’ların önemli bir avantajı storage üzerinden sadece bir portu tüketmeleridir. Bir server’a iki adet single port hba takılarak bunların birbirinin yedeği olarak çalışması sağlanabilir, load balancing yapılabilir. Bu sayede sunucu üzerinde hba kartta oluşabilecek bir hasarda diğer kart üzerinden veri akışının kesilmeden devam etmesi sağlanabilir. ( Sıklıkla Tercih edilir. ) Single port kartlar kullanıldığından maliyette daha düşük olmaktadır.
- Dual port HBA’larda storage veya FC Switch üzerinden iki port tüketilmektedir. Sunucu tarafında HBA kartta oluşabilecek bir arızanın önüne geçmek için iki kart takılması durumunda storage veya fc switch üzerinde 4 port tüketilecektir. Bu storage’a çok sayıda sunucu bağlanması durumunda port sıkıntısı yaşatacaktır. Ayrıca maliyeti biraz daha yukarı çekecektir.
Storage Server bağlantı Methodları
-
- Single port FC HBA to Storage
- Single port FC HBA x 2 to Storage
- Single port FC HBA x 2 to FC Switch to Storage
- Single port FC HBA x 2 to FC Switch x 2 to Storage ( sık tercih edilmektedir.)
- Dual port FC HBA to Storage
- Dual port FC HBA x 2 to Storage
- Dual port FC HBA x 2 to FC Switch to Storage
- Dual port FC HBA x 2 to FC Switch x 2 to Storage ( En Yüksek Güvenirlikli Tasarım)
Server’lara taktığımız FC HBA’ları yönetimi için Qlogic için SanSurfer yazılımı kullanılabilir. HBA’ların driver cd’lerinde genellikle tool klasörü altında yer alan sansurfer yazılımını kullanarak yapılabilecekler;
- Merkezi olarak ve uzaktan FC HBA’lar ve FC switch’leri kontrol olanağı sağlar.
- Alarm log’larından kart yada kablo ile ilgili oluşabilecek hasarlar izlenebilir. Çeşitli alarmlar tanımlanarak sorun oluştuğunda bizi bilgilendirebilir.
- Node ve port name’leri buradan görülebilir. Storage manager client’ta server tanımlanırken port numaralarına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Firmware,Bios,Rom,Nvram güncellemeleri buradan kolaylıkla yapılabilir.
- Failover tanımları buradan yapılabilir. ( FC HBA’larınızın failover desteklemesi gerekmektedir.)
SanSurfer FC Manager yazılımı
Yukarıdaki resimde görüldüğü SanSurfer ile ortamınızdaki tüm FC HBA ve FC Switch’leri yönetebilirsiniz.( Desteklenen marka ve modelleri, qlogic gibi.). Burada HBA’lar ile ilgili tüm kontrolleri hardware seviyesinde yapmanız mümkündür. Ortamınızda herhangi birinin bu ve benzeri yazılımlar ile FC HBA’larınıza bağlanmaması için özellikle switch’inize şifre koymanız güvenlik adına yararlı olacaktır. FC Switch’inize bağlantı kurulmak istendiğinde aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılacaktır.
ÖNEMLİ:
Storage ile Server’lar arasındaki FC bağlantısı çok hassastır. Bu bağlantının projelendirmede iyi tasarlanması gerekmektedir. Bottleneck olarak ifade ettiğimiz darboğazların oluşmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun için erişim hızının her noktada dengede olması gereklidir. Aksi takdirde yüksek I/O miktarları oluştuğunda sistem yavaşlayacak, hizmette aksamalar yaşanacaktır. Bir Exchange server’in I/O değerleri ile bir SQL server’in I/O değerleri çok farklıdır. Dolayısı ile başarılı bir proje yapmak istiyorsanız öncelikle sunucu parkurunda işletim sisteminin counter değerlerini performans monitor araçlarını kullanarak ölçmeniz gereklidir. Bu I/O değerlerinin toplamı sizin Storage üzerinde yapacağınız toplam throughput değeridir. Buna göre storage’in desteklemesi gereken bandwidth miktarı ve FC HBA nitelikleri tespit edilebilir.
FC HBA’lar ile Storage’a SAN bağlantı kurulmasının en önemli sebebi hızdır. Yüksek I/O ve erişilebilirlik söz konusu olduğunda SAN Storage’lar kullanılır. Her ne kadar iScsi ve NAS destekli storage’lar yüksek hızlarda I/O değerlerine sahip olsalar da asla bir SAN kadar hızlı olmaları imkansızdır. Network switch’leri üzerinden yapılan veri akışında, network’ün hızına göre network’teki broadcast vb. değerlere göre kayıplar olacaktır. Hiçbir zaman bir SAN storage’a FC HBA’lar ile yapılan bağlantı hızına ulaşamayacaktır ve SAN altyapısı kadar güvenilir olmayacaktır.
Storage Yönetimi
DS 4800 Fiziksel olarak kurduktan sonra arabirimleri ile kolaylıkla yönetilebilmektedir. Rakiplerine göre yönetim tarafında oldukça esnektir. DS 4800 üzerindeki network interface’i ile network’ünüze bağlanabilmektedir. Network üzerinden istediğiniz bir pc yada server üzerinden storage’inizi rahatlıka yönetebilirsiniz. Burada önemle vurgulamak istediğim IBM’in DS serisi storage’ları yönetim için kendisine doğrudan bağlı bir server’a ihtiyaç duymazlar. Bu rakip marka model ürünlerdeki en büyük dezavantajdır. Örnek vermek gerekirse HP EVA serisi ( mid-range’de HP EVA 8000 ) yönetim için kendisine doğrudan bağlı bir sunucuya ihtiyaç duymaktadır ve server ile yönetilebilmektedir. Dolayısı ile sunucuda oluşabilecek bir arıza ve hasarda storage yönetilemez bir hal almaktadır. Bildiğim kadarı ile HP EVA serisinde bunu gidermek için yeni versiyon çalışmaları yapmaktaydı, bu sorunu ya çok yeni aştılar yada yakında aşacaktırlar.
Storage yönetiminin önemini vurguladıktan sonra DS 4800 için Client yazılımı olan IBM Storage Manager Client ver 10 u download ederek yüklememiz gerekmektedir. Bu şuandaki en güncel versiyon sürümüdür. Firmware ve bios update işlemlerini storage üzerinde yaparsanız alt sürümler bağlantı kuramaz ve yönetemezsiniz.
Kuruluma başlamadan önce kullandığınız işletim sistemine göre gerekli yamaları yapmanız gerekmektedir. IBM DS serisi ürünler RDAC kullandıkları için güncellemeleri yapmanız gerekmektedir. İleriki bölümde RDAC ile neler yapıldığını işleyeceğiz.
Windows için gerekli RDAC güncellemesi http://support.microsoft.com/kb/932755 adresinden uygun sürümü indirebilirsiniz.
Storage Manager Client Yazımını http://www-304.ibm.com/systems/support/supportsite.wss/docdisplay?lndocid=MIGR-5073739&brandind=5000008 adresinden çekebilirsiniz. Bu sürüm ile DS 4000 serisindeki diğer storage’larıda rahatlıkla yönetebilirsiniz.
Yukarıdaki gibi basit bir yükleme sihirbazı ile açılacaktır. Sihirbazı takip ederek kurulumu yapabilirsiniz. Yükleme seçenekleri adımında tipik kurulumu seçebilirsiniz. Tipik kurulumda tüm bileşenleri içermektedir. Kurulum sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekmektedir.
Not: Basit bir sihirbaz olduğu için Storage Manager Client için adım adım resim desteğine ihtiyaç duyulmayacağı için yer vermedim. Genel olarak Storage konusunda resimden daha ziyade teknik veriler ön plana çıktığı için makaleler daha çok metin içeriklidir.