Nested Hyper-V 2012 R2 on ESXi 5.5
Merhaba,
Daha öncelerde ESXi 5.1 üzerinde Hyper-V’nin nasıl çalıştırılacağını anlatmıtım. Bu bölümde ESXi 5.5 üzerinde test amaçlı Hyper-V‘nin nasıl çalıştırılacağını anlatacağım. İnternette araştırdığım kadarıyla birçok kişi Esxi içerisinde çalışan bir Server 2012 r2 üzerine Hyper-V’nin nasıl kurulacağını merak ediyor. Aslında çok zor bir işlem yapmıyoruz ancak biraz uğraştırıyor.
Aslında vSphere 5.5; Hyper-V çalıştırmayı destekliyor. vSphere 5.5 ile ilgili ufak bir araştırma sonucu VirtualMachineGuestOsIdentifier listesine ulaştım. Listeyi incelediğimde Hyper-V’nin desteklendiğini gördüm. Listeye aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.
Öncelikle Windows Server 2012 R2 sunucumuzu normal bir virtual machine create eder gibi oluşturuyoruz. Kurulum bittikten sonra Windows Server 2012 R2 üzerine VMware Tools’u kuruyoruz ve Virtual machine’i shutdown ediyoruz. Virtual machine kapalıyken sağ click > Upgrade Virtual Hardware seçeneğini tıklıyoruz.
Hardware Version ile ilgili karşımıza bir uyarı çıkıyor. Yest butonu ile işlemi onaylıyoruz. Bu işlem sonrasında vSphere Client üzerinden Virtual Machine’de hardware değişikliği yapamayacağız. Yani Edit Settings ile yapacağımız tüm değişiklikleri Web Client üzerinden yapmamız gerekiyor.
İşlemi tamamladıktan sonra Virtual Machine üzerinde Sağ Click yapıyoruz ve Remove From Inventory seçeneği ile virtual machine’i inventory’den siliyoruz. Virtual machine’in bulunduğu datastore’a gidiyoruz ve .vmx dosyasını bilgisayarımıza download edip notepad ile açıyoruz.
Burada .vmx dosyası üzerinde çeşitli değişiklikler yapmamız gerekiyor. En alt satıra aşağıdaki kod’ları ekliyoruz.
hypervisor.cpuid.v0 = “FALSE”
mce.enable = “TRUE”
vhv.enable = “TRUE”
Daha sonra .vmx dosyasının ortalarında bulunan GuestOS parametresini aşağıdaki gibi değiştiriyoruz.
guestOS = “windowsHyperVGuest”
İşlemleri tamamladıktan sonra .vmx dosyamızı kayıt ediyoruz ve datastore’a tekrar yüklüyoruz ve sağ clcik Register VM seçeneği ile virtual machine’i inventory’de tekrar create ediyoruz. (Aynı yere aynı isimle.)
Virtual machine’i tekrar inventory’e ekledikten sonra sağ click edit seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza açılan pencereden CPU seçeneğini genişletiyoruz ve burada Hardware Virtualization seçeneğini işaretliyoruz. Eğer bu seçeneği işaretlemezsek Hyper-V kurulumunda hata alacaksınız.
.VMX dosyasını editlerken Guest OS version seçeneğine “windowsHyperVGuest” diye belirtmiştik. Ancak orada yaptığımız işlemi ESXi Other 32 bit olarak algılıyor. Burada Guest OS version seçeneğini Other 64 bit olarak değiştirmek gerekiyor aksi takdirde virtual machine açılmıyor.
İşlemleri tamamladıktan sonra virtual machine’i power on duruma getiriyoruz.
Artık sorunsuz bir şekilde ESXi 5.5 üzerine Hyper-V kurulumu yapabilirsiniz. Yani Hyper-V test’i yapmak için ESXi ‘ı ortamınızdan kaldırmanıza gerek yok:)
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Virtual Switch'i "Promiscuous Mode" a almazsan Hyper-V içindeki sunucular internete çıkamaz.
Merhaba,
Sanal içerisinde Sanal çalıştırıyorsunuz ve bu test için yapılan bir işlem zaten; içerisine kurulan virtual machine'in internete çıkmasının bir gereği olduğunu düşünmüyorum.
Kolay gelsin
herşey iyi güzel yazmışsın da arkadaşım. oluşturduğun hyper-v içerisine sanal makine yaratabiliymusun.? cevap tabiki hayır. ama insanlar bilmeyebilirler. bunu da yazıya eklersen iyi olur..
Merhaba,
İnsanlar bence böyle bir yorum yapmadan önce bunu deneyebilirler. Acaba Virtual Machine kuruluyor mu yoksa kurulmuyor mu diye. Hem ismini gizleyip hemede denemeden atıp tutmanın alemi yok. Aşağıdaki screenshot kurulabildiğini gösteriyor.
https://www.tayfundeger.com/wp-content/uploads/bun…
Kolay gelsin.
Eline sağlık Tayfun, oldukça güzel ve detaylı anlatmışsın. Tek donanım ile tüm platformları sanallaştırıp tüm denemeleri yaparak güzel bir LAB ortamı oluşturulabilir bu sayede.
çok teşekkürler:)
Normalde fazla yorum yapan birisi değilim, ama işinin ehli bir insan görünce dayanamıyorum. Yabancı forumlar dahil araştırmadığım yer kalmadı. Neden daha yeni karşıma çıkıyorsun be hocam? Eline sağlık…
Cok eski bir makale bu aslında denk gelmeniz lazımdı 🙂 Rica ederim.