Objective 1.1 – Identify the pre-requisites and components for vSphere implementation
Merhaba,
VCP-DCV 2019 sertifika sınavına çalışırken kullanmanız gereken bir çalışma dökümanının ilk serisinden başlıyoruz. VCP-DCV 2019 sertifikasını almak için 2v0-21.19 isimli sınava girmeniz gerekiyor. Bu sınava girmeden önce bu çalışma dökümanını okumanız ve çalışmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu yazımda VMware vSphere ESXi ve vCenter Server ile ilgili çeşitli bilgiler vereceğim.
VCP-DCV 2019 Study Guide ‘a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Sanallaştırma yapmak için kullandığımız ürünlerden birtanesi ESXi Server ‘dır. ESXi Server sayesinde fiziksel donanımı sanallaştırabilir ve sanallaştırdığımız donanım üzerinde sanal makineler oluşturabiliriz. vCenter Server sayesinde ise ESXi Server ‘ları merkezi bir yerden yönetebilir ve vCenter Server ile birlikte gelen bazı özellikleri kullanarak hayatımızı kolaylaştırabiliriz.
Sanal makine, tıpkı bir fiziksel sunucu gibi işletim sistemi ve uygulamaları çalıştırır . Hypervisor, sanal makineleri çalıştırmak için bir platform görevi görür ve fiziksel sunucu kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılmasına izin verir.
Her sanal makine, sanal bir CPU, bellek, sabit disk ve network kartı dahil olmak üzere sanal tabanlı donanımını içerir.
ESXi , vSphere ortamındaki hipervizördür. Hypervisor, sanallaştırılmış bir veri merkezinde fiziksel veya sanal donanıma kurulur ve sanal makineler için bir platform görevi görür. Hypervisor, sanal makinelerin çalışmasını desteklemek için sanal makinelere dinamik olarak fiziksel donanım kaynakları sağlar. Hypervisor, sanal makinelerin temel fiziksel donanımdan bir dereceye kadar bağımsız bir şekilde çalışmasına izin verir. Örneğin, bir sanal makine bir fiziksel sunucudan diğerine taşınabilir veya sanal diskler, sanal makinenin çalışmasını etkilemeden bir tür depolama alanından diğerine taşınabilir.
ESXi Gereksinimleri:
- Desteklenen sunucu platformu. Desteklenen platformların bir listesi için http://www.vmware.com/resources/compatibility adresindeki VMware Uyumluluk Kılavuzu’na bakın .
- ESXi 6.7 , en az iki CPU çekirdeğine sahip bir fiziksel sunucu gerektirir.
- ESXi 6.7 , Eylül 2006’dan sonra piyasaya sürülen 64 bit x86 işlemcileri destekler. Buna çok çeşitli çok çekirdekli işlemciler de dahildir. Desteklenen işlemcilerin tam bir listesi için, http://www.vmware.com/resources/compatibility adresindeki VMware uyumluluk kılavuzuna bakın .
- ESXi 6.7 , BIOS’taki CPU için NX / XD bitinin etkinleştirilmesini gerektirir.
- ESXi 6.7 , minimum 4 GB fiziksel RAM gerektirir. Sanal makineleri çalıştırmak için tipik üretim ortamlarında en az 8 GB RAM sağlanması önerilir.
- 64 bit sanal makineleri desteklemek için, x64 CPU’larda donanım sanallaştırma desteği (Intel VT-x veya AMD RVI) etkinleştirilmelidir.
- Bir veya daha fazla Gigabit veya daha hızlı Ethernet gereklidir. Desteklenen network kartları modellerinin listesi için http://www.vmware.com/resources/compatibility adresindeki VMware Uyumluluk Kılavuzu’na bakın .
- ESXi 6.7 kurulumu için boot partition minimum 1GB gereksinimi bulunmaktadır. Siz isterseniz bunu USB bellek’e, isterseniz bir raid grubuna kurabilir isterseniz de boot from SAN ile SAN üzerinden boot ettirebilrisiniz. Eğer scratch, tmp gibi alanların olmasını istiyorsanız 5.2 gb’lık bir disk gerektirir. USB veya SD cihazlara kruulum yaparsanız /scratch partition oluşmaz. Bunu manuel olarak tanımlamak durumunda kalırsınız. Ancak RAID grubunda bir disk veya RAID grubunda olmayan bir disk üzerine kurulum yaparsanız /scratch partition otomatik olarak oluşur.
- Varsayılan olarak, dört karakter sınıfından bir karakter karışımı eklemeniz gerekir: küçük harfler, büyük harfler, sayılar ve parola oluştururken alt çizgi veya kısa çizgi gibi özel karakterler.
- Varsayılan olarak, parola uzunluğu 7’den ve 40’tan azdır.
- Parolalar bir sözlük kelimesini veya bir sözlük kelimesinin bir kısmını içeremez.
vCenter Server:
vCenter Server , sanal makinelerin ve ESXi host’ların yönetimi, çalışması, kaynak sağlama ve performans değerlendirmesi için merkezi bir platform sunar. vCenter Server farklı noktalarda veya aynı noktada bulunan ESXi host’ların yönetimini merkezi biryerden yapmanızı sağlar. Tabi vCenter Server sayesinde cluster oluşturabilir ve altyapınızı koruma altına alabilirsiniz.
Platform Services Controller Nedir?
vCenter Server kurulumu yaparken Platform Services Controller’i embedded olarak kurabilir veya External deployment yöntemi ile de kurabilirsiniz. Ancak Platform Services Controller end of support duruma geldiği için bunu önermiyorum.
vCenter Server’i kurarken isterseniz Windows deployment’i isterseniz de vCenter Server Appliance’i kurabilirsiniz. Ancak bir sonraki major release ‘de windows vCenter Server artık kullanılmayacağı için kurulumlarınızda vCenter Server Appliance’i kullanmanızı tavsiye ederim. vCenter Server Appliance Linux tabanlı hazır ve yapılandırılmış bir hizmettir. vCenter Server Appliance sayesinde 15 dakika gibi kısa bir süre içerisinde vCenter Server ‘in kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
vCenter Server Appliance aşağıdaki paketleri içerir;
- Photon OS® 1.0
- Platform Services Controller ve servisleri
- vCenter Server servisleri
- PostgreSQL
- VMware vSphere Update Manager Extension
vCenter Server Appliance sayesinde 2.000 tane ESXi host ve 35.000 tane virtual machine yönetebilirsiniz. Ayrıca vSphere Update Manager sayesinde ESXi host’larınızın patch management’ini yapabilirsiniz.
vCenter Server Gereksinimleri;
- Tiny (up to 10 hosts or 100 VMs) – vCPU – 2 Memory – 10 GB Default Storage – 250 GB
- Small (up to 100 hosts or 1000 VMs) – vCPU – 4 Memory – 16 GB Default Storage – 290 GB
- Medium (up to 400 hosts or 4000 VMs) – vCPU – 8 Memory – 24 GB Default Storage – 425 GB
- Large (up to 1000 hosts or 10000 VMs) – vCPU – 16 Memory – 32 GB Default Storage – 640 GB
- X-Large (up to 2000 hosts or 35000 VMs) – vCPU – 24 Memory – 48 GB Default Storage – 980 GB
vCenter Server Appliance’in kurulumu için aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.
vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu – Bölüm 1
vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu – Bölüm 2
Platform Services Controller ile birlikte aşağıdaki hizmetler yüklenir;
vCenter Single Sign-On:
vCenter Single Sign On kimlik doğrulama hizmeti, vSphere yazılım bileşenlerine güvenli kimlik doğrulama hizmetleri sağlar. vCenter Single Sign On özelliğini kullanarak, vSphere bileşenleri, her bir bileşenin bir kullanıcıyı Active Directory gibi bir dizin hizmetiyle ayrı ayrı kimlik doğrulaması yapmasını zorunlu kılmak yerine, birbirleriyle güvenli bir simge değişim mekanizması aracılığıyla iletişim kurar. vCenter Single Sign On, vSphere çözümlerinin ve bileşenlerinin yükleme veya yükseltme işlemi sırasında kaydedildiği ve bir altyapı kaynağı sağladığı bir iç güvenlik alanı (örneğin, vsphere.local) oluşturur. vCenter Single Sign-On, kullanıcıları kendi iç kullanıcılarından ve gruplarından doğrulayabilir veya Microsoft Active Directory gibi güvenilir dış dizin hizmetlerine bağlanabilir.
vSphere License Service:
vSphere License Service, bir Platform Services Controller veya Linked Platform Services Controller bağlı tüm vCenter Sunucu sistemlerine ortak lisans envanteri ve yönetim yetenekleri sağlar.
VMware Certificate Authority:
VMware Certificate Authority (VMCA) her ESXi sunucusuna, varsayılan olarak root certificate authority VMCA’ya sahip imzalı bir sertifika verir. ESXi, vCenter Server’a eklendiğinde sertifika otomatik olarak yüklenir. Tüm ESXi sertifikaları host üzerinde yerel olarak depolanır.
vCenter Server ile birlikte aşağıdaki servisler kurulur;
PostgreSQL:
vCenter Server’in kullanmış olduğu database’dir.
vSphere Web Client:
vSphere Web Client’a bağlanmayı sağlayan ve bunun sayesinde vCenter Server altyapısında bulunan sanal makine yönetimi, ESXi host yönetimi yapabilirsiniz. Web tarayıcısı üzerinden bağlantı sağlanır.
vSphere Client:
Web tarayıcısını kullanarak vCenter Server’a bağlanmanızı sağlayan HTML 5 tabanlı bir çözümdür.
vSphere ESXi Dump Collector:
Kritik bir hata oluştuğunda ESXi tarafından oluşturulan dump dosyasını network üzerindeki bir paylaşıma gönderebilirsiniz.
VMware vSphere Syslog Collector:
VMware vSphere Syslog Collector sayesinde ESXi’in log’larını networkte yer alan bir Syslog sunucusuna gönderebilirsiniz.
vSphere Auto Deploy:
Birden fazla fiziksel sunucuya otomatik olarak ESXi kurabilirsiniz.
VMware vSphere Update Manager Extension:
vSphere Update Manager sayesinde ESXi host’ların patch mangement’ini yönetebilirsiniz. Hatta sanal sunucuların vmware tools versiyonlarını bile update manager üzerinden güncelleyebilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
VCP-DCV 2019 Study Guide’ı arıyordum, siteniz karşıma çıktı çok başarılı bir site. 🙂
Tek Türkçe kaynak şuan için bu 🙂 Umarım sınavda başarılı olursunuz.
Abi eline sağlık. Çok güzel bir paylaşım olmuş.