RDM vs VMDK – Performans farkı nedir?
Merhaba,
VMware ESXi kullanan birçok kişinin merak ettiği bir konu hakkında ufak bir bilgi vermek istiyorum. VMFS üzerinde çalışan VMDK mı yoksa RDM mi daha performanslı diye birçok kişi soru soruyor. Açıkcası aralarındaki fark çok büyük değil. Yani tercih etmeye sebep olacak bir hız farkı yok. RDM veya VMDK’yı tamamen tercihleriniz yönünde kullanabilirsiniz. Performans istiyorum diye RDM kullanmak yanlış bir bakış açısıdır.
RDM ile ilgili daha önce aşağıdaki gibi bir bilgi vermiştim. Bunu inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki test vSphere 5.1 üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu test sırasında MySQL 5.5, ve Dell R910 (2xE5620) kullanılmıştır.
Düzgün sonuçlar verebilmesi için MySQL üzerinde yüksek sayıda transaction oluşturulmuştur.
Scaling Results:
Yukarıdaki grafikte VMDK ve RDM ‘in OPM değerlerini yani orders per minute değerlerini görebilirsiniz. Bunun sonucunda VMDK ve RDM arasındaki OPM değerlerinin aynı olduğunu açıkca görebilirsiniz. Aynı diyorum çünkü dikkatli baktığınızda arada %1’lik bir fark var ancak bu çok sorun edilecek bir değer değil.
Orders/Minute Performance:
Bu grafikler kullanarak aynı OPM ölçüsünü kullanarak VMDK ve RDM arasındaki fark daha yakından göz atabilirsiniz. Burada elde edilen uygulama performansı VMDK ve RDM arasında (yaklaşık +/-% 1) hemen hemen aynıdır.
IO Cost:
Bu grafikler IO cost per transaction ‘ı anahatlarıyla göstermektedir. Düşük değer daha iyidir.
Burada CPU maaliyeti için RDM ve VMDK testleri yapılmış ve yük altında RDM‘in VMDK’ya %1 ‘in altında bir avantajı olduğu görülmektedir. Bu RDM için çok daha verimli kavramını ortadan kaldırmaktadır.
Sonuç olarak RDM ve VMDK arasında performans açısından hiçbir farkının olmadığı görülmektedir. Bu tüm VMware sürümleri için geçerlidir. Günümüz alt yapısında +-%1’lik farkın çok dikkate alınmasına gerek yok. Nihayetinde RDM ile VMDK arasında ki kullanılabilirlik farkları bu %1’lik farkı fazlasıyla tolere edecektir. Eğer mimari anlamda RDM’e ihtiyacınız yok ise VMDK kullanılması herzaman tavsiye edilir. Ayrıca VMDK herzaman için RDM’e göre daha esneklik sağlar. Enbasitinden Physical RDM olarak yapılandırılmış bir disk’den snapshot alamıyor iken VMDK’nın böyle bir kısıtı bulunmamaktadır. Bu sadece basit bir örnek bunun gibi birden fazla örnek var. Özet ile kullanmış olduğunuz ürünlerin özel bir gereksinimi yok ise VMDK kullanmak herzaman sizin avantajınıza olacaktır.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
merhaba testi yaparken RDM compability mode’u fiziksel mi seçtiniz Virtual mı?