VMware

Runecast 5.1 ile Gelen Yeni Özellikler

Merhaba,

Runecast 5.1 ile Gelen Yeni Özellikler isimli bu yazımda sizlere Runecast’ın yeni gelen versiyonu ile birlikte gelen yeniliklerden bahsediyor olacağım.

Daha önce Runecast’ı kullanmadıysanız veya ne işe yaradığını bilmiyorsanız aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

Runecast Analyzer Nedir?

Runecast Analyzer

Runecast Kullanmanın Avantajları

Runecast 5.1 ile Gelen Yeni Özellikler

Runecast ile ilgili zaman zaman makaleler yazıyorum ancak bu süreçte Runecast kendini oldukça hızlı geliştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz zamanlarda makale yazdığımda Runecast’ın Nutanix support’unun olup olmadığı konusunda çok fazla soru geliyordu. Bu sorunuzu artık Evet! Olarak yanıtlayabilirim. Artık Nutanix AOS kullanıyorsanız Runecast ile ortamlarınızı analiz edebileceksiniz.

Runecast 5.1 ile birlikte gelen yenilikler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Configuration Vault:

Configuration Vault özelliği aslında beni oldukça heyecanlandıran özelliklerden birtanesidir. Bu özellik sayesinde altyapımıza daha hakim olabiliriz.

Configuration Vault özelliği sayesinde VMware vSphere, VMware Horizon, AWS, Kubernetes, NSX, vCloud Director ve AWS gibi ortamlarda yer alan konfigurasyon verilerinin metaları Runecast’a kopyalanır. Bu veriler Runecast dashboard’ında karşınıza grafikler halinde sunulur. Configuration Vault’ın asıl amacı aslında altyapınızda yapılan değişiklikleri analiz etmenize yardımcı olmaktır.

Runecast 5.1 ile Gelen Yeni Özellikler
Runecast 5.1 ile Gelen Yeni Özellikler

Bu özelliği biraz daha detaylandırmak istiyorum. 10 taneden az ESXi host’u bulunan firmalarda genellikle satın almalarda çok uğraşmazsınız. Ancak bir datacenter iseniz, altyapınıza yeni bir sunucu alımı yapmak istediğinizde büyüme raporlarına ihtiyacınız olacaktır. 2019 senesinde kaç virtual machine bulunuyordu, 2020’de kaç virtual machine’e ulaştık? 2019 senesinde datastore doluluk oranı neydi 2020’de ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Aslında bu işlemleri VROPS üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz ancak orada bu işlemleri gerçekleştirmek için kendiniz raporlar çıkarmanız gerekiyor. Bu raporları çıkarmak ve hazırlamak biraz sürenizi alıyor. Aynı şekilde Rvtools gibi raporlar ilede bunu yapabilirsiniz ancak Runecast size bu dataları günlük verirken Rvtools gibi ürünlerde sadece çalıştırdığınız günü baz alırsınız. Runecast bizlere tüm verileri tek bir ekranda günlük rapor şeklinde verebiliyor. Tüm bunlara ek olarak, ESXi hostlar arasındaki versiyon farklılığı, fiziksel sunucular arasındaki donanım ve firmware farklılığına kadar detayların hepsini tek bir ekranda görebilir ve bunları CSV formatında dışarı çıkarabilirsiniz.

Yukarıda örneği doğrudan VMware üzerinden verdim ancak, eğer bir AWS kullanıcısı iseniz, Eleastic IP, Load Balances, RDS Cluster, RDS Instance ve VPC’lerinde detaylarını görebilirsiniz. Yukarıda hangi ürünleri support ettiğini ayrıca belirttim zaten.

Configuration Vault özelliği sayesinde altyapınızda bulunan farklılıkları görebilir, böylece eğer bir sorun yaşıyorsanız bu sorunun konfigurasyon farkından mı kaynaklı sorusunun cevabını hızlı bir şekilde görebilirsiniz.

Remediation:

Runecast’ın üzerinde en çok uğraştığı aslında özelliklerden birtanesi Remediation özelliği diye belirtiliyor. Bende bunu anlattıktan sonra ne kadar güzel bir özellik olduğunuda kendiniz anlamış olacaksınız 🙂

Remediation, bir sorun tespit edildiğinde bu sorunun düzeltilmesine yardımcı olan harika bir özelliktir. Elbette şuanda tespit edilen sorunların hepsi otomatik olarak düzeltilemesede, ilerleyen sürümlerde bu kapsamın daha da ilerleyeceğini, yeteneklerinin artacağını düşünüyorum.

Remediation özelliği sayesinde altyapınızda oluşan bir hata veya bir konfigurasyon hatasını düzeltebilirsiniz. Örneğin ESXi Server üzerinde SSH’ı aktif duruma getirdiğinizde, Host üzerinde sarı bir ünlem çıkacaktır. Bunun sebebi aslında güvenlik açığından kaynaklanmaktadır. Zaten VMware Best Practices’lerini okuduğunuzda SSH’ı kullanmadığınızda disable etmeniz gerektiğini görürsünüz. 22 numaralı port SSH tarafından kullanıldığı için siz servisi başlattığınızda bu port üzerinden dışarıdan bağlantı sağlanabilecektir.

Bundan dolayı eğer kullanmıyor isek, SSH’ı stop durumda bırakmamız gerekmektedir. Ancak çok büyük ortamlarda maalesef bunun takibini yapmam mümkün olamayabiliyor. Eğer Runecast kullanıyorsanız Best Practices bölümünde karşınıza çıkan uyarılara müdahale edebilirsiniz. Yukarıda vermiş olduğum örnekte olduğu gibi SSH servisi start durumda ise karşınıza çıkan Remediation butonu ile bu servisi durdurabileceğiniz PowerCLI ve Ansible script’leri karşınıza çıkacaktır.

Runecast’ın Remediation özelliği gibi çalışan farklı bir ürün hakkında bilgi vermek istiyorum. vRealize Orchestrator aslında burada bahsedeceğim Remediation özelliği gibi işlemleri yapabiliyor. Orchestrator, VMware’in enfazla kullanılan ürünlerinden birtanesidir. Çünkü ayrı bir lisansa ihtiyaç duymaz ve vCenter Server lisansı ile birlikte gelir. Ancak ileri seviye scripting bilgisine sahip değilseniz Orchestrator ile çok fazla işlem yapamazsınız. Dolayısıyla hem kullanımı zor hemde ciddi bir know how gerektiren bir üründür. Ancak Runecast sayesinde basit bir şekilde sorunlarımızı çözebileceğiz.

Ben açıkcası Runecast 5.1 ile Gelen Yeni Özellikler Remediation özelliğini ileride daha kapsamlı olacağını düşünüyorum. İlerleyen versiyonlarda otomatik müdahale gibi işlemlerde olabilir. Biliyorsunuz VROPS’da actios diye bir tab ve buradan bazı müdahalelerde bulunulabiliyor. Ben bunun Runecast içinde geleceğini düşünüyorum. Yani bir süre sonra, eğer Runecast’a sahipseniz altyapınızı hiç izlemenize bile gerek kalmayabilir:)

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x