VMwareVMware ESXiVMware vCenter

vCenter 6.0 Basics – Add ISCSI Datastore

Merhaba,

vSphere 6.0 içerisinde bulunan ESXi host’larınıza ISCSI datastore‘lar tanımlamak isteyebilirsiniz. Ortamınızda eğer HBA arabirimli storage’lar var ise zaten host’lar üzerinde özel bir tanım yapmanıza gerek yoktur. Ancak storage’ınız sadece ISCSI destekliyor ise, storage üzerinde oluşturmuş olduğunuz LUN’ları datastore olarak ESXi’a eklemeniz gereklidir.

Bunun için öncelikle vSphere Web Client’a login oluyoruz.

Host and Cluster bölümüne giriyoruz ve ISCSI datastore eklemek istediğimiz host’a tıklıyoruz. Sağ taraftaki menüden Manage > Storage bölümüne giriyoruz. Öncelikle bir ISCSI adapter eklememiz gerekiyor. + butonuna basıyoruz.

1

2

Karşımıza açılan ekrandan ISCSI Software Adapter’in eklenmesini OK butonuna basarak sağlıyoruz.

3

ISCSI Software Adapter eklendikten sonra eklenmiş olan ISCSI Software Adapter’e tıklıyoruz ve Target bölümüne giriş yapıyoruz. Burada karşımıza iki seçenek çıkıyor bunlardan birtanesi Static diğeri ise Dynamic’dir.

Dynamic Discovery: Sadece Storage’ınızın ISCSI olarak belirlediğiniz IP adresini yazarak datastore’ları ekleyebilirsiniz.

Static Discovery: Dynamic Discovery ile aynıdır ancak burada ek olarak ISCSI Target Name belirtmeniz gerekmektedir.

Ben burada Dynamic Disovery seçeneğini seçiyorum ve Add butonuna basıyorum.

4

ISCSI datastore’ları hangi IP üzerinden share ettiysek o IP’yi yazıyoruz. Genellikle Storage’ınızın IP’sidir bu. OK butonu ile çıkıyoruz.

5

Dynamic Discovery bölümüne ISCSI Server’imiz eklendi.

6

ISCSI ekledik ancak bunun path’lerini görebilmemiz için rescan all işlemini yapmamız gerekiyor. Bunun için Storage Adapter bölümünde yukarıda sarı ile işaretlediğim butona basıyoruz.

7

Rescan all işlemi tamamlandıktan sonra Devices bölümünden Path’in geldiğini görebiliriz. Artık bunu datastore olarak ekleyebiliriz.

8

Hangi host’a bu datastore’u eklemek istiyorsanız onu seçiyoruz ve Releated Objects bölümüne giriyoruz. Alt menüden Datastore’u seçiyoruz.  Burada karşımıza açılan ekrandan New Datastore seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza açılan pencerede karşımız 3 seçenek çıkıyor. Biz bu datastore’u VMFS olarak ekleyeceğimiz için VMFS seçeneğini seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

9

Datastore name bölümünden Datastore’un ismini belirtiyoruz. Hangi Lun ID’yi datastore olarak eklemek istiyorsanız onu seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

10

Partition Configuration bölümünde isterseniz bu alanın belli bir bölümünü datastore olarak ekleyebilir. Geriye kalan bölümü ilede ayrı bir datastore oluşturabilirsiniz. Ancak bunu önermiyorum. Storage’dan verilen LUN’u hiçbirzaman bölümlendirmeyin. Eğer bölümlendirirseniz ve ilerleyen dönemlerde bu LUN’u geri almak isterseniz bölümlendirmiş olduğunuz alan’ı unutup komple bir downtime yaşayabilirsiniz. Oyüzden size verilen LUN’u herzman için full kapasitede oluşturun. Next ile devam ediyorum.

11

Ready to complete ekranında yapılan işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz. Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.

12

Datastore’umuz eklendi. Ben datastore oluşturma aşamasında isim olarak Datastore olarak yazdığım için burada da bu şekilde gözüküyor. Siz isterseniz üzerinde sağ click rename butonu ile datastore ismini değiştirebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmlalar.

 

 

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x