vCenter HA Datastore Heartbeat
Merhaba,
HA yani High Availability, bizim sanallaştırmayı kullanmamızdaki enbüyük sebeplerden birtanesidir. Host’un fail olma durumunda, virtual machine’in beklemeden kendini reboot ederek downtime’i azaltmasına yardımcı olur . Ancak, minor bir host problemi viritual machine’lerin reboot olmasını engelleyebilir.. Bu durumda vCenter HA datastore heartbeat’den bahsetmek istiyorum. Öncelik ile HA’a temel olarak bir göz atalım. Aşağıdaki herhangi bir sorun olmayan normal bir şekilde çalışan bir senaryo göreceksiniz. Host’lar datastore’lara network switch’e çift path’den bağlanıyor.
Şimdi host’un birinin fail olması durumunda(Aşağıdaki resimde bunu görebilrisiniz.), virtual machine’ler fail olan host üzerinden disconnect edilir ve aktif olan host üzerine register edilir. Tabi bu işlem sırasında virtual machine’ler 1 kere reboot olur.
HA, vCenter’in sunduğu harika bir feature’dur:) Peki Management network’un down olma durumunda HA’ın nasıl çalışacağını inceleyelim biraz.
Datastore hearbeat olmazsa iki host network üzerinden birbiriyle haberleşemez ve ikisi de bir diğerinin fail ettiğini varsayar ama aşağıdaki örneğe bakarsak management network down olsa da, sanal makineler ve networklerinin düzgün çalıştığını görebiliyoruız
Datastore HeartBeat Dosyaları:
Bu olayda management network kullanılabilir durumda değil ve host diğer’lerinden izole edilmişdir. Ancak hala ortak bir datastore görmektedirler.. Datastore’a baktığınızda birden fazla Host-XX-hb isimli dosya göreceksiniz. Bunlar heartbeat dosyalarıdır ve herbir host üzerinde açık ve görülebilir şekildedir.
Datastore Heartbeat Ayarlamak:
Aslında Datastore Heartbeat için özel bir ayar yapmanıza gerek yoktur. Cluster üzerinden HA’yı aktif hale getirdiğinizde zaten kendisi otomatik olarak 2 tane datastore seçecektir. Ama siz datastore’ları kendiniz de seçebilirsiniz.
İlerleyen bölümlerde Datastore Heartbeat’i daha detaylı olarak anlatacağım.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.