vCenter Server 6.0’dan vCenter Server 6.5’a Upgrade
Merhaba,
vSphere 6.5 versiyonu ile birçok yenilik geldi. Bunların bir kısmını blog’um üzerinden bulabilirsiniz. Bu yazımda Windows Server üzerinde kurulu vCenter Server 6.0′ ı vCenter Server 6.5’e upgrade edeceğim.
Benim kullanmış olduğum versiyon vCenter Server 6.0’dır. Ben bu yazımda vCenter Server 6.0’dan vCenter Server 6.5’a upgrade edeceğim. Kullanmış olduğum vCenter ‘da external database bulunmuyor. Ayrıca Platform Services Controller ile vCenter Server aynı sunucu üzerine kurulu durumda. Yani Embedded bir kurulum mevcut.
Kullanmış olduğum vCenter Server’in ufak bir topolojisini yukarıda görebilirsiniz.
Upgrade işlemine başlamadan önce mutlaka vCenter Server’in backup’ını veya snapshot’ını alın. Kurulumun fail etmesi durumunda kolay birşekilde geri dönüş yapabilirsiniz. Buna ek olarak vCenter Server’in disk’inde mutlaka boş yer olmalı. Çünkü vCenter Server 6.0’dan vCenter Server 6.5 ‘a upgrade işlemi yapılırken varolan konfigurasyon bilgileri bir klasöre export ediliyor ve bundan sonra migration işlemi başlıyor. Oyüzden minimum 30GB boş yer olmasına dikkat edin.
Yukarıda vCenter 5.5’den veya vCenter 6.0’dan upgrade aşamalarını görebilrisiniz.
Upgrade işlemine başlamadan önce https://my.vmware.com/web/vmware/downloads adresinden vCenter Server 6.5 iso’sunu download ediyoruz. Download ettikden sonra ISO dosyasını çalıştırıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor.
vCenter Server for Windows seçeneğini seçiyorum ve Install butonu ile upgrade işlemine başlıyorum.
Welcome ekranını Next ile geçiyoruz.
Kullanıcı lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
vCenter Single Sign-On and vCenter Server Credentials bölümünde dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. vSphere 5 sürümlreinde upgrade işlemi yaparken yeni bir SSO şifresi belirtmemiz isteniyordu. Ancak vCenter 6.0’dan vCenter 6.5’a upgrade işleminde bu şekilde bir bilgi istenmiyor. Burada vCenter 6.0 ‘da kullanmış olduğunuz Single Sign On yani SSO şifrenizi belirtmeniz gerekiyor.
vCenter Server erişimi için farklı bir credentials belirtmek istiyorsanız Use the same credentials for vCenter Server seçeneğini disable edebilirsiniz.
Next ile devam ediyorum.
Burada belirtilen portların kullanılabilir olduğundan mutlaka emin olun aksi halde upgrade fail edebilir. Next ile devam ediyoruz.
vCenter Server Upgrade işleminde yeni gelen bölümlerden birtaneside Upgrade Options’dır. vCenter 6.0 ‘dan vCenter 6.5’a upgrade işlemi yapılırken 3 farklı opsiyon sizin karşınıza çıkmaktadır.
Configuration: Sadece konfigurasyonlar migrate edilir.
Configuration, event and tasks: Konfigurasyon, task ve event’ler migrate edilir.
Configuration, event, tasks and performance metrics: Konfigurasyon, event, task ve performans metrik’leri migrate edilir.
Eğer production bir ortamı upgrade yapıyorsanız mutlaka ve mutlaka Configuration, event, tasks and performance metrics seçeneğini seçin.
Next ile devam ediyoruz.
vCenter 6.0’dan vCenter 6.5’a upgrade ederken vCenter Server’in bulunmuş olduğu disk üzerinde boş yerin olması gerekmektedir. Çünkü vCenter 6.0’dan vCenter 6.5’a upgrade işlemi yapılırken mevcut data bir klasöre export edilir. Daha sonrasında buradan 6.5’a upgrade işlemi başlatılır. Upgrade işlemi tamamlandıktan sonra bu klasör ve içindeki data’lar silinir. Eğer sizin büyük bir database’iniz var ve vCenter Server üzerinde birden fazla component bulunuyor ise bunların migration işlemi biraz uzun sürecektir. Kuruluma başlamadan önce minimum 30GB boşyeriniz olduğundan emin olmalısınız.
Next ile devam ediyoruz.
VMware Customer Experience Improvement Program (CEIP) ‘e isterseniz katılabilirsiniz. Ben katılmak istemiyorum bundan dolayı checkbox’ı kaldırdım. Next ile devam ediyoruz.
vCenter Upgrade’ine başlamadan önce yapılan işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz. Eğer buradaki bilgiler doğru ise I verify that I have backed up this vCenter Server machine seçeneğini seçiyoruz ve Upgrade butonuna basıyoruz.
Not: vCenter Server upgrade’ine başlamadan önce mutlaka snapshot veya backup alınız.
Upgrade işlemi başladı. Artık bu aşamadan sonra vCenter Server 6.5 upgrade’ine geçiş başladı. Kullanmış olduğunuz sunucunun donanım özelliklerine bağlı olarak işlemin tamamlanma süresi değişebilir.
Upgrade işlemi başarılı birşeklide tamamlandı. Finish butonu ile kurulumu sonlandırabilirsiniz.
Kurulumu tamamlandıktan sonra vCenter Server’in DNS ismini veya IP’sini browser’a yazdığınızda yukarıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Siz isterseniz vSphere 6.5 ile birlikte gelen HTML5 Client’i istersenizde vSphere Web Client’i kullanabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.