vCenter Server FQDN Nasıl Değiştirilir? isimli bu yazımda sizlere vCenter Server hostname’inin nasıl değiştirileceğni anlatacağım. FQDN’i daha yeni değiştirmeye başladık çünkü FQDN değiştirme işlemi vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte geldi.
FQDN veya PNID diyebiliriz buna. Ben daha önce FQDN veya PNID ile ilgili detaylı bilgiler vermiştim. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
İşlemlere başlamadan önce FQDN yani PNID hakkında detaylı bilgi vermeyeceğim. Eğer merak ediyorsanız yukarıdaki linki incelemenizi tavsiye ediyorum.
vCenter Server FQDN Nasıl Değiştirilir? neden değiştirmek isteyip istemediğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Hemen bir örnek vermek istiyorum. Biliyorsunuz ki vSphere 6.0 support’u Mart 2020 itibari ile bitti. vSphere 6.0 eğer Windows vCenter Server olarak kurduysanız Mart 2020 itibari ile artık bundanda support alamayacaksınız. Eğer sizin isim standart’ınız Windows ve Linux için farklı ise, vSphere 6.0 upgrade’i sonrasında eğer VCSA geçiş yapacaksanız FQDN değiştirmeniz gerekecektir. Ancak sizin böyle bir standart’ınız yok ve vCenter Server’in fqdn’inin ne olduğunun bir önemide yoksa değiştirmenizede gerek bulunmuyor 🙂
Windows vCenter Server’i VCSA ‘ya migrate ederken FQDN’i aynen korur ve migration tamamlandığında aynı Windows vCenter Server üzerinde yer alan FQDN VCSA tarafından kullanılmaya başlanır. Bu aşamada yukarıda belirttiğim gibi eğer bir isim standart’iniz var ise FQDN değiştirmek isteyebiilirsiniz. FQDN değiştirme işlemi yani PNID’nin değiştirilmesi vSphere 6.7 Update 3 versiyonu ile birlikte geldi. vSphere 6.7 Update 3 ve önceki sürümlerde bu işlem desteklenmiyordu.
vCenter Server’in FQDN veya PNID değiştirmeden önce gereksinimleri iyice incelemeniz gerekiyor. Kısaca bunlardan bahsedeceğim.
Bu işlemi mutlaka [email protected] account’u ile gerçekleştirmeniz gerekiyor.
vSphere 6.7 Update 3 sürümünde olmanız gerekmektedir.
vCenter Server’in FQDN’ini değiştirmeden önce mutlaka yedeğini alın.
ELM yani Enhanced Linked Mode desteği bulunmaktadır.
FQDN değiştirilme işlemi yanlızca embedded olarak çalışan vCenter Server’larda desteklenir.
FQDN değiştirilmeden önce VCHA yani vCenter HA disable duruma getirilmelidir.
FQDN değiştirildikten sonra vCenter Server’in yeniden Active Directory’e join edilmesi gerekmektedir.
FQDN değiştirilmedden önce gerekli DNS kayıtlarını mutlaka oluşturun aksi halde vCenter Server’ın FQDN’i değiştirildikten sonra erişim problemleri olacaktır.
Reverse DNS kayıtlarını oluşturmayı unutmayın.
vCenter Server FQDN Nasıl Değiştirilir?
Yukarıdaki gereksinimleri sağladıktan sonra artık vCenter Server’in FQDN’ini değiştirmeye başlayabiliriz. vCenter Server 6.7 Update 3 ve sonraki versiyonlarda bu işlemin desteklendiğini unutmayın lütfen. İlk olararak vCenter Server Applliance’in management arayüzüne giriş yapıyoruz.
https://vCenter-IP:5480
vCenter Server Appliance Management arayüzüne root bilgileri ile login oluyoruz.
vCenter Server Appliance Management‘a login olduktan sonra Networking bölümüne giriş yapıyoruz.
Networking bölümüne girdiğinizde yukarıdaki resimde gördüünüz gibi vcenter.vclass.local isimli bir vCenter Server’im var. Burada sağ tarafta yer alan Edit butonuna basıyoruz.
vCenter Server’inizde bulunan NIC’i seçiyoruz. Default olarak zaten genellikle bir adet nic bulunut. Next ile devam ediyoruz.
Gördüğünüz gibi benim vCenter’imin hostname’i vcenter.vclass.local. Ben bu FQDN’i vcenter-new.vclass.local olarak değiştireceğim. Bunun için olarak DNS üzerinde gerekli kayıtları oluşturdum. Ardından yukarıdaki ekranda yre alan FQDN’i değiştiriyoruz.
Next ile devam ediyoruz.
En baştada belirttiğim gibi bu işlemi yapabilmeniz için [email protected] bilgilerine ihtiyacınız bulunuyor. Bu işlemi gerçekleştirmeniz için SSO bilgilerini girmeniz gerekiyor. Gerekli bilgileri girdikten sonra Next ile devam ediyoruz.
Son olarak backup’ları aldığınızdan emin olduktan sonra backup’ı aldığınızı kabul ettiğiniz belirten kutucu işaretleyip Finish botnuna basıyoruz. Burada dikkat etmeniz gerkeen birşey var. Makalenin en başında belirtmiş olduğum gereksinimler burada da belirtilmiştir. Bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Finish botnu ile işlemi başlatıyoruz.
İşlem sırasında vCenter Server’in servisleri restart olacaktır bundan dolayı kısa süreli olarak vCenter Server’a erişemeyeceksiniz. İşlemin tamamlanma süresi ortalama 5 dakika kadardır.
Bu işlemi yapmadan önce vCenter Server’iniza bağlı uygulamaları kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü vCenter Server’in fqdn yani PNID değiştikten sonra 3party bağlı uygulamaları tekrar register etmeniz gerekecektir.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra artık vCenter Server’a yeni FQDN ile bağlanabilirsiniz. vCenter Server’a bağlandıktan sonra zaten değişikliği kendinizde göreceksiniz 🙂
Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.
Hocam bu koronali günlerde dahi paylaşımlarınıza ara vermediğiniz için sizleri kutluyorum, elinize sağlık. 🙂
Aynen öyle, paylaşmaya devam 🙂