vCenter ve ESXi ‘a nasıl lisans girilir?
Merhaba,
Son zamanlarda gelen sorular üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim. Free bir ESXi kullansanız bile mutlaka ESXi’a lisans girmeniz gerekiyor. Kurulumdan sonra eğer herhangi bir lisans girmez iseniz 60 gün boyunca Enterprise Plus lisans’ından faydalanmış oluyorsunuz. Ancak lisans süresi bittikden sonra ESXi host disconnect olacaktır.
Eğer vCenter kullanıyorsanız, vCenter üzerinden hem ESXi host’lara hemde vCenter’a lisans girebilirsiniz. Ayrıca farklı VMware ürünleri kullanıyorsanız onlarıda yine vCenter’a girerek lisansları import edebilirsiniz.
Bunun için öncelikle vCenter’a login oluyoruz ve Licensing bölümüne giriyoruz.
Licensing bölümüne girdiğinizde ilk olarak karşınıza mevcut lisanslarınız çıkar. Tabi burada eğer evolution lisans’a sahip iseniz buda burada gözükür. Yeni bir lisans eklemek için öncelikle sağ click Manage vSphere Licensing butonuna basıyoruz.
Lisans eklemek için sahip olduğumuz lisans anahtarını buraya giriyoruz ve next butonuna basıyoruz.
Burada 2 başlığı açıklamak istiyorum.
Show unlicensed assets: vCenter’a bağlı tüm ürünlerin hangileri lisanslanmadı ise onları gösterir. Buradan ürünleri seçip lisanslayabilirsiniz.
Show licensed assets: vCenter’a bağlı tüm ürünlerin hangilerinin hangi lisansları kullandığını görebilirsiniz. İsterseniz farklı bir lisans ile değiştirebilirsiniz.
Aynı zamanda bu ekrandan girmiş olduğunuz lisans’ın kapasite bilgilerini ve bunu ESXi’a girdiğinizde nekadar kullanılabilir CPU’nun olduğunu görebilirsiniz. vCenter Server ve Solutions bölümünden de kullanabileceğiniz instance adetlerini görebilirsiniz.
Next ile devam ediyoruz.
Eğer ortamınızda herhangi bir atanmamış lisans var ise bunu Remove License Keys bölümünden görebilirsiniz. Eğer atanmış lisansları da burada görmek istiyorsanız Do not show assigned license keys checkbox’ını kaldırmanız gerekiyor. Next ve Finish işlemleri ile birlikte buradaki işlemlerimiz bitiyor.
License Key bölümünden lisanslarınızın hangi ürünlere bağlı olduğunu görebilir isterseniz sol tarafta bulunan + butonu ile bunları genişletebilirsiniz.
Asset bölümünden ise keylerin hangi ürünlere bağlı olduğunu ürün bazlı olarak tek tek görebilirsiniz.
Yukarıda vCenter üzerinde bulunan Licensing bölümünden kısaca lisanslama işlemlerinin nasıl yapıldığını göstermek istedim. Zaten burada yanlış bir lisans giremezsiniz ozaman sizi uyaracaktır. Eğer ortamınızda bir vCenter bulunmuyor ve sadece bir ESXi bulunuyor ise ozaman yapmanız gereken ise öncelikle ESXi ‘a root ile bağlanmak ardından Configuration > Licensed Features girmek olacaktır.
Standalone çalışan bir ESXi sunucuya bağlandığınızda eğer evoluation mode’da kullanıyorsanız Enterprise Plus özelliklerine sahip olursunuz. Sahip olduğunuz lisans’ı bu ESXi sunucuya girmek isterseniz bunun için sağ tarafta bulunan Edit butonuna basmanız gerekiyor.
Edit butonuna bastıkdan sonra karşımıza açılan ekrandan sahip olduğumuz lisansları görebiliriz. Eğer siz bu ESXi host’a yeni bir lisans girmek istiyorsanız bunun için Assign a new license key to this host seçeneğini seçip Enter Key butonuna tıklıyoruz. ESXi key’imizi buraya girdikten sonra artık ESXi ımızı lisanslı bir şekilde kullanabiliriz.
Lisans ekleme/silme gibi işlemlerde ESXi veya vCenter üzerinde herhangi bir hizmet kesintisi olmaz. Yani sanal makinalarda downtime gibi bir işlem olmaz. Oyüzden bu işlemi rahat rahat yapabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.