Cloud Director 10 Kurulumu Bölüm 1 – Ön Gereksinimler
Merhaba,
Cloud Director 10 Kurulumu Bölüm 1 – Ön Gereksinimler isimli bu makalemizde sizlere detaylı olarak Cloud Director kurulumundan bahsedeceğim. En son vCloud Director kurulumu ile ilgili makalemi 2014 senesinde yazmışım 🙂 2014 ‘den 2020’ye kadar baya bir şey değişti zaten makalemde bunlara da değineceğim. Bu makale serisine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.tayfundeger.com/vcloud-director-5-1-kurulumu-bolum-1-on-gereksinimler.html
vCloud Director Nedir? sorusu ile makaleye başlıyorum.
vCloud Director ismi artık 10.1 versiyonu ile Cloud Director ismini aldı. Yani başındaki v harfi kalktı 🙂 Bundan sonraki süreçte Cloud Director diye bahsedeceğim.
Cloud Director, VMware’in cloud çözümü yazılımıdır. Çalışma mantığını kısaca anlatmak istiyorum. Cloud Director, vCenter üzerinde çalışan bir yazılımdır. Cloud Director sayesinde kullanıcılar kendilerine tahsis edilen resource’ları buradan yönetirler. Cloud Director sayesinde vCenter üzerinde bulunan Cluster’larınızdan istediğiniz kaynağı müşterilere verebilirsiniz. Müşteriler sadece kendi kaynaklarını ve sadece kendi oluşturdukları makinaları görecektir. Tabi siz bu işlemleri yaparken vCenter yine arka tarafta HA ve DRS feature’ları çalışıyor olacaktır. Yani herkes bunu vCenter ile Cloud Director aynı anda kullanılmaz gibi sanıyor ancak tamamen birbirine bağlı ürünlerdir. Cloud Director sadece cloud oluşturmak için kurulan bir yazılımdır.
VMware Cloud Director, VMware’in cloud çözümleri sunduğu bir yazılımdır. Cloud Director’u bir veya daha fazla Linux sunucuya yükleyebilir veya Cloud Director Appliance ile kurulum yapıp kullanabilirsiniz. Ben bu makale serisinde vCloud Director Appliance’in kurulumu ve konfigurasyonu konusunda bilgi vereceğim. Cloud Director Appliance, Photon OS işletim sistemini kullanıyor ve eski Cloud Director Appliance sunucularına göre bir hayli farklı. vSphere 5.x zamanında vCloud Director Appliance’i daha çok POC amaçlı kullanıyorduk. Ancak VMware bunu ciddi anlamda geliştirmiş ve kurulumu oldukça basit bir hale getirmiştir. Zaten VMware, Cloud Director Appliance’i artık kullanacağını ve bunu yaygınlaştıracağını belirtiyor.
Linux üzerine kurulumda external bir veritabanı kullanmamız gerekiyor. Cloud Director 10 ile birlikte artık MS SQL kullanamıyoruz. Ancak Cloud Director Appliance’i kuracaksanız ekstra olarak PostgreSQL kurmanıza gerek bulunmuyor. Bu zaten Cloud Director Appliance içerisinde geliyor. Cloud Director sunucularını oluşturduktan sonra Cloud Director ile vSphere ortamınızı birbirine entegre edebilir ve böyle vSphere üzerindeki kaynakları kullanabilirsiniz. Cloud Director’de önceden vShield’i kullanırken artık NSX-T Datacenter veya NSX Datacenter for vSphere ‘i kullanabilirsiniz.
Cloud Director önümüzdeki sürümlerde linux dağıtımını kaldırır diye düşünüyorum. Çünkü Cloud Director tıpkı VCSA gibi Photon OS üzerinde geliştiriliyor ve oldukça kullanıcı dostu bir kurulumu var. İlerleyen bölümlerde bunu zaten göreceksiniz. Kuruluma başlamadan önce nasıl bir mimari tasarlayacağım ve bunun gereksinimleri neler olacak bunlar hakkında kısaca bilgi vereceğim.
Cloud Director Appliance embedded bir PostgreSQL database üzerinde çalışır. Embedded çalışıyor ancak siz isterseniz HA yapabilir ve database’leri isterseniz replike edebilirsiniz. Bunun için kullanılacak repmgr araçları Cloud Director Appliance içerisinde yer alır. Repmgr aracı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten alabilirsiniz.
https://repmgr.org/
Cloud Director Appliance kullanıyorsanız external bir database kullanmanız mümkün değildir. Farkındaysanız aynı VCSA gibi. VMware’in vCloud Director tarafında gitmek istediği nokta mimarisel anlamda VCSA’ya oldukça benziyor 🙂
Cloud Director Appliance’in kurulumuna başlamadan önce gereksinimler hakkında bilgi vermek istiyorum.
vSphere ESXi ve vCenter Server Gereksinimleri:
VMware Cloud Director ile kullanılması amaçlanan vCenter Server ve ESXi host’ların belirli yapılandırma gereksinimlerini karşılaması gerekir.
- Cloud Director’un kullanacağı vCenter Server ve ESXi host’ların network olarak birbirlerine erişmesi gerekiyor. Cloud Director, vCenter Server üzerinde bulunan ESXi host’lar ile bir network sorunu yaşaması durumunda virtual machine oluşturamaz duruma gelebilir.
- vCenter Server’inizda Distributed Switch olması gerekmektedir. Çünkü Cloud Director ile birlikte NSX kullanacağız. NSX yanlızca vSphere Distributed Switch’i yönetebilmektedir.
- Cloud Director tarafından yönetilecek vCenter Server ‘da vSphere DRS’in Fully Automated mode olarak ayarlanması gerekir. Eğer Storage DRS kullanıyorsanız herhangi bir automation seviyesini seçebilirsiniz.
- vCenter Server ve ESXi host’lar arasında sertifika sorunu olmaması gerekiyor. Zaten vCenter Server’a ESXi host’ları eklediğinizde otomatik sertifika oluşacaktır. Ancak eğer harici bir sertifika kullanıyorsanız bunu Cloud Director’a da tanımlamanız gerekiyor.
Cloud Director Network Gereksinimleri:
Cloud Director, vCenter Server, ESXi Server ve NSX ile birlikte çalıştığı için belirli network gereksinimlerini karşılaması gerekir. Her bir VMware Cloud Director sunucusu iki farklı SSL Endpoint ile kurulmalıdır. Çünkü Cloud Director internete açık olacaktır. Bu endpoint’lerin birtanesi https hizmeti için bir diğeri ise proxy hizmeti içindir. Siz burada endpoint’lerde 2 farklı IP adresi kullanabileceğiniz gibi tek bir IP adreside kullanabilirsiniz.
Cloud Director’u yapılandırırken NTP’ye çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü NTP kaynaklı senkronizasyon problemleri yaşayabilirsiniz. Burada maksimum 2 saniyelik bir sapma izin veriliyor. Bundan dolayı kullandığınız NTP sunucusuna lütfen dikkat edin.
Her VMware ürününde olduğu gibi Cloud Director içinde mutlaka DNS tanımlarınızın tam ve çalışıyor olması gerekmektedir. nslookup ile hostanme ve IP adresini kontrol ettiğinizde düzgün bir şekilde isim ve ip çözümlendiğinden emin olmanız gerekiyor. DNS tanımlarını yaptığınızda reverse kayıtlarınızında oluştuğundan emin olun yoksa kurulum sonrasında hatalar ile karşılaşabilirsiniz.
Cloud Director Mimarisi:
Birden fazla şekilde Cloud Director’un kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Burada deploy edeceğiniz sunucular, cell olarak isimlendirilir. Bunlar;
- Cloud Director Database HA konifgurasyonu
- Cloud Director Database HA bulunmayan konfigurasyon
Cloud Director Database HA konfigurasyonu dediğimizda, 1 den fazla cell kurar primary-standby cell arasında database senkronizasyonu yapılır. Bu mimari çok fazla kullanıldığı için bende makalemde bu mimariyi anlatacağım.
Bir diğer mimari ise Database HA bulunmayan konfigurasyondur. Bu konfigurasyonda ise sadece primary cell deploy edilir. Yedekli bir yapı değildir. Bundan dolayı çok tercih edilmez. Ancak siz isterseniz test ortamlarında, demo ortamlarında kullanabilirsiniz.
Son olarak kurulum yapacağım mimari hakkında bilgi vermek istiyorum. Ben bu kurulumu yaparken database yedekli bir yapı oluşturacağım. Yukarıdaki topolojinin aynısını kuracağım. Deployment aşamasında,
1 adet Primary
2 adet Standby
1 adet VMware Cloud Director Application
Kurulum aşamasında detaylı bilgi vereceğim ancak yinede anlatmak istiyorum. Burada kuracağımız Primary ve Standby kendi aralarında database sürekli senronize eder. Böylece database yedekliliği sağlanmış olur. Primary cell aynı zamanda Cloud Director’e eriştiğiniz arayüzü size sağlar. Primary cell’in fail etmesi durumunda Application cell hemen aktif olur ve erişim sorunu yaşanmaz. Application cell burada Primary cell’i yedekler ancak üzerinde database bulunmaz. Database standby node’lar üzerinden hizmet verir.
Eğer siz Database HA istemiyorsanız, yukarıdaki gibi konfigurasyon kullanabilirsiniz. Burada sadece Primary cell’i deploy edip, kullanabilirsiniz. Eğer isterseniz Application cell ‘de deploy edebilirsiniz. Tamamen size kalmış bir durum. Açıkcası production ortamlarında bu deployment’ın tercih edilmesini önermiyorum.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Merhaba ,
Makale serisi için teşekkürler