VCSA 6.5 Backup Nasıl Alınır?
Merhaba,
vSphere 6.5 ile birlikte özellikle vCenter Server Appliance 6.5‘da birçok yenilik yapıldığından daha öncede bahsetmiştim. Bu yazılarıma aşağıdaki link’lerden ulaşabilirsiniz. vCenter Server Appliance (VCSA) 6.5 kullanıyorsanız artık farklı bir vCenter Server Appliance’a backup’larınızı restore edebilirsiniz. Üstelik bunu yapmak oldukça basit.
vSphere 6.5 – vCenter Server Yenilikleri
VCSA 6.5 ile birlikte file based backup restore işlemlerini sorunsuz birşekilde yapabileceğiz. Bu yazımda backup işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgiler vereceğim.
Bu yeni özellik sayesinde vCenter Server Appliance veya Platform Services Controller’ın yedeklenmesi sağlanır. Tabi bu işleme hem embedded hemde external deployment dahildir. Backup işlemini başlatmak için VCSA veya PSC (Platform Services Controller) ‘nin VMware vSphere Appliance Management Interface (VAMI) bölümüne login olmanız gerekmektedir. Bu bölüme login olduktan sonra Summary tab’ında bulunan Backup butonu sayesinde Backup Appliance wizard’ı başlatabilirsiniz. Bu wizard’ı başlattığınızda hizmetinizde herhangi bir kesinti veya farklı bir problem yaşanmaz.
İlk olarak VMware vSphere Appliance Management Interface’e login oluyoruz. Zaten login olduktan sonra hemen sağ tarafta yer alan Backup butonunu göreceksiniz. Bu butona tıklıyoruz ve karşımıza yeni bir wizard açılıyor.
Default olarak vCenter Server Appliance’in konfigurasyon ve envanter verileri yedeklenir. VCSA’nın performans verilerini yedekleme seçeneğide vardır. Ancak bu seçeneği seçerseniz yedekleme süresinin artacağını unutmayın. Backup workflow’unda belirtmiş olduğunuz folder’a backup’lar aktarılacaktır. Encrypt Backup Data seçeneği sayesinde alınan backup’lar belirtmiş olduğunuz şifre sayesinde AES 256 ile şifrelenir. Tabi burada belirtmiş olduğunuz şifreyi kaybetmemeniz gerekir. Eğer kaybederseniz bu backup’ı hiçbir şekilde restore edemezsiniz. Burası oldukça önemli buna dikkat etmelisiniz. Protocol bölümünde seçmiş olduğunuz protocol’e göre backup’larınız aktarılır. Daha sonrasında bu seçmiş olduğunuz protocol’e göre backup’larınızı inceleyebilirsiniz.
Ben burada FTP seçeneğini seçiyorum. FTP paylaşımı bilgilerini yazdıktan sonra Next ile devam ediyorum.
Backup alınacak parçaların boyutlarını görebilirsiniz. Isterseniz burada bazı backup’ları almayabilirsiniz. Tamamen size kalmış bir durum. Ben common ve Stats, Events, Alarm and Tasks seçeneğini işaretliyorum ve Next ile devam ediyorum.
Finish butonu ile Backup alma işlemine başlıyorum.
vCenter Server Appliance’in büyüklüğüne göre backup işleminin tamamlanması zaman alacaktır.
Backup işlemi tamamlandığında almış olduğunuz backup’lar yukarıdaki gibi gözükmeye başlayacaktır. Bu backup’ların nasıl restore edileceği ile ilgili bir sonraki makalemde bilgi vereceğim.
Umarım faydalı olmuştur.
iyi çalışmalar.
psc clinet hatası alıyorum ftp seçtikten sonra
services hatası alıyorum
Merhaba Tayfun Bey, VMware vCenter 6.5 Server Appliance üzeründe otomatik backup alma varmı acaba yoksa her seferinde ellemi almak gerekiyor