VMwareVMware ESXi

Virtual Machine’de 2TB ‘dan büyük disk kullanılması

Merhaba,

Production veya test ortamında kullandığımız virtual machine’lerde zaman zaman 2TB üzeri disk’ler kullanmak durumunda kalıyoruz. Çünkü kullanmış olduğumuz uygulamanın disk ihtiyacı veya sürekli artan bir database’den dolayı 2TB’dan büyük bir disk tanımlamamız gerekebiliyor. VMware vSphere ESXi 5.5 ile birlikte virtual machine’de 2TB ve üzeri disk’leri kullanmaya başladık.

vmworld-2014-advanced-sql-server-on-vsphere-techniques-and-best-practices-6-638

Bir virtual machine’de kullanabileceğimiz maximum VMDK boyutu 64TB‘dir. Tabi bu değerler tüm datastore’lar için geçerli değil. Eğer sizin virtual machine’iniz VMFS3 bir datastore’da ise 2TB’dan büyük bir VMDK kullanamazsınız. Ancak virtual machine’iniz VMFS5 bir datastore’da buluyor ise ozaman 64TB’a kadar VMDK verebilirsiniz.

VMFS 3 ile VMFS 5 datastore arasındaki farklar için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

VMFS3 ve VMFS5 Datastore arasındaki farklar nelerdir?

Eğer yapınızda NFS datastore’lar kullanıyorsanız böyle bir kısıtlamanız yok. NFS datastore’lar içerisinde bulunan virtual machine’lerde 62TB’a kadar vmdk kullanabilirsiniz. 2TB’dan büyük vmdk’lara sahip bir virtual machine’i istediğiniz gibi power on/ power off yapabilirsiniz ancak 2TB’dan büyük bir VMDK’yı yani virtual machine üzerinde bulunan bir disk’i extend etmek isterseniz bunun için virtual machine’i power off yapmanız ve extend işlemini web client üzerinden yapmanız gerekiyor. Eğer ortamınızda VSAN 6.2 ve üzeri bir sürüm kullanıyorsanız ozamanda 62TB VMDK oluşturabilirsiniz.

Virtual machine’s kullanmış olduğunuz disk’i 2TB üzeri bir boyuta extend etmek istediğinizde aşağıdaki hatayı alabilirsiniz.

Hot-extend was invoked with size (*** sectors) > =2TB. Hot-extend beyond or equal to 2TB is not supported. This disk extend operation failed: msg.disklib.INVAL

Bu hatayı alıyorsunuz çünkü yanlış yapmış olduğunuz bir işlem var. 2TB’dan büyük bir boyuta extend etmek istiyorsanız mutlaka bu işlemi power off bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Power off bir şekildeykende yine hata alırsanız, disk’i virtual machine’in üzerinden remove edip (delete from disk değil) başka bir virtual machine’e ekleyip tekrar extend etmeyi denemelisiniz.

Son olarak 2TB üzeri virtual machine’lerde snapshot mekanizmasıda biraz değişiktir. 2TB’dan büyük disk’lerin snapshot’ı alınırken SESPARSE format’ı kullanılır. Kullanıcının herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x