VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Virtual Watchdog Timer Nedir?

Merhaba,

Virtual Watchdog Timer Nedir? isimli bu makalemde sizlere vSphere 7 ile birlikte gelen Virtual Watchdog Timer hakkında bilgi vereceğim. Ben daha önce Watchdog Timer hakkında bilgi vermiştim. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

vSphere 6.7 vs vSphere 7

vSphere 7 Yenilikleri

Virtual Watchdog Timer Nedir?

Kısaca bundan başlayayım. Watchdog Timer sayesinde işletim sistemi bir sebepten dolayı yanıt vermeyi durdurursa ve yazılım hataları veya farklı hatalardan dolayı sistem tekrar up duruma gelmez ise Watchdog Timer önceden bir süre kadar bekler ve sonrasında makinayı restart eder. Watchdog Timer normal şartlarda zaten kullanılan bir teknolojidir. İçerisinde bir yazılım olan her bir cihazın donanım ve diğer yapısına göre hata verme riski bulunmaktadır. Bu hatanın birden fazla sebebi vardır ancak bu hata genelde yazılımın herhangi bir bölümünde/noktasında oluşması durumunda olur. Bu bir risktir çünkü bunun oluşması durumunda uygulama cevap vermemesi durumunda sisteminiz çalışmaz duruma gelir. İşte böyle bir durumda Watchdog timer sayesinde işletim sistemi yeniden başlatılır ve böylece sistem hızlıca tekrar up duruma gelir.

Virtual Watchdog Timer‘i ekleyebilmeniz için virtual machine’in hardware version 17 olması gerekiyor. Ayrıca Virtual Watchdog Timer’i virtual machine’e eklemeden önce virtual machine’in power off durumda olması gerekiyor. Virtual Watchdog Timer’i guest os veya BIOS veya EFI ile başlamasını sağlayabilirsiniz. Virtual Watchdog Timer’i eklediğinizde BIOS, EFI methodu ile başlatılmasını sağlayabilirsiniz. Bunu seçtiğinizde, işletim sistemi boot olmadan direk başlar. Önemli bir detay 🙂

Virtual Watchdog Timer bir virutal machine’e eklendiğinde, virtual machine bazında koruma sağlanır. Yani Virtual machine’in başarısız olması durumunda kendi kendine kurtarılabileceği işletim sistemi tabanlı önemli bir çözüm rolüne sahiptir.

Virtual Watchdog Timer Nedir?
Virtual Watchdog Timer Nedir?

Virtual Watchdog Timer‘i virtual machine’e eklemek için öncelikle virtual machine üzerinde sağ click Edit Settings > Add New Device > Watchdog Timer seçeneğini seçiyoruz. Watchdog Timer’i eklemek için bazı gereksinimler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Virtual machine’in power off durumda olması gerekmektedir.
  • Virtual machine Hardware version 17 olması gerekir.
  • Windows Server 2003’in Watchdog Resource Table desteği bulunmaktadır ve Windows Server 2008 ve sonraki versiyonlarda Watchdog Action Table desteği bulunmaktadır. Bundan dolayı işletim sistemlerinde ekstra bir konfigurasyon yapmamıza gerek bulunmamaktadır.
  • Linux dağıtımlarında ise Ubuntu 18.04 ve Redhat Enterprise Linux 7.6 ‘in 4.9 ve sonraki kernel versiyonları var ise Watchdog Action Table desteği bulunmaktadır. FreeBSD ve MacOS X support’u bulunmamaktadır.

Yukarıdaki gereksinimleri karşıdıktan sonra Watchdog Timer’i ekleyebilirsiniz.

Virtual Watchdog Timer Nedir?
Virtual Watchdog Timer Nedir?

Watchdog Timer, Guest OS veya BIOS / EFI üzerinden başlatılabilir. Bununla alakalı yukarıda bilgi verdim ancak Watchdog Timer’i ekledikten sonra Start With BIOS/EFI boot seçeneğini seçebiliriniz. Böylece boot işlemi kısalacaktır.

Watchdog Timer desteği eğer işletim ssiteminde bulunmuyor ise veya boot işlemi çok uzun sürer ise virtual machine sürekli olarak yeniden başlatılabilir. Bundan dolayı bu özelliği kullanırken dikkat etmek gerekiyor. Watchdog Timer’in özellikle cluster çalışan database sunucularında aktif olarak kullanılacağını düşüünyorum.  Umarım güzel sonuçlar alırız 🙂

https://blogs.vmware.com/vsphere/2020/05/vsphere-7-virtual-watchdog.html

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest


0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x