VMFS5 ve VMFS6 Arasındaki Farklar Nelerdir?
Merhaba,
vSphere 6.5 ile gelen yeniliklerden birtaneside datastore’larda kullandığımız VMFS versiyon’u idi. vSphere 6.5 ile birlikte VMFS 6 datastore‘lar artık kullanabilmeye başlayacağız. Daha önce VMFS 3 ile VMFS 5 arasındaki farkları yazmıştım. Bu yazıma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
VMFS3 ve VMFS5 Datastore arasındaki farklar nelerdir?
vSphere 6.5 ile birlikte VMFS 6 datastore özelliği geldi ancak burada bazı değişiklikler mevcut. VMFS 6 kısmen farklı bri yapıya sahip. VMFS 5’e göre birkaç değişiklik mevcut. Ben aslında bu değişkliği vSphere 6.0’da bekliyordum ancak vSphere 6.5’da geldi 🙂 Aşağıda belirteceğim tablo’da VMFS 5 ile VMFS 6 arasındaki farkları doğrudan görebilirsiniz. Ancak ben yinede kısaca bir açıklama yapmak istiyorum. VMFS 3 ve VMFS 5 arasındaki farkları yazdığım makalede dikkat ederseniz VMFS 3 ‘den VMFS5 datastore’a online olarak upgrade gerçekleştirebiliyorduk. Ama vSphere 6.5 ile birlikte gelen VMFS 6 datastore’larda artık böyle bir işlem yapamayacağız. VMFS 5 ‘den VMFS 6’ya doğrudan upgrade şansımız maalesef bulunmuyor.
ESXi 6.5‘da hali hazırda VMFS 3 ve VMFS 5 datastore’larınız var ise bunları kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak yeni bir datastore create etmek istediğinizde VMFS 3 datastore oluşturamazsınız. Yanlızca VMFS 5 ve VMFS 6 datastore’lar oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak eğer hali hazırda VMFS 3 ve VMFS 5 datastore’larınız var ise bunları VMFS 6 datastore’a doğrudan upgrade edemezsiniz. vSphere 6.5’a upgrade’den sonra VMFS 5 datastore’ları kullanabilirsiniz ancak VMFS6 datastore’lara geçiş yapmak isterseniz bunun için VMFS5 datastore içinde bulunan virtual machine’leri yeni vereceğiniz VMFS 6 datastore‘a migrate etmek olacaktır.
Yukarıda VMFS 5 ile VMFS 6 arasındaki farkları görebilirsiniz. Aslında aralarında çok çok büyük farklar yok ancak yinede bazı değişiklikler mevcut. Benim burada en çok beğendiğim özelliklerden birtanesi Automation space reclamation özelliği. Daha öncesinde bu işlemi yapmak için esxcli üzerinde bir komut çalıştırmamız gerekiyordu. Peki bu özellik nedir kısaca ondan bahsedeyim. Örneğin sizin alt yapınızda VMFS bir datastore altında virtual machine’leriniz çalışıyor. Virtual machine’lerinizde thin disk seçili durumda ise; bu virtual machine’lerin bu datastore’dan migrate olmasından sonra, silinmesinden sonra veya snapshot konsolidasyonu yaptıkdan sonra kullanılmayan alanlar ortaya çıkıyordu. Aslında burada kullanılmayan block’lar ortaya çıkıyor demek daha doğru. Belirtmiş olduğum işlemleri yaptıkdan sonra block’ların silindiğinin farkında olmadığından bu alan hala ona ayrılmış olarak kalır. VMFS, SCSI Unmap komutu kullanarak array’a bu block’ların kullanılmadığını ve silindiğini belirtir. VMFS 5 datastore’larda bunu esxcli komutu ile temizliyorduk ancak VMFS 6 datastore’lar ile birlikte artık bu işlemleri otomatik bir şekilde yapabiliyoruz. VMFS 5 datastore’larda support edilmiyor.
VMFS 5 ve VMFS 6 datastore’ları aynı datastore cluster’da kullanabilirsiniz. Bununla birlikte datastore cluster’daki tüm homojen storage device’lar 512n veya 512 e kullanmalıdır. Bu format’lar doğrudan VSAN ile ilgilidir. 300GB’dan 10TB’a kadar datastore vermek için oldukça güzel bir yöntem. Aynı datastore cluster farklı formattaki device’ları eklememeniz gerekir. VMFS 6’da aynı VMFS 5 ‘de olduğu gibi 1MB’lık block size’i support eder.
Bir sonraki makalemde VMFS 5’den VMFS 6 datastore’a migration işlemini anlatacağım.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.