VMware Project Pacific Nedir?
Merhaba,
VMworld 2019 ‘dan çok güzel haberler gelmeye başladı. Her nekadar daha session’lar bu yazıyı yazdığımda başlamasa bile bazı duyurular yapılmaya başlandı. Bugün itibari ile VMware, vSphere ürün ailesi için büyük bir gelişme ile ön plana çıkıyor. VMware bugün Project Pacific ‘in duyurusunu yaptı. Chris Wolf’un açıklaması ile VMware, Project Pacific için son 10 yılda yapılan en büyük evrim olduğunu belirtiyor. Peki, Project Pacific Nedir? sorusuna karşılık ufak bir makale yazmak istedim.
Project Pacific sayesinde, mevcut VMware vSphere’iniz geleceğin uygulama platformuna dönüştürülüyor. VMware, vSphere’in mimarisini yeniden tasarlıyor ve yeteneklerini tüm modern, geleneksel uygulamalar ile genişletmek için Kubernetes’den yararlanıyor. Kubernetes’in ne olduğunu bilmiyorsanız aslında Project Pacific’in ne olduğunu anlamakta zorlanabilirsiniz. Basit olarak açıklayacak olursak, Kubernetes, container teknolojileri için orkestrasyon platformudur. Bu google tarafından yayınlanan açık kaynaklı bir projedir.
Project Pacific, vSphere’i geleceğin uygulama platformuna dönüştürüyor. VMware, Kubernetes’in vSphere’in control plane’ine yerleştirilmesi, platformu ve container’leri ve virtual machine’leri tek bir platforma birleştirmesini sağlayacak şekilde bir platforma dönüştüreceğini söyledi. Yani kısaca, vSphere ile Kubernetes derinlemesine entegre olacak ve bunun içinde vSphere yeniden tasarlanıyor.
Project Pacific, vSphere’i native Kubernetes platformu olarak geliştirmiştir. VMware bu değişimi yapmak zorunda kalmıştır çünkü günümüzde kullandığımız application’lar bir çok farklı teknoloji kullanarak oluşturulan karmaşık kombinasyonlardır. Burada application diye bahsettiğim; database, container application’ları, şirket içi uygulamalar vs. Bu uygulamaları yönetmek hemde geliştirmek, hem yazılımcılar hemde sistem adminleri için karmaşık bir iştir. Bundan dolayı bir çok firma devops ekiplerinin birlikte daha efektif bir şekilde çalışmasını ve böylece daha faydalı işler çıkarabileceklerine inanıyorlar. Kubernetes gibi teknolojilerde zaten VMware vSphere ‘in merkezi bir rol oynayacağı açıktı bundan dolayı Project Pacific ile Kubernetes entegrasyonu sağlandı.
Kullanıcılar artık Project Pacific sayesinde vSphere ortamından hem uygulamalarını geliştirmelerini hemde kullanımını sağlayacaktır. Ek olarak, müşterilerin cluster ve health değerlendirilmesi de dahil olmak üzere, nerede çalıştıklarına bakılmaksızın tüm Kubernetes cluster’larını yönetebilecekleri tek bir kontrol noktası olan Tanzu Mission Control‘unde duyurusu yapılmıştır.
Özellikle, Project Pacific aşağıdaki yetenekleri sunacaktır:
vSphere with Native Kubernetes
Project Pacific ile ilk defa Kubernetes VMware vSphere’in control plane’ine, compute, storage ve network kaynaklarının geleneksel virtual machine ile birlikte yönetilmesine izin verecek şekilde yerleştirilmiştir. Yani mevcut vSphere vCenter Server üzerinden Kubernetes nesnelerini, objelerini yönetebiliyor olacağız. Ayrıca çeşitli vSphere scriptleri ve 3 party araçlarında kubernetes’e karşı çalışacağınıda belirtmek isterim.
App-focused Management:
Tek tek virtual machine’leri hatta artık container’leri yönetmekten ziyade Project Pacific, geliştiricilere policy’ler, kotalar ve role based access uygulamak için uygulama düzeyinde kontrol sağlayacaktır. Project Pacific ile BT, Kubernetes cluster’ları, container ve mevcut virtual machine’ler için vCenter Sunucusunda birleşik görünüme sahip olacak, ayrıca vSphere HA, DRS ve vMotion gibi özelliklerden de faydalanabilecektir.
Dev & IT Ops Collaboration:
IT operatorleri, Kubernetes cluster’larını developer’lara sunmak için vSphere araçlarını kullanacak ve daha sonra SDDC altayapısına erişmek için Kubernetes API’lerini kullanabilecektir.
Project Pacific şuan için technology preview yani tutarlı sürüm henüz release olmadı. Yazılım geliştiricilerin özellikle container teknolojilerine yöneldiği şu dönemde VMware’in kubernetes tarafında yaptığı bu çalışma gerçekten çok güzel.
Konu ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linklerden alabiilrsiniz.
https://blogs.vmware.com/vsphere/2019/08/introducing-project-pacific.html
https://blogs.vmware.com/vsphere/2019/08/project-pacific-technical-overview.html
Umarım faydalı olmuştur.
Iyi çalışmalar.
Project Pacific beni çok heyecanlandıran bir VMware projesi, bakalım daha ilerisinde neler neler olacak. 🙂
Açıkcası benide heycanlandıyor, VMware yol haritasında bazı değişiklikler yapıyor ve bu çok güzel birşey.
Pacific uzun süre yenilikleriyle bizleri çok heyecanlandıracak gibi gözüküyor, VMware biz kullanıcılarını 2020’de de heyecanlandırır böyle inşallah. 🙂
2020’de güzel şeyler olacak 🙂
Elinize sağlık
Teşekkürler
Elinize sağlık önemli bir gelişme
Bizde bekliyoruz bakalım 🙂
Eline sağlık hocam
Eline sağlık abi
Çok güzel anlatmışssınız teşekkürler
Elinize sağlık hocam