VMware VSAN 6.5 Yenilikleri
Merhaba,
vSphere 6.5 sürümünün duyurulması ile birlikte birçok üründe çeşitli yenilikler mevcut. Bu yazımda VMware VSAN 6.5 ile birlikte gelen yeniliklerden bahsedeceğim. Daha önce yazmış olduğum VMware VSAN ile ilgili yazılara aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.
https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN
VMware VSAN 6.5 ile birlikte aslında yapılan en büyük değişikliklerden birtanesi bence Lisanslama. VMware VSAN‘ın lisanslamasında bazı önemli değişiklikler mevcuttur. Artık VSAN Standart lisans ile All-Flash VSAN cluster kullanabileceğiz. Ancak Standart lisans’da deduplication ve compression gibi özellikleri kullanamayacaksınız. Eğer bu özellikleri kullanmak istiyorsanız daha yüksek lisans’a sahip olmanız gerekiyor. Daha önce VSAN 6.2 üzerindeki deduplication ve compression özelliklerini ufak bir makalede anlatmıştım. Buna aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.
VSAN 6.2 – Deduplication ve Compression
VSAN 6.2 ile birlikte Deduplication ve Compression özellikleri gelmişti. VSAN 6.5 ile birlikte ise ISCSI Targer Service’ini artık kullanabileceğiz. Aslında bu özelliğin geleceği VSAN 6.2’nin dökümanlarında belirtiliyordu. İlerleyen sürümlerde ISCSI desteği gelebilir diye. VSAN ISCSI Target Service’in limitasyonları aşağıdaki gibidir.
- Provides max 1024 LUNs per cluster
- Max of 128 sessions per node
- Max of 128 Targets per cluster
- Max LUN size of 62TB
ISCSI çözümleri Nexenta gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Ayrıca shared storage kullanıyorsanız MSCS support’u geldi. ISCSI’de CHAP doğrulaması yapabilir, 62TB’a kadar bir virtual machine’e disk verebilirsiniz.
VSAN 6.5 ile gelen diğer özelliklerden birtaneside Direct connection desteğidir. VMware VSAN 6.5 ile 2 node’lu yapılarda artık fiziksel switch ihtiyacı ortadan kalkıyor. ROBO ve SMB’ler için oldukça dikkat çekecek bir özelliğe benziyor. Zaten VMware’de bu özelliğin SMB ve ROBO için geliştirdiklerini belirtiyor. 2 Node‘lu yapıda arada bulunan fiziksel switch’i kaldırarak doğrudan network kablo’larını sunuculara bağlayarak çalışabilirsiniz. Tabi burada VSAN witness trafiği ile data trafiğini ayrı ayrı düşünmek gerekiyor. VSAN 6.5’de data trafiğini sunuculara direk network kablo’larını bağlayarak çözebilirsiniz. Böylece data trafiği switch’ler üzerinden dönmeyerek daha hızlı ve düşük latency’e sahip bir data trafiğine sahip olabilirsiniz. 2 Node’lu yapılarda sadece geçerli olan bu özellikte isterseniz witness trafiğini management port’u üzerinden dolaştırabilirsiniz. Tabi ürünün release olmasına kadar bazı özelliklerde değişiklikler yapılabilir. Oyüzden ürün release olduktan sonra yayınlanan döküman’ı iyice incelemek gerekiyor. Ama şunu söylemeyelim, SMB ve ROBO’lar 2 node’lu bir yapı oluşturacak ise artık 10GbE switch almasına gerek olmayacak 🙂
Yukarıdaki örnektende görüldüğü üzere VSAN trafiği direct connect olarak iki sunucu arasında yapılırken, witness ve management 1gbit switch üzerinden yapılıyor. Bu kullanım örneğinde vMotion support ediliyor. Ancak vMotion trafiği normalde multiple nic olarak yapılandırılabilirken VSAN’da bu konfigurasyon support edilmiyor.
VMkernel interface’inden witness trafiğinin geçmesini istiyorsanız aşağıdaki komutu çalıştırmalısınız.
esxcli vsan network ip set -i vmkx -T=witness
Yapılan işlemin doğrulanması için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.
esxcli vsan network list
Son olarak, VMware VSAN, 5000’den fazla müşteri ve 100’den fazla ülke tarafından kullanılmaktadır. İlerleyen sürümlerde daha fazla yeniliğin geleceğini düşünüyorum. Özellikle VSAN’ı ileride sıklık ile kullanacağımızı düşünüyorum.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.