VMwareVSAN

VSAN 6.2 – Deduplication ve Compression

Merhaba,

VSAN 6.2 ile birlikte gelen en büyük yeniliklerden birtaneside deduplication ve compression’ı kullanabilmemizdir. Deduplication ve compression sayesinde storage saving sağlayabiliyoruz. Benim daha önce VSAN ile ilgili yazmış olduğum yazılara aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

Virtual SAN all flash cluster‘ında deduplication ve compression’u enable duruma getirdiğinizde, her disk grubu içerisindeki gereksiz veri azalır. Compression her data block’u içindeki ek gereksiz verileri kaldırır. Deduplication ise gereksiz data block’ları kaldırır. Bu teknikler sayesinde veri depolamak için gerekli olan alan miktarını azaltma sağlanmaktadır. Daha önceki makalelerde de bahsettiğim gibi Virtual SAN deduplication ve compression işlemlerini veriler cache’de iken uygular.

Deduplication ve Compression’ı cluster’da enable duruma getirebilirsiniz ancak bu işlem disk grubu bazında uygulanır. Bir Virtual SAN cluster‘ında deduplication ve compression ‘ı enable duruma getirdiğinizde belirli bir disk grubu içindeki gereksiz veriler tek bir kopyaya indirgenir. Tabi burada unutmamanız gereken bir nokta var. Deduplication ve Compression işlemlerini yanlızca all-flash cluster’da gerçekleştirebiliyorsunuz. Siz isterseniz varolan bir Virtual SAN cluster’ı üzerinde Deduplication ve Compression‘u enable duruma getirebilir isterseniz yeni bir Virtual SAN cluster’ı oluşturduğunuzda Deduplication ve Compression’u enable duruma getirebilirsiniz.

Virtual SAN cluster’ında Deduplication ve Compression’u istediğiniz zaman enable veya disable edebilirsiniz ancak bu VMware’in best practices’lerinde çok önerilmiyor. Yani yapabiirsiniz ancak sık sık yapılması önerilmiyor. Tabi özelliği enable veya disable ettiğinizde datastore’da bulunan veri miktarına göre işlem zaman alabilir. En önemliside eğer bu özellikleri enable veya disable etmeye karar verirseniz datastore’larınızı mutlaka kontrol edin. Yeterli boşluğun olduğundan emin olun.

Deduplication ve Compression etkin diskler nasıl yönetilmelidir?

Deduplication ve Compression’u doğru ve etkin bir şekilde kullanmak için aşağıdaki maddelere mutlaka uyun.

  • Cluster’ın kapasitesini arttırmak için disk grubuna disk eklemekten kaçının mümkün ise yeni bir disk grubu ekleyin. Böylece deduplication ve compression’u daha verimli kullanabilirsiniz.
  • Manuel olarak yeni bir disk grub ekleyeceğinizde, kapasitenin tümünü ekleyin.
  • Bir disk grubundan tek bir disk silmemelisiniz. Eğer değişiklik yapmak istiyorsanız tüm disk grubunu kaldırmanız gerekir.
  • Tek bir disk’in fail olması, bozulması tüm disk grubunun fail olmasına sebebp olur.

VSAN ‘da Deduplication ve Compression nasıl aktif edilir?

1

vSphere Web Client’a login olduktan sonra Virtual SAN cluster’ımızı seçip, Manage > Settings > Virtual SAN > General bölümüne girip Edit seçeneğine basıyoruz ve karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkıyor.

Burada Deduplication and compression seçeneğini Enable durumuna getiriyoruz. Bunu enable etmek istediğinize hemen altında Allow Reduced Redundancy seçeneği aktif oluyor. İsterseniz bu seçeneğide enable veya disable edebilirsiniz. Allow Reduced Redundancy seçeneğini seçerseniz, 3host’lu ve sınırlı kaynaklara sahip Virtual SAN cluster’ınızda Number of failures to tolerate 1 olarak set edilir. Eğer sizin için güvenlik ön planda ise bu seçeneği seçmemelisiniz. Eğer bu seçeneği seçerseniz reformat operasyonu esnasında disk’inizde corruption risk’i oluşabilir.

Ben burada Allow Reduced Redundancy seçeneğini seçmiyorum ve OK butonuna basıyorum.

Bu işlemi yaptıkdan sonra datastore’unuzun büyüklüğüne bağlı olarak işlem biraz zaman alacaktır. En baştada söylediğim gibi deduplication ve compression’u sürekli enable/disable etmemeniz gerekmektedir.

2

Benim VSAN ortamımda birtane sanal makina var ve Windows 2008 R2 yüklü durumda. İşletim sistemini kurduktan sonra içerisine herhangi bir uygulama kurmadım. Buna rağmen yukarıdaki resime baktığınızda ortalama 14gb saving yaptığımı görüyorum.  Tabi benim ortamımda çok daha fazla virtual machine olsaydı bu sonuçlar dahada farklı olurdu. Ancak 1 tane sanal makina var iken ortlama 14gb saving yapılması bence güzel bir performans.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x