VMwareVSAN

VSAN 6 Health Check Plugin Nedir? Nasıl Kullanılır?

Merhaba,

VSAN 6 ile birlikte gelen yeniliklerden birtaneside Health Check özelliğinin getirilmesidir. Bu özellik sayesinde VSAN cluster’ında oluşan anormal durumları tespit edebiliyoruz. Tabi burada sadece cluster’ın durumunu kontrol etmiyor. Cluster’a bağlı hemen hemen bütün herşeyin kontrolunu sağlıyor. Network’un durumu,  host connectivity, physical disk status ve virtual machine state’lerine kadar birçok object’in kontrolunu sağlıyor.

Bunun için ESXi veya vCenter üzerinde herhangi bir plugin yüklemenize gerek bulunmamaktadır. Zaten vCenter 6 ve ESXi 6 ‘ya sahip iseniz bu özelliği kullanabilirsiniz. Tabi bunların hepsini vSphere Web Client üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. VSAN ile ilgili vSphere Client yani C# arayüzünden hiçbirşey yapamıyoruz. Bu özelliğin 2 tane bileşeni vardır. vCenter plugin ve ESXi için VIB dosyası. Hem vCenter Server Appliance hemde Windows vCenter üzerinde bunu kullanabilirsiniz. Özelliği aktif ettiğinizde yüklenecek olan .msi ve rpm paketleri her vCenter versiyonunda mevcuttur. Kurulum için özel bir ayar yapılmasına gerek yoktur. Virtual SAN menüsü altında bulunan Health sekmesinden Enable butonuna basarak aktif hale getirebilirsiniz.

1

VSAN Health’ı enable duruma getirmek istediğinizde kendisi öncen ufak bir inceleme yapıyor. ESXi versiyonu eğer vCenter ile uyumsuz ise, diyelimki ESXi 5.5 kullanıyorsunuz ancak vCenter’ınız 6 versiyonuna sahip ozaman burada ESX version compatibility check hatasını görebilirsiniz. Örneğin yukarıda benim DRS’im aktif ancak Fully automated mode’da olmadığı için error çıkartıyor. Ben burada DRS’i fully automated komununa getiriyorum ve tekrar Enable duruma getiriyorum. Ayrıca DRS ile ilgili yazmış olduğum yazılara aşağıki link’den ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/drs-nasil-calisir.html

2

Cluster’ı seçip Manage butonuna basıyoruz. Daha sonra, Settings > Health bölümüne giriş yapıyoruz. Biz burada Health Service’ini enable duruma getireceğiz.

Default olarak her 60dakika da bir HealthCheck işlemini kendisi gerçekleştiriyor. Ancak siz isterseniz bu süreyi değiştirebilirsiniz. Bunun için Enable’in hemen yanında bulunan Edit Settings butonuna basmanız yeterli olacaktır.

3

Eğer yapınızdaki bütün herşey VSAN HealthCheck’ın PreRequest’lerine uyuyorsa en başta göstermiş olduğum hata ekranı çıkmıyor direk yukarıdaki gibi Virtual SAN Health Service’ini enable etmek istiyormusunuz uyarısı gelecektir. Yukarıdaki uyarıda Virtual SAN Health Extension VIB dosyalarının Virtual SAN Cluster‘ında bulunan tüm host’lara yükleneceğini belirtiliyor. Bu işlem sırasında bütün host’lar otomatik olarak reboot edilecektir. Virtual SAN’in pre-request’leri arasında DRS’in Fully Automated olarak kullanılması gerektiği belirtiliyor. VIB dosyaları ESXi host’lara yüklenirken DRS bu host üzerinde bulunan virtual machine’leri farklı host’a taşıyacaktır.Reboot’dan sonra üzerine virtual machine’ler geri taşınacak ve tekrar diğer host’lar reboot edilecektir. Yani DRS’in kesinlikle açık olması gerekiyor.

Bu işlem sırasında yukarıda da belirtildiği gibi herhangi bir virtual machine’lerde kesinti olmayacaktır.

4

Yukarıdaki ekrandan da gördüğünüz gibi Recent Tasks bölümünden “Install Virtual SAN health ESX extension” task’ının devam ettiğini görebilirsiniz. Aynı zamanda vsan-esx3.tayfundeger.local isimli ESXi host’um maintenance mode’da reboot olacak ilerleyen dakikalarda 🙂 Yani şunu belirtmek istiyorum Health Service’ini enable yaptığınızda bütün işlemler otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

5

Monitor > Virtual SAN bölümüne girdiğimizde Health ve Proactive Tests bölümünün aktif hale geldiğini görebiliriz. Virtual SAN ile ilgili yazdığım hemen hemen birçoğunda donanım’ın VMware’in HCL’sinde yer alması gerektiğini belirtmiştim. Benim kullanmış olduğum VSAN ortamı Nested olduğu için HCL Health warning’i verdi. Eğer siz isterseniz bu warning’lerin detaylarına bakabilirsiniz.

6

Belirtmiş olduğum gibi bende çıkan warning’ler tamamen Nested bir yapı olmasından kaynaklanıyor. Ancak burada dikkatinizi çekmek istediğim başka bir nokta var. Almış olduğunuz warning’lerin hemen yanında yer alan Ask VMware butonunu kullanarak bu hataların ne anlama geldiği ile ilgili KB’leri bulabilirsiniz. Bence oldukça faydalı bir buton. Warning’leri kısmen gözardı edebilirsiniz ancak Alert’leri kesinlikle düzeltmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

7

Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer bölüm ise Proactive Tests bölümü. Siz isterseniz bu bölümden VSAN Cluster’ınızın proaktif çalıştığını test edebilirsiniz. Örneğin, 2 host’unuz üzerinde virtual machine oluşabiliyor ancak 3. üzerinde sorun var. Bunu VM creation test ekranından test edebilirsiniz. Aynı şekilde Multicast performance test bölümünden bandwith miktarlarını görebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://www.vmware.com/files/pdf/products/vsan/VMW-GDL-VSAN-Health-Check.pdf

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x