VMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN – Fault Domain

Merhaba,

Bir önceki makalemde VSAN’da bulunan Cluster tipleri hakkında bilgi vermiştim. Bu makaleme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise fault domains ile ilgili bilgiler vereceğim. Fault Domain özelliği VSAN 6.0 ile birlikte gelen bir özellik aslında. VSAN ilk release olduğu dönemlerde erişilebilirlik konusunda oldukça tartışmalar mevcuttu. Fault Domain ile birlikte artık bu tartışmalarıda ortadan kaldırmış oldu.

VSAN – Cluster Seçenekleri Nelerdir?

Nedir bu Fault Domain?

Yukarıda da belirttiğim gibi fault domain’i VSAN 6.0 ile birlikte duymaya başladık. Özellikle VSAN arızaları veya verilerin birden fazla kopyalanması ile ilgili makaleleri incelediğinizde mutlaka fault domain gözünüze çarpmıştır. Fault domain diye burada bahsedilen şeyi basitçe anlatmam gerekirse, bir grup sunucu, storage veya network ekipmanlarının kesintiden etkilenmesini ifade eder. Kısaca bir örnek verecek olursak, bir kabindeki network bağlantısını sağlayan switch ‘de veya güç kaynağında yaşanacak bir kesinti durumunda o kabindeki sunucular çalışsa dahi, sunucular erişilemez duruma gelebilir. Buradaki örnekte sunucu fault domain olarak kabul edilir. Fault domain sayesinde, down time yaşayan ESXi host gruplarına (fiziksel sunucu yani) tolerans gösterebilirsiniz. Yine fault domain sayesinde virtual machine’lerin verilerini farklı host’lar üzerinde tutmasını sağlayabilirsiniz.

Aslında VSAN cluster‘inda bulunan her host dolaylı olarak Fault Domain kabul edilir. VSAN, tüm VSAN nesnelerinin bileşenleri, Number of Failures to Tolerate kuralına göre otomatik olarak cluster’daki Fault Domain’lere dağıtır. Aşağıdaki diyagramda bileşenlerin Fault Domain’lere dağıtımını görebiliriz. 2 büyük bileşen mirrorlanmış nesneleri ifade ederken, küçük bileşen witness bileşenini temsil eder.

Bir clusterın,  kaç host veya Fault Domain oluştuğunu belirlerken, aşağıdakileri hatırlamak önemlidir:

NumberOfFailuresToTolerate = 1 olan bir sanal makineyi deploy ederken 2n+1 kuralına uymalısınız. Yani burada 1 arızayı tolere etmek için 3 ESXi host’un olması gerektiğini gösterir. Eğer 3 arızayı tolere etmek istiyorsanız 7 ESXi host’un bulunması gerekir.

Seçilen seviyeye göre, Mirroring ile korunacak VSAN objeleri için, 2n+1 host veya Fault Domain

  • 1 Failure’ın tolere edilmesi için (2×1+1) veya 3 host
  • 2 Failure’ın tolere edilmesi için (2×2+1) veya 5 host
  • 3 Failure’ın tolere edilmesi için (2×3+1) veya 7 host

Seçilen seviyeye göre, Erasure Coding ile korunacak VSAN objeleri için, 2n+2 host veya Fault Domain

  • RAID5 (3+1) için, (2×1+2) veya 4 host gereklidir
  • RAID6 (4+2) için, (2×2+2) veya 6 hosts gereklidir

Ayrıca Fault Domain konfigürasyonu yapılmamışsa, Fault Domain veya host kaybı yaşanırsa, çabucak yeniden oluşturulamayabileceğinin düşünülmesi gerekir. Bu durum için, VMware ek bir host veya Fault Domain bulundurulmasını tavsiye eder.

Şasi Isolation için Fault Domain Kullanma

Bir diskin veya tüm hostun arızası önceki örnek senaryoda tolere edilebilir. Bununla birlikte, bu, tüm sunucu şasisi (Rack) gibi daha büyük Fault Domain’lerin arızalanmasına karşı koruma sağlamaz. Aşağıdaki gibi, 12 node’lu bir vSAN Cluster’da bir nesneyi oluşturan birden fazla bileşenin aynı sunucu şasisinde bulunması mümkündür. Bir şasi arızası varsa, nesne çevrimdışı olur.

Bu riski azaltmak için, sunucuları vSAN Clusterndaki racklere (şasi) yerleştirin ve vSAN arayüzünde her şasi (rack) için bir Fault Domainı yapılandırın. Bu, vSAN’a bileşenleri, birden çok nesneyi çevrimdışı duruma getirme riskini ortadan kaldırmak için, şasilere dağıtmasını söyler. Bu özellik genellikle “Rack Awareness”  (Rack/Şasi Farkındalığı) olarak adlandırılır. Aşağıdaki şemada, her şasideki üç sunucu ayrı vSAN Fault Domain’i olarak yapılandırıldığında bileşen yerleşimi gösterilmektedir.

Arızaları tolere etmek için gereken Fault Domain sayısını hesaplamak için, önceki ile yukarıda belirtmiş olduğum denklemi kullanın; NumberOfFailuresToTolerate = 1 olan bir sanal makineyi Fault Domain’e sahip bir Cluster’da dağıtırken, 2n + 1 olması gerekir.

Tabi birde Fault Domain’in Stretched cluster ile kullanılması var. Bu konu ile ilgili ayrıca makale yazacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emre Doğan
Emre Doğan

Ellerinize sağlık çok güzel yazı olmuş Tayfun Bey.

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x