VSAN Observer Nedir?
Merhaba,
Zaman zaman vakit buldukça VSAN ile ilgili yazılar yazıyorum. Daha önce VSAN ortamının monitoring işlemleri ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştim. Bu yazılarımı aşağıdaki link’lerden görebilirsiniz. vSphere Web Client’i kullanarakda aslında belirli bir ölçüde VSAN ‘ın durumunu görebilirsiniz. Ancak daha detaylı bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız VSAN Observer’i kullanmanız gerekiyor. VSAN Observer sayesinde, Virtual SAN cluster’ının performans istatistiklerinin detaylı birşekilde haberdar olabilirsiniz. Ayrıca yine bu tool’u kullanarak web browser üzerinden müşterilerinize veya sistem yöneticilerinize performans istatistiklerini gösterebilir, inceleyebilirsiniz. VSAN Observer, 5.5U1’den beri kullanılabilir durumdadır.
VSAN – Kapasite’nin incelenmesi
https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN
Virtual SAN cluster’ında oluşan performans sorunlarını daha derinlemesine incelemek ve analiz etmek için VSAN Observer harika bir tool. IOPS ve Latency’leri derinlemesine görmenizi sağlar ve böylece diskde ki yavaşlık problemlerinden detaylı olarak haberdar olabilirsiniz. Bu bilgiler zaten doğrudan Virtual SAN üzerinden çekilmektedir. Ayrıca sadece disk ile ilgili değil, cpu, memory, datastore, cluster gibi detaylarıda görebilirsiniz. Hem Linux hemde Windows üzerine kurulan vCenter’da bunu kullanabilirsiniz. Zaten ekstra bir kurulum yapmanıza da gerek yok. Sadece servis’i start ediyor ve ardından Web browser’dan bağlanıyorsunuz. Tabi çok daha büyük ortamlarda data’nın toplanması biraz zaman alacaktır.
vCenter Server Appliance kullanıyorsanız;
vCenter Server Appliance ‘a SSH ile bağlanıp aşağıdaki komut ile Ruby vSphere Console’u enable duruma getirebilrisiniz.
rvc username@localhost
Windows vCenter kullanıyorsanız;
Öncelikle rvc isimli bat dosyasını çalıştırmanız gerekiyor. Bunun aşağıdaki dizine giriyoruz.
C:\Program Files\VMware\vCenter Server\rvc
Yukarıdaki dizine giriş yaptıkdan sonra rvc.bat isimli dosyayı sağ click “Run as Administrator” ile çalıştırmamız gerekiyor.
rvc.bat isimli dosyayı çalıştırdıktan sonra karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran açılcaktır. Burada sizden [email protected] isimli user’in şifresi istenecektir. Bu şifreyi girdikten sonra vCenter’a, Datacenter ve Cluster’a bağlanmamız gerekiyor. Bunun için sırayla;
cd localhost
Yukarıdaki komut ile vCenter’a bağlanıyoruz. Bu işlemden sonra vCenter içerisindeki Datacenter’a bağlanmamız gerekiyor.
cd VSAN-DC/computers/
Yukarıdaki komut ile vCenter içerisinde yer alan Datacenter’a bağlanıyoruz. Bu işlemden sonra vCenter içerisindeki cluster’ı belirip observer’i start edeceğiz.
vsan.observer VSAN-CLS1 --run-webserver --force
Yukarıdaki komut ile VSAN Observer’i VSAN-CLS-1 için start edeceğiz. Burada benim cluster’ımın ismi VSAN-CLS1 olduğu için bunu yazdım. Siz kendi cluster’ınızı yazabilirsiniz.
Evet yukarıdaki ekranı gördüğümüze göre artık VSAN Observer‘a bağlantı sağlayabiliriz. Eğer büyük bir ortamınız var ise VSAN data’larının toplanması biraz zaman alabilir. Bunun için;
https://localhost:8010
Yukarıdaki adrese bağlanmamız gerekiyor. Eğer vCenter dışından bağlanacaksanız localhost yerine vCenter IP’sini yazmanız gerekmektedir.
Yukarıdaki bilgiler ile VSAN Observer’a bağlandığımızda [email protected] kullanıcı adımız ile Observer’a bağlantı sağlayabiliriz.
Bağlandığınızda VSAN Cluster’ı ile ilgili tüm detayları görebilirsiniz. VSAN’daki en önemli detay storage’dır. Çünkü CPU ve Memory değerlerini zaten vSphere Web Client’daki performance monitor’den de alabilirsiniz. Ancak VSAN Observer’da virtual machine, cpu, memory, disk, datastore gibi tüm detayları görebilirsiniz. Tabi bu detayları vSphere Web Client üzerinden de görebilirsiniz ancak bu sizi biraz daha uğraştırır. VSAN Observer’da VSAN disk’lerini deep dive inceleyebilirsiniz. Panel’de Latancy, IOPS, Bandwith, Hit rate gibi değerleri yorummlayabilir ve bundan bir sonuç elde edebilirsiniz. Bunları ESXi host bazında öğrenebildiğiniz gibi Virtual machine bazlıda görebilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Observer konusunda sınıf arkadaşlarıma bir sunumum var, bu makaleniz benim için çok büyük bir kaynak olacak. 🙂
Çok teşekkürler.