VSAN – Raid 5/6 Erasure Coding
Merhaba,
VSAN Raid 5/6 Erasure Coding kavramını VSAN ‘da oldukça fazla duyuyoruz. Bu makalemde VSAN Raid 5/6 Erasure Coding detayları hakkında bilgi vereceğim. Daha önce yazmış olduğum VSAN makalelerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN
Raid 5/6 Erasure Coding ‘ın detaylarını aşağıdaki linkte kısaca bahsetmiştim.
VSAN 6.2 Yenilikleri Nelerdir?
VSAN Raid 5/6 Erasure Coding Nedir?
Erasure Coding terimine yabancı olabilirsiniz. İlk olarak erasure coding’den bahsetmek istiyorum. Erasure Coding, bazı parçalar eksik olsa bile orjinal verileri kurtarmanıza olanacak verecek şekilde verileri parçalara kodlama ve bölümleme şemasını gösteren genel bir terimdir. Raid 5/6 Erasure Coding sayesinde datastore’da daha az alan kullanılırken mirror yani RAID 1 ile aynı düzeyde veri koruması sağlayabilirsiniz. Raid 5 veya Raid 6 erasure coding, VSAN’ın 2 cihazın arızasını tolere etmesini sağlar. VSAN’da oldukça avantajları olan bir policy’dir. Yedekliliği üst seviyede sağlar iken, aynı zamanda alan tasarrufuda sağlar. Alan tasarrufu sağlaması oldukça önemli. Aşağıda zaten bunun örneklerine değineceğiz.
Dört veya daha fazla ESXi host bulunan all flash cluster‘larda Raid 5’i yapılandırabilirsiniz. Eğer all flash cluster’ınızda 6 veya daha fazla ESXi host var ise Raid 5 veya Raid 6 ‘yı yapılandırabilirsiniz. VSAN Raid 5/6 Erasure Coding kullanmanız durumunda verileriniz Raid 1 mirroring’den daha az kapasiteye ihtiyaç duyar. Örneğin Primary level of failures to tolerate değeri 1 ile Raid 1 kurgulanan bir VSAN altyapısında, bir virtual machine’in virtual disk boyutunun iki katı kadar alan gerekir. Eğer Raid 5 kullanırsanız virtual disk boyutunun 1.33 katı gerekir.
Yukarıdaki tabloda Raid 1 ve Raid 5/6 arasındaki genel bir karşılaştırma gösterilmektedir. RAID-5/6 ErasureCoding, all flash yapılandırmaları için optimize edilmiş bir yer verimliliği özelliğidir. Erasure coding, mirroring ile aynı yedeklilik düzeyini, daha düşük kapasite ile sağlar. Genel olarak, erasure coding veriyi alıp, birden fazla parçaya bölme ve birden fazla cihaza dağıtma yöntemidir; aynı zamanda, parity verileri eklenir. Böylece parçalardan birinin bozulması veya kaybolması durumunda yeniden yaratılabilir.
Disk verimliliği sağlayan veri deduplication ve compression aksine, erasure coding mirroring ile aynı arıza toleransı düzeyini daha düşük kapasite ile garanti eder.
Örnek olarak, 100GB’lık bir sanal disk düşünelim. Bir disk veya bilgisayar arızasından kurtulmak için RAID-1 yapısında, 2 kopya verisi, yani 200 GB kapasite gerektirir. Aynı disk kapasitesindeki veriyi korumak için RAID-5 kullanılıyorsa; 100 GB sanal disk 133 GB ham kapasite tüketecektir – tüketilen kapasitede RAID-1 mirroringe göre % 33 azalmış olur. Çok güzel değil mi? 🙂
Raid 5 kullanmak için all flash bir cluster ve en az 4 ESXi host gerektirir. 100 GB virtual disk ile ilgili ufak bir örnek verecek olursak; Raid 5 erasure coding içeren bir storage policy bir objeye atandığında 3 data component ve parity verileri oluşturulur. Bir disk veya ESXi host’un kaybedilmesi durumunda, bu bileşenler cluster’da bulunan ESXi host’lara aktarılır.
RAID 5/6 erasure coding, virtual machine bileşenlerine uygulayabileceğiniz bir policy özelliğidir. RAID 5 kullanmak için, Failure tolerance method’un VSAN Raid-5/6 (Erasure Coding) ve Primary level of failures to tolerate seçeneğinin 1 olarak ayarlanması gerekir. Raid 6 kullanmak istiyorsanız, Primary level of failures to tolerate seçeneğini 2 olarak ayarlamanız gerekiyor. Raid 5 veya Raid 6 Erasure coding, Primary level of failures to tolerate = 3 değerini desteklemez.
RAID-6 erasure coding, en az 6 ESXi host gerektirir. Önceki 100 GB sanal disk örneğimizi kullanarak, RAID-6 erasure coding dört data component ve 2 parity oluşturur. Bu yapılandırma aynı anda iki diskin veya ESXi host’un kaybına dayanabilir (FTT = 2).
Raid 5/6 Erasure Coding kullanmadan önce aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekiyor.
- Yanlızca all flash altyapılarda kullanabilirisniz.
- Kullanabilmeniz için disk format version’un 3.0 veya üzeri olması gerekmektedir.
- Kullanabilmeniz için geçerli bir VSAN lisansına sahip olmanız gerekiyor.
- VSAN cluster’ınızda deduplication ve compression’i enable durumuna getirmeniz size ekstra yer tasarrufu sağlayacaktır.
Erasure Coding ile ilgili ayrıca aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.
https://www.usenix.org/system/files/login/articles/10_plank-online.pdf
Umarım faydalı olmuştur.
Iyi çalışmalar.
Hocam sen efsanesin, okulda sunum konusu olarak bana Erasure Coding verdi hoca ve araştırmalarım sonucu pek bişey bulamamıştım senin siteyi görene kadar. Ellerine sağlık. 🙂
Çok teşekkürler 🙂