vSphere 5.5 Storage Yenilikleri
Merhaba,
Bir önceki yazımda sizlere vSphere vCenter Server yeniliklerinden bahsetmiştim. Bu yazımda sizlere Storage yeniliklerinden bahsedeceğim.
Daha öncede belirtmiş olduğum gibi vSphere 5.5 ile birlikte gelen yenilikleri 5 ana konu başlığında anlatacağım. Bunlar;
1) Virtual Machine yenilikleri
2) vSphere Esxi Hypervisor yenilikleri
3) VMware vCenter Server yenilikleri
4) vSphere Storage yenilikleri
5) vSphere Network yenilikleri
vSphere Storage yenilikleri:
62TB VMDK Desteği:
vSphere 5.5 ile birlikte virtual machine disk file (VMDK) maximum limitlerini yükseltti. Önceki limitler 2TB – 512byte’dı. Raw Device Mapping için maximum size 2TB – 512 byte’dan 62TB’a yükseldi. Ek olarak, Virtual machine üzerinde alınan snapshot’lardan dolayı oluşan delta disk’lerde artık bu boyutu destekleyecektir.
Microsoft Cluster Service (MSCS):
vSphere 5.5 ile birlikte MSCS ile alakalı aşağıdaki özellikleri desteklemektedir:
- Microsoft Windows 2012 desteği
- Shared storage için Round-Robin path policy desteği
- Shared Storage için ISCSI desteği
- Shared Storage için FCoE desteği
Bundan önceki versiyonlarda shared storage sadece Fibre Channel (FC) olduğu zaman MSCS ortamı tarafından destekleniyordu. vSphere 5.5 ile birlikte bu konuda biraz esneklik sağlandı ve FCoE ve ISCSI desteği eklendi.
16GB E2E Support:
vSphere 5.0 ‘da VMware 16GB FC HBA’ları destekliyordu. Ancak bu HBA’yı 8GB olarak kullanıyorduk. 5.1 ile birlikte 16GB desteği geldi ancak buda uçtan uca bir destek değildi. Bunu açıklayacak olursak; Host ile switch arası 16GB çalışırken Switch ile Storage arası 8GB çalışıyordu. vSphere 5.5 ile birlikte artık uçtan uca yani end to end 16GB kullanabileceğiz.
vSphere Flash Read Cache:
Önceki versiyonlarda Host Swap Cache olan özellik vSphere 5.5 ile birlikte biraz daha geliyor ve vSphere Flash Read Cache olarak geliyor. Local olarak bulunan disk’lerinizi cache olarak kullanmak için bu özelliği kullanabilirsiniz. vSphere Flash Read Cache HA ve DRS ile tam entegre çalışmaktadır. VMware API’leri kullanılarak Hypervisor içerisine gömülmüş durumdadır.
vSphere Flash Read Cache;
- VMDK bazlı cache
- Hypervisor tabanlı cache
sağlamaktadır.
Peki bunun müşterilere faydası ne olacaktır? Eğer yapınızda bir uygulama çalıştırıyorsanız ve o uygulama yönünden performans problemleri yaşıyorsanız vFlash Read Cache kullanmanızı öneriyorum. Yoğun olarak gelen talepleri ilk olarak vFlash karşılayacağı için size büyük bir fayda sağlayabilir.
Eğer local olarak SSD disk bulunduruyorsanız Web Client ile giriş yaptıkdan sonra zaten yeni bir pool olarak SSD’yi göreceksiniz. Birçok özellik var vFlash ile gelen oyuzden hepsini burada yazmayacağım. Ürün release olduktan sonra bu konu ile ilgili detaylı bir yazı yazacağım.
PDL Auto Remove:
Bu özellik PDL olarak işaretlenen device’ların otomatik olarak host’dan kaldırılmasını sağlar. PDL host’dan device’lara uzun süre I/O göndermeyi engeller.
PDL genellikle hardware arızalarında veya device’in hatalı olarak host üzerinden kaldırılmasında ortaya çıkar. Böyle bir durumda device çıkarıldığı için ve birdaha gelmeyeceği için PDL Auto Remove yapar.
VAAI UNMAP:
# esxcli storage vmfs unmap
Eski versiyonlarda vmkfstools -y komutu kullanılırken vSphere 5.5 ile birlikte daha gelişmiş bir komut olan # esxcli storage vmfs unmap komutunu kullanacağız.
VMFS Heap Size Gelişmeleri:
Önceki versiyonlarda bir esxi host 30TB’nin üzerinde dosyalara erişinden VMFS’de çeşitli sorunlar çıkıyordu. Bu durum ESXi 5.0p5 ve 5.1U1 ile düzeltildi (Heap size arttırılarak). vSphere 5.5 ile birlikte heap size değerine ihtiyacımız kalmıyor. Yani bunu yüksek değerler ayarlamamız gerekmiyecek. vSphere 5.5 ile birlikte 256MB’lik heap size ile 64TB’lik VMFS’e erişilmesi sağlanıyor.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Hocam ağzına sağlık, teşekkürler.