VMwareVSAN

vSphere 5.5 Virtual SAN gereksinimleri

Merhaba,

vSphere 5.5 ile birlikte gelen Virtual SAN‘ın minimum sistem gereksinimlerinden bahsedeceğim.

vSAN

Hardware gereksinimleri:

Virtual SAN için kullanacağınız bütün hardware’in VMware HCL’de yer alması gerekmektedir. Controller, HDD ve SSD’nizi Virtual SAN HCL adresinden kontrol edebilirsiniz.

Önemli: Virtual SAN için kullanacağınız hardware’in HCL’de yer alması gerekmiyor ancak performans problemi veya data kayıplarında destek alamazsınız. Yani unsupported bir hardware üzerinde bulunan VSAN için case açtığınızda VMware’den supoort alamazsınız.

Host gereksinimleri:

  • Minimum 3 ESXi 5.5 host ve herbiri üzerinde 1SSD ve 1 HDD bulunmalıdır.
  • Her host üzerinde minimum 6GB ram olmalıdır.
  • Host, vCenter Server 5.5 tarafından yönetilmelidir. Zaten VSAN konfigurasyonu vCenter üzerinden yapılmaktadır.

Network gereksinimleri:

Önemli:

  • İyi bir performans için Jumbo Frame kullanın.

Daha fazla bilgi için Virtual SAN Networking gereksinimleri ve Best Practices  vSphere 5.5 Storage Guide adresinde bulabilirsiniz

Storage gereksinimleri:

  • 1 tane SAS veya SATA SSD gereklidir.
    • Bu SSD vSphere Flash Read Cache’e atanmamalıdır.
    • SSD, VMFS veya farklı bir disk formatında biçimlendirilmemelidir.
  • 1 tane SAS veya SATA HDD gereklidir.
  • RAID Controller gereklidir.

Önemli:

  • Virtual SAN için yanlızca host’un local disk’ine ihtiyaç vardır. Virtual SAN diskleri diğer file system’ler ile yani Virtual Flash File System (VFFS), VMFS partition’ı veya ESXi’ın boot partition’ı ile share olmaz. VSAN’a diskleri verdiğinizde bu disk’ler yanlızca VSAN’a dedicated olur.
  • Eğer ESXi’ı USB veya SD bir aygıta kurduysanız, log dosyaları için local disk veya datastore bulamayacaktır. (Tabi hiç datastore olmadığını varsayarsak). Böyle bir durumda Dump Collector ve Syslog Colletor kurarak, memory dump veya system logl’arını ESXi üzerinden direkt olarak network’de bulunan bir disk’e atabilirsiniz.Detaylı bilgi için:

Virtual SAN Cluster içerinde, local storage bulunmayan host var ise;

Cluster’daki her host local storage’a ihtiyacı yoktur. Virtual SAN Cluster içerisinde çalışan bir ESXi host SAN, SD/USB veya local disk üzerinden boot olabilir. Host üzerinde local storage olmasa bile Virtual SAN Cluster’ına dahil ise, VSAN’daki shared storage’ı tanımlayabilirsiniz.

Bir örnek ile bunu açıklayalım:

4 node’lu Virtual SAN cluster ismi Testgroup ve üzerinde 32 virtual machine çalışıyor. The Virtual SAN cluster node Testgroup ‘un içerisinde yer alan host’lar aşağıdaki gibidir:

  • ESX1 – 1 SSD ve 1 HDD
  • ESX2 – 1 SSD ve 1 HDD
  • ESX3 – 1 SSD ve 1 HDD
  • ESX4 – Local storage bulunmamaktadır ve SAN üzerinden boot olmaktadır.
  • Virtual SAN datastore’ları, local storage üzerinde oluşturulmuştur.

3 SSD ve 3 HDD; ESX1, ESX2, ve ESX3 kullanmakta ve 500GB Virtual SAN datastore’u oluşturulmuştur. Datastore ismi TestDS.

Önemli:

Burada kullanılan SSD sadece read cache ve write buffering için kullanılmaktadır. Virtual SAN datastore’un kapasitesini arttırmak için kullanılmamaktadır.

Oluşturulan TestDS datastore’u Virtual SAN Cluster’a member bütün host’larda available durumdadır.

ESX4 host’u üzerinde bulunan virtual machine’ler TestDS datastore’undan çalışmaktadır. Bu ESXi üzerinde bulunan virtual machine’ler host’un yanlızca CPU ve Memory donanımını kullanır. Datastore ihtiyacını VSAN Cluster’a dahil diğer host’lar üzerinden karşılar. Yani ESX4 üzerinde bulunan datastore aslında geriye kalan 3 ESX host’un local disk’leridir. Tabi verileri hangi host’un local disk’ine yazıyor bunu bilemeyiz.

Konu ile ilgili daha fazla bilgi için vSphere 5.5 Storage Guide adresini inceleyebilirsiniz.

Virtual SAN Lisanslama:

Virtual SAN’ı Cluster’da enable hale getirdiğinizde 60 gün boyunca ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Virtual SAN lisans kapasitesi ve kullanımı:

vSphere lisanslamasına benzemektedir. Virtual SAN lisanslama modeli CPU başınadır. Örneğin Virtual SAN cluster’ı içerisinde 4 host var ve herbirinde 8 CPU bulunmakta. Böyle bir durumda Virtual SAN lisans’ı 32 CPU için alınmalıdır.

Aşağıdaki maddeler oluştuğunda Virtual SAN Cluster’ın lisans kullanımı yeniden hesaplanmalıdır:

  • Virtual SAN Cluster’a yeni bir lisans key girildiğinde.
  • Virtual SAN Cluster’a yeni bir host eklendiğinde.
  • Cluster’dan bir host silindiğinde.
  • Cluster içerisindeki toplam CPU miktarı değiştiğinde.

Virtual SAN lisanslama modeli CPU bazlıdır. Cluseter içerisinde bulunan host’lardaki toplam CPU miktarı kadar lisans’ınız olmalıdır. Eğer siz var olan Cluster’ınıza yeni bir host eklemek isterseniz tekrar lisanslamaya gitmek durumunda kalırsınız. Örneğin 32 vCPU’luk bir Virtual SAN lisansınız var. Yapınızdada 8CPU’lu 4 host olduğunu düşünelim. Bu durumda lisans’ınız yeterli olacaktır. Ancak Cluster içerisinde 5. bir host’u dahil etmek istediğinzde lisans’ınız buna izin vermeyecektir.

Virtual SAN for Desktop

Virtual SAN’i VDI ortamlarındada kullanabilirsiniz( vSphere for Desktop veya VMware Horizon View). VDI ortamında lisanslama; toplam power on virtual machine sayısına göre yapılır. Tabi Cluster üzerinde Virtual SAN’ın enable durumda ise bu şekilde.

EULA’ ya uygun kullanım istiyorsanız lisans kapasitesini aşmamanız gerekiyor. Virtual SAN Cluster’da desktop virtual machine’in çalışan sayısının az ya da Virtual SAN for Desktop lisans kapasitesine eşit olmalıdır.

Lisans ve evulation süresi:

Virtual SAN lisansın veya evulation süresi bittiğinde mevcut konfigurasyonu üzerinde değişiklik yapmadığınız sürece kullanıma devam edebilirsiniz. Ancak Cluster içerisine host veya SSD kapasitesinde herhangi bir artış yapamazsınız.

Virtual SAN Cluster lisans tanımlama:

Virtual SAN’ı Cluster’da aktif hale getirdiğinizde evluation mode olarak bütün özellikleri kullanabilirsiniz. Ancak evulation mode’un süresi 60gündür. Bu süreden sonra lisans girmeniz gerekicektir.

Gereksinimler

  • Lisans anahtarı gerekli
  • Mevcut VSAN lisans’ı var ise, boşta kalan CPU sayısı hesaplanıp kullanılabilir.

Lisans anahtarının girilmesi:

  • Web Client üzerinden Virtual SAN’ı enable hale getiriyoruz.
  • Manage tab’ında bulunan, Settings seçeneğine giriyoruz.
  • Configuration altında bulunan Virtual SAN licensing bölümünden lisans’ımızı giriyoruz.
  • Bu işlemi hem var olan lisans’ınızı değiştirmek için hemde yeni bir lisans tanımlamak için kullanabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x