VMwareVMware ESXiVMware vCenter

vSphere 6.5 Update 1 Yenilikleri Nelerdir?

Merhaba,

vSphere 6.5’un ilk update’i yayınlandı. vSphere 6.5 ürün ailesine çıkan bu update paketine ait release note’ları aşağıda görebilirsiniz.

vSphere 6.5 Update 1 ile birlikte bazı iyileştirmeler yapıldı. Şimdiye kadar ortalama 5 tane patch yayınlandı ancak update 1 bunların hepsini kapsıyor. Eğer hali hazırda vSphere 6.0 Update 3 kullanıyorsanız doğrudan vCenter Server Appliance 6.5 Update 1 ‘e upgrade veya migration yapabilirsiniz. vCenter Server 6.0 update 3 ‘den vCenter Server 6.5’a upgrade önerilmiyordu. Bunun sebebi ise vCenter Server 6.5‘in vCenter Server 6.0 Update 3 ‘ten 5 ay önce çıkmasından dolayıdır. Artık sorunsuz bir şekilde vCenter Server 6.0 Update 3’den vCenter Server 6.5 Update 1 ‘e upgrade edebileceğiz.

 

Upgrade işlemine başlamadan önce vSphere 5.5 kullanan kullanılan ortamların minimum vSphere 5.5 U3b olmasına dikkat edilmeldiir. Açıkcası birçok müşteri vSphere 6.5’a geçiş için bu update’i bekliyordu. Bu update ile birlikte artık vSphere 6.5‘a geçişi planlayabilirsiniz. Ayrıca vSphere 6.5 Update 1 ‘e kadar 3 party swtich API desteğinin süreceğinide hatırlatmak isterim. Bundan sonraki update’lerde 3 party switch API desteği bulunmayacaktır.

vSphere 6.5 Update 1 vCenter Server Yenilikleri:

  • vCenter Server Appliance GUI ve CLI kurulumlarını artık Windows Server 2012 x64, Windows Server 2012 R2 x64, Windows Server 2016 ve MacOS Sierra üzerinde çalıştırabileceğiz.
  • TcServer bu versiyon ile Tomcat 8.5.8 ile değiştirildi.
  • vCenter Server 6.5 Update 1 ile birlikte Ubuntu 17.04 için Guest OS customization support edildi.
  • Windows Server 2016 ve RHEL 7.3 için VADP support edilmektedir. vSphere Storage API – Data Protection (VADP) Windows Server 2016 ve RHEL 7.3 için proxy backup support edilmektedir.
  • VUM yani vSphere Update Manager ile VSAN entegrasyonu bulunmaktadır. Normalde VMware Compatibility Guide üzerinden donanım’ın support edilip edilmediğine bakıyorduk. Artık bu işlemi vSphere Update Manager üzerinden kontrol edebiliriz.
  • vCenter Server artık external database olarak Microsoft SQL Server 2016, Microsoft SQL Server 2016 SP1 ve Microsoft SQL Server 2014 SP2’yi desteklemektedir.
  • HTML5 tabanlı vSphere Client artık Fransızca, İsviçre-Fransızca ve İsviçre-Almanyalı klavyeleri destekliyor. Klavye eşlemeyle ilgili bilinen sorunlar için bkz. Https://kb.vmware.com/kb/2149039
  • HTML 5 tabanlı vSphere Client artık content library ve OVF deployment işlemlerini support etmektedir.
  • vSphere 6.5 Update 1 ile birlikte 15 linked mode vCenter Server kullanabiliyoruz. Önceki limit 10 idi. 5.000 ESXi sunucu, 50.000 power on durumda virtual machine ve 70.000 register olmuş virtual machine kullanabiliyoruz. Detaylar için buradaki link’i inceleyebilirsiniz.

Yukarıda vCenter Server ile gelen yenilikleri görebilirsiniz. Daha önceki yazılarımda da HTML 5 Client ile vSphere Web Client arasındaki farklardan bahsetmiştim. Bu versiyon ile birlikte HTML 5 Client ile vSphere Web Client arasındaki benzerlik %90 seviyelerindedir. Ancak hala HTML5 Client ile yapamayacağınız bazı operasyonlar bulunuyor. Daha önce bu konu ile ilgili yazmış olduğum yazıya aşağıdan ulaşbilirsiniz.

vSphere 6.5 – HTML5 Client Limitasyonları

Ek olarak HTML 5 Client ile support edilen ve support edilmeyen özellikleri buradan görebilrisiniz.

vSphere 6.5 Update 1 ESXi Yenilikleri:

ESXi ile ilgili çok bir yenilik bulunmuyor. Bu versiyon ile birlikte aşağıdaki driver update’leri yapılmıştır.

  • Cavium qlnativefc driver
  • VMware nvme driver
  • Intel i40en driver with Lewisburg 10G NIC Support
  • Intel ne1000 driver with Lewisburg 1G NIC Support
  • Intel igbn driver
  • Intel ixgben driver
  • Broadcom ntg3 driver

vSphere 6.5 Update 1 vSAN Yenilikleri:

VUM yani vSphere Update Manager ile VSAN entegrasyonu bulunmaktadır. Normalde VMware Compatibility Guide üzerinden donanım’ın support edilip edilmediğine bakıyorduk. Artık bu işlemi vSphere Update Manager üzerinden kontrol edebiliriz. Önceki sürümlerde de VSAN update işlemini vSphere Update Manager üzerinden gerçekleştirebiliyorduk. Önceki vSAN sürümlerinde update işlemine başlamadan önce SAS, SATA Controller gibi aygıtların uyumluluğunu VMware HCL üzerinden kontrol etmemiz gerekiyordu. Bu işlem aslında ciddi anlamda vakit alan bir işlem. vSAN 6.6.1 ile birlikte VUM otomatik olarak VMware HCL üzerindeki driver vs bilgilerini çeker. Tabi burada sizin kullanmış olduğunuz donanıma uygun driver’lari karşınıza çıkarır. Böylece yeni çıkan driver, kritik düzeltmeler ile ilgili sürekli bilgi alırsınız.  Yeni ve uyumlu bir güncelleme olduğunzda VSAN HealthCheck bölümünde bir bildirim gözükür. Bu güncellemeleri VUM sayesinde otomatik olarak yükleyebilirsiniz. Böylece tek tek host’ları update etmek zorunda kalmaz, VUM ile hepsini otomatize edebilirsiniz.

vSAN 6.6.1 ile birlikte vSAN Cloud Analytics geldi. Bunun sayesinde vSAN cluster’ının performans’ını önceden yapılan test’ler ile analiz edebilirsiniz. Belirtmiş olduğunuz zamanlar arasında benchmark sonuçlarını inceleyebilir böylece sisteminizde bulunan performans sorunlarını daha iyi analiz edebilirsiniz. Çıkan sonuçları Ask VMware butonuna basarak VMware’in KB’lerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca HCIBenck, vSAN Cloud Analytics yeni Performance Analytics bölümü ile API düzeyinde entegrasyona sahiptir. HCIBench Benchmark test’ini çalıştırabilir ve testin ayrıntılı sonuçlarını Performans Diagnostics bölümünde detaylı olarak görebilirsiniz.

vSAN alt yapısı gereği local disk’ler üzerinde çalıştığı için donanım arızalanması durumunda arızalı disk’i bulmak sorun olabilir. Bunun için VSAN 6.6.1 ile birlikte Led özelliğini çıkardı. Arızalı disk üzerinde Turn On Led yaparak disk üzerindeki led’leri yakabilir, böylece hangi disk’in arızalı olduğunu kolayca bulabilirsiniz. Bu özellik şuan için HP DL ve ML serisi Gen9 sunucular için desteklenmektedir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Recep YÜKSEL

Eline sağlık hocam.

Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x