VMware

vSphere 6.7 – Persistent Memory

Merhaba,

vSphere 6.7 ‘nin yenilikleri ile ilgili hazırlamış olduğum makale serisine Enterprise Applications ile devam ediyoruz. vSphere 6.7 ile birlikte gelen ve herkesin dikkatini çeken yeniliklerden biri olan Persistent Memory özelliği idi. Şimbi bu yenilik ne anlama geliyor ve bunu nerede kullanabiliriz bunun detaylarından biraz bahsedelim.

vSphere 6.7 ile birlikte Persistent Memory diye bir özellik ile karşılaştık.

Persistent Memory Nedir?

vSphere Persistent Memory ile, desteklenen donanım sunucularını kullanan müşteriler yüksek hızlı depolama özelliklerinin Flash SSD ve DRAM hızları arasında bir hıza erişim sağlayabiliyor.

Öncelikle vSphere Persistent Memory‘nin çok fazla sunucu tarafından desteklenmediğini söylemeliyim. Tabi bu durum şuan için böyle ilerleyen zamanlarda bunun için yeni sunucu güncellemeleri olacaktır. vSphere Persistent Memory, DRAM’den daha düşük bir maaliyet ile SSD’den daha yüksek bir performans sağlayacaktır. Disk’de latency oldukça önemlidir. Manyetik harddisk’lerde disk içerisindeki kafa veriyi aradıkça bir latency oluşur ve bundan dolayıda erişimde gecikme yaşanır. Bir disk’in yüksek hızlara çıkması o disk’lerin yavaş veya hızlı çalıştığı anlamına gelmez. Normal SATA 3 arabirimli Manyetik bir Disk ile SSD arasında okuma yazma oranlarına baktığınız uçurum bir fark olmadığını görebilirsiniz. Ancak her iki disk’i benchmark üzerinde incelediğinizde Manyetik disk’de latency 5-6ms gibi rakamlar çıkar iken, SSD disk’de bu rakamlar 0.2 ms civarındadır. Hele birde random IO gelirse bu rakamlar manyetik disk’de ve SSD’de daha da yükselecektir. DRAM‘de ise erişim süresi 1 mikrosaniyeden daha az olacaktır.

Eğer kullanmış olduğunuz sunucuda NVDIMM var ise ve Virtual machine içerisindeki OS’un desteği var ise bunu kullanabilir. NVDIMM’ı aşağıdaki link’lerden inceleyebilirsiniz.

https://www.micron.com/products/dram-modules/nvdimm

https://www.anandtech.com/show/12029/micron-announces-32gb-ddr4-nvdimmn-modules

vSphere 6.7 ile birlikte eğer virtual machine’de virtual NVDIMM device var ise bu OS tarafından kullanılabilir. Windows Server 2016, RedHat Enterprise Linux 7.4 gibi işletim sistemleri Virtual NVDIMM support‘u bulunmaktadır. Uygulama tabanında bir değişim gerekmez bu tamamen işletim sistemi, hypervisor ve fiziksel donanım üzerinde işleyen bir yapıdır. PMEM‘in DRS ve HA support‘u bulunmaktadır. Aynı zamanda FT ‘de support etmektedir.

vSphere, PMEM datastore’un bir parçasını tahsis edebilir ve bunu bir ultra-hızlı disk olarak kullanılan bir disk -yüksek kalıcı bellek diski olarak sanal makineye sunabilir. Bu modda konuk işletim sistemi veya uygulama değişikliği gerekmez.

Bir host’a fiziksel bir PMem device‘i eklediğinizde, ESXi PMem kaynağını algılar ve o host üzerinde çalışan sanal makinelere local PMem datastore’u olarak gösterir. Guest OS’a bağlı olarak, virtual machine’ler PMem kaynaklarına doğrudan erişebilir veya bir SCSI device üzerinden erişebilir ve bunları kullanabilir. Her host, yanlızca 1 tane local PMEM datastore’una sahip olabilir. Kalıcı bellek, hem bellek hem de depolama özelliklerini birleştirir. Dolayısıyla, sanal makineler ESXi ana bilgisayarının PMem kaynaklarını bellek olarak (sanal NVDIMM cihazları aracılığıyla) veya depolama olarak (sanal PMem sabit diskleri aracılığıyla) kullanabilir. Ev sahibi yerel PMem veri deposu, tüm doğrudan erişilen NVDIMM cihazları ve sanal PMEM sabit disklerini depolar.

Persistent Memory, hem memory hem de storage özelliklerini birleştirir. Dolayısıyla, virtual machine’ler ESXi host’un PMem kaynaklarını memory olarak (virtual NVDIMM cihazları aracılığıyla) veya storage olarak (virtual PMem harddisk aracılığıyla) kullanabilir.

Persistent Memory 2’ye ayrılıyor. Bunlar;

  • Virtual PMem (vPMem)
  • Virtual PMem Disks (vPMemDisk)

Virtual PMem Nedir?

Virtual PMem mod’unda Guest OS PMem desteği bulunuyor ise virtual machine fiziksel ESXi host’un PMem kaynaklarına doğrudan erişebilir ve bu belleği adresleyebilir. Yani kullanabilir. Virtual machine’ler, PMem’e doğrudan erişim NVDIMM (virtual non-volatile dual in-line memory modules) ‘leri kullanır. vSphere 6.7 ile birlikte virtual NVDIMM ESXi host’un fiziksel PMem bölgesini temsil eden yeni bir device’dir. Bir virtual machine 64’e kadar virtual NVDIMM device’ina sahip olabilir. Her bir NVDIMM device, ESXi host’un local PMem datastore’unda saklanır.

Tabi şunu unutmamanız gerekiyor. Bir virtual machine’e NVDIMM eklemeniz için Hardware Version’un 14 olması gerekiyor. Buna ek olarak virtual machine içerisinde çalışan Guest OS’un persistent memory’i desteklemesi gerekiyor. Eğer Guest OS uyumlu değil ise yine PMem kullanabilirsiniz ancak virtual machine’e bir NVDIMM device’i ekleyemezsiniz.

Virtual PMem Disks (vPMemDisk) Nedir?

Bu modda, virtual machine’in doğrudan ESXi host’un PMem kaynaklarına doğrudan erişimi yoktur. Virtual machine’e virtual bir PMem disk’i eklemelisiniz. Virtual PMem disk’i PMem Storage Policy‘nin uygulandığı normal bir SCSI disk’idir. Policy otomatik olarak virtual machine’e eklediğiniz bu disk’i Local PMem datastore’unda tutar.

Virtual PMem‘in Guest OS tarafında support gereksinimi bulunurken, Virtual PMem Disk’in Guest OS tarafında bir support gereksinimi yoktur.

Umarım faydalı olmuştur.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kadir Kılıç
Kadir Kılıç

Ellerinize sağlık çok güzel makale olmuş.

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x