VMware

vSphere 6 – HDD, SSD olarak nasıl gösterilir?

Merhaba,

vSphere 6 ile birlikte birçok yenilik geldi bunları daha önce yazmıştım. Ara ara da yazmaya devam ediyorum. Bazı sunuculara SSD taktığınız halde Non-SSD olarak gözükebiliyor veya VSAN’ı test etmek istiyorsanız burada SSD disk’e ihtiyacınız olabilir.

VMware ESXi 6 üzerinde çalışan bir disk’i Web Client ‘dan SSD olarak işaretleyebilir veya tag’leyebilirsiniz. Bunun size ne gibi avantajı olur kısaca ondan bahsedeyim. Eğer VSAN test etmek istiyorsanız minimum 1 tane SSD bulunması şart. Normal’de fiziksel olarak donanım alıp VSAN’ı sorunsuz birşekilde çalıştırabilirsiniz. Ancak böyle bir imkanınız yok ise VSAN’ı ESXi host’unuzun içerisine kurabilirsiniz. Nested ESXi yaptığınızda herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmazsınız ancak VSAN‘a SSD disk göstermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde VSAN’ı kullanamazsınız.

hdd-to-ssd1

ESXi üzerinde bulunan normal hdd’yi SSD olarak göstermemiz mümkün. Bunu ESXi 5.x’de powercli veya ssh üzerinden gerçekleştirebiliyorduk.

ESXi 6 ‘da bu işlemi gerçekleştirmeniz oldukça basit.

hdd-to-ssd2

vCenter’a vSphere Web Client ile login olduktan sonra; Host and Clusters > giriş yaptıkdan sonra SSD olarak işaretlemek istediğiniz disk’in bulunduğu host’u seçiyoruz. Daha sonra Manage > Storage > Storage Devices bölümüne giriş yapıyoruz. Burada hangi disk’i SSD olarak işaretlemek istiyorsak onu seçiyoruz ve hemen üstünde bulunan All Actions butonunun yanındaki [F] butonuna basıyoruz.

hdd-to-ssd3

Butona bastığınızda karşınıza yukarıdaki gibi bir uyarı gelecektir. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde bu datastore’u kullanan hizmetlerin performansı düşebileceği konusunda bir uyarı penceresi geliyor. Eğer yaptığınız işlemden eminseniz Yes butonu ile devam edebilirsiniz.

Tabi bu işlemin tersini yapmakta mümkün yani SSD olan bir disk’i HDD olarak da işaretleyebilirsiniz. Tamamen size kalmış birşey. ESXi 5.x sürümlerinde bu işlemi yapmak için claim rule eklemek gerekiyordu ancak buda biraz zaman alıyordu. vSphere 6’da bu işlemi gerçekleştirmek oldukça basit. Belirtmiş olduğum gibi sadece bir butona basarak bir disk’i SSD veya HDD olarak işaretleyebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

 

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x