vSphere Distributed Switch Bölüm 1 – Standard ve Distributed Switch Mimarisi
Merhaba,
vSphere Esxi ve vCenter tarafında anlamakta en çok zorluk çekilen bölümlerden birtanesi vSphere Standard Switch (VSS) ve vSphere Distributed Switch (VDS) tarafıdır. Ben bu konu ile ilgili sizlere temel bilgiler vereceğim.
vSphere Standard Switches (VSS): Host ile Virtual Machine’ler (Guest) arasındaki network bağlantısını sağlar. Standart Switch aynı VLAN’a sahip Virtual Machine’ler arasındaki trafiği bridge yapabilir ve aynı zamanda external bir network’e bağlayabilirsiniz. Standard Switch üzerindeki uplink’ler ESXi Host üzerinde fiziksel NIC’leri kullanır ve bunlar üzerinden dışarıdaki network ile haberleşir. Virtual Machine’ler uplink ile haberleşmek için sanal network adaptorleri (vNICs) kullanır. Standard Switch’lere bir veya birden fazla NIC(uplink) ekleyebilirsiniz. Dışarıya kapalı bir network yapmak istiyorsanız; standard switch üzerindeki uplink’leri kaldırabilirsiniz. Böylece host içerisinde bulunan guest’ler sadece internal olarak bağlantı kuracaktır. Standard Switch’e bağlı bir uplink olmadığı için dışarı ile bağlantı yapmayacaktır.
Standard Switch, Esxi’i kurmanız ile birlikte oluşur. Yani siz fresh bir esxi kurduğunuzda ve esxi host’a vSphere Client veya Web Client ile bağlandığınızda Networking bölümünden Standard Switch’i görebilirsiniz. Örneğin; eğer sizin 2 host ile oluşturulmuş bir cluster’iniz var ise Standard Switch üzerinde bulunan port grubu hem management hemde vmotion olarak kullanabilirsiniz.
vSphere Distributed Switch (vDS): vSphere Distributed Switch (VDS) merkezi yönetimi ve izlenmesini dvswitch ilişkili olan tüm ESXi ana network yapılandırmasını sağlar. Distributed switch vCenter olmadan oluşturulmaz. Distributed Switch sadece vCenter’ın kurulu olduğu ortamlarda oluşturulabilir. dvSwitch datacenter içerisinde bulunan host’lar arasında tutarlı bir switch konfigurasyonu yapmak için tasarlanmıştır. dvSwitch’e bağlı tüm virtual machine (Guest) ‘lerin network yapılandırması vCenter üzerinden merkezi bir şekilde gerçekleştirilebilir. VDS; vSphere Enterprise Plus lisans’ı ile birlikte aktif olur ancak default kurulu birşekilde gelmez. Networking bölümünden girip kendiniz Disributed Switch’i create etmeniz gerekmektedir. Distributed Switch 2 bileşenden oluşur. Bunlar; Control Plane ve IO veya Data Plane ‘dir. Aşağıdaki şekilde bunu görebilirsiniz.
Control Plane
Control Plane vCenter sunucusunda bulunur ve dvswitch dvport gruplarını, dvport’ları, uplink’leri, VLAN’ları, PVLAN’ları ve NIC teaming’i yönetip konfigüre etmekten sorumludur. Dvswitch, dvswitch’e bağlı her host’taki ayarlar için kullanılan konfigürasyon şablonundan ibarettir.
Data Plane (I/O Plane)
Data Plane her hostta mevcut olan gizli bir switch’tir ve data paketlerini ilgili uplink’lere yönlendirmekten sorumludur. Bu data plane (her hostta yaratılan gizli switch) nedeniyle, vCenter çalışmıyor olsa dahi ağ iletişimi çalışmaya devam eder.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Eline sağlık Tayfun Bey
Hocam elinize sağlık.Paylaştığınız bilgiler bizim için çok değerli!