vSphere Distributed Switch Bölüm 4 – Distributed Switch nasıl oluşturulur?
Merhaba,
Distributed switch ile ilgili bir önceki yazımda Standard ve Distributed switch arasındaki farkları anlatmıştım. Bu yazımda ise; Distributed switch’in nasıl oluşturulacağı yönünde çeşitli bilgiler vereceğim.
Distributed Switch; vSphere Client üzerinden’de oluşturulabiliyor ancak ben bu işlemi web client üzerinden gerçekleştireceğim. Çünkü biliyorsunuz vSphere 5.5 ile birlikte artık vSphere Client bazı ürünlerin feature’larını desteklemiyor. Yani ilerleyen vSphere sürümlerinde Web Client’ı daha çok kullanacağız.
İlk önce Web Client’a login oluyoruz.
Karşımıza açılan ekrandan vCenter’a giriyoruz ve oradan da Distributed Switches bölümüne giriş yapıyoruz.
Yeni bir Distributed Switch oluşturmak için + butonuna basıyoruz.
Distributed Switch için bir isim belirtiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Select version bölümünü kısaca inceleyecek olursak;
Distributed Switch 5.5.0 :Bu Distributed Switch versiyonu; Esxi 5.5 ve sonraki versyionlar için uyumludur. Bu versyion; Traffic filtering ve LACP özelliklerini destekler.
Ben işlemi Distributed Switch ‘i vSphere 5.1 üzerinde oluşturduğum için yukarıdaki seçenek gözükmeyecektir. Ancak vCenter 5.5 üzerinde yeni bir distributed switch oluşturursanız bu seçeneği görebilirsiniz.
Distributed Switch 5.1.0 : Bu Distributed Switch versiyonu; Esxi 5.1 ve sonraki versiyonlar için uyumludur. Bu versiyon; Management Network Rollback ve Recovery, Health Check, Port Mirroring ve LACP özelliklerini destekler.
Distributed Switch 5.0.0 : Bu Distributed Switch versiyonu; Esxi 5.0 ve sonraki versiyonlar için uyumludur. Bu versiyon; Network I/O control, NetFlow, ve Port Mirroring özelliklerini destekler.
Distributed Switch 4.1.0 : Bu Distributed Switch versiyonu; Esxi 4.1 ve sonraki versiyonlar için uyumludur. Bu versiyon; Load-Based Teaming ve Network I/O control özelliklerini destekler.
Distributed Switch 4.0 : Bu Distributed Switch versiyonu; Esxi 4.0 ve sonraki versiyonlar için uyumludur. Bu versiyon;
Ben burada Distributed Switch 5.1.0 versiyonunu seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.
Bu bölümde ise; oluşturacağımız Distributed switch’e kaç tane uplink bağlayacağımızı belirtiyoruz. Network IO control seçeneğini isterseniz Enable veya Disable hale getirebilirsiniz. Eğer Network IO control hakkında bilgi sahibi değilseniz buradaki dökümanı incelemenizi öneririm. Dilerseniz oluşturacağınız bu Distributed Switch’i default port group haline getirebilirsiniz. Bunun için yukarıdaki kutucuğu seçmeniz gerekiyor. Son olarak, Portgroup’umuza bir isim belirtiyoruz ben default olarak bırakıyorum ve Next ile devam ediyorum.
En son bölümde karşımıza; oluşturacağımız Distributed Switch ile ilgili özet bir bilgi geliyor. Finish ile distributed switch’i oluşturuyorum.
Distributed Switch’imizi oluşturduk. Bir sonraki yazıda Distributed Switch’e Esxi host’ların nasıl ekleneceğini anlatacağım.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.