VMwareVMware ESXi

vSphere Esxi 5.x yeni bir sanal makina nasıl oluşturulur?

Merhaba,

Aslında basit bir işlem bilenler için bu işlemin kolay olduğunu düşünebilirsinizAncak ben yinede Vmware Esxi 5.x versiyonları üzerinde yeni sanal makina nasıl oluşturulur bunu bilmeyenler için anlatmak istiyorum.

Öncelikle guest yani bir virtual machine oluşturmak için host veya hostlarımızın herhangi biri üzerinde sağ click yapıyoruz ve New Virtual Machine bölümüne tıklıyoruz.

create-new-virtual-machine

New Virtual Machine sekmesine tıkladıktan sonra ilk karşımıza Configuration sayfası çıkıyor.Burada yer alan Typical ve Custom seçeneklerinden ben Custom’u seçip devam ediyorum.Custom ile Typical arasındaki fark;  Biz eğer burada Typical’ı seçseydik,

Virtual Machine Version,
CPUs,
Memory,
SCSI Controller,
Select a Disk

seçenekleri karşımıza çıkmayacaktı.Ben burada hepsini tek tek anlatmak için Custom’u seçiyorum.Normal kurulumda siz Typical’ı seçip devam edebilirsiniz.

virtual-machine-name

Burada oluşturacağımız guest’e isim veriyoruz.Ascii karakter kullanmamaya dikkat ediyoruzJ Herhangi bir problem anında SSH’dan guest’in dosyalarına ulaşımda sorun yaşarsınız yoksa.Benim tek datacenter’im olduğu için devam ediyorum.Eğer farklı datacenter’larınız var ise siz onları seçebilirsiniz kaynak durumunuza göre tabi.

VM-iso

Burada kullanmak istediğiniz datastore’u seçiyoruz.Burada tercih size kalmış.Ben kendime uygun datastore’u seçiyorum ve devam ediyorum.Eğer yapımızda DRS açık olsaydı burada farklı seçeneklerde karşımıza çıkacaktır.Mesela, datastore’ları seçtiğimiz ekranın altında yer alan “Disable Storage DRS for this virtual machine” . Bu guest’de storage DRS’ i devre dışı bırak. Bunu normalde Cluster Settings’de de ayarlayabilirsiniz.Ama ekstra işlem yapmamak için Vmware bunu direk kuruluma eklemiş.İsteyen disable duruma getireiblir.Ama şunuda unutmayın eğer storage’larınıza güvenmiyorsanız Storage DRS’i açmanızı önermiyorum çünkü çok fazla I/O yaptırır.

virtual-machine-version

Burada Virtual Machine Version’u belirtiyoruz.Ben şuanda bu kurulumu ESX 5 üzerinde yaptığım için Virtual Machine Version 8 seçiyorum. Virtual Machine Version 7 ile Virtual Machine Version 8 arasında ki fark ise aşağıdadır;

Version 7

Version 8

SMP

8-way

32-way

RAM

256 GB

1 TB

3D support

No

Yes

BIOS

Yes

Yes

EFI

No

Yes

CPU hot add

Yes

Yes

RAM hot add

Yes

Yes

 

Ben burada Version 8 ‘i seçiyorum buyüzden.Next ile devam ediyorum.

operations-system

Guest Operating System ekranında ise; Guest içerisinde hangi işletim sistemi olduğunu belirtiyoruz.Burada dikkat etmeniz gereken nokta version’u doğru olarak belirtmeniz.Yani burada tutupda 2008’i seçip guest’i kurarken 2003 iso mount ederseniz o guest’in içerisinde 2003 driver’ları kurulur.Buna lütfen dikkat edin.Next ile devam ediyorum.

CPUs

Guest’e vereceğimiz CPU miktarını belritiyoruz.Burada;

Number of virtual sockets: Guest’e vereceğiniz gerçek CPU adetidir.

Number of cores per virtual socket:  Buradan ise CPU’da ki core adetini belirtiyoruz.

Guest’in yoğunluk durumuna bağlı olarak burayı kendinize  göre ayarlayabilirsiniz.

memory

Memory kısmından ise adından da anlaşıldığı üzere Ram miktarını ayarlıyoruz.Yanlız şunu belirtmek istiyorum.Burada dikkat etmeniz gereken konu; guest’e bol bol kaynak vermekten kaçının.Gerektiği kadar kaynak verin fazla kaynak’da performans sıkıntısı yaratmaktadır.

network

Burada oluşturacağınız Guest’ e kaç adet nic, hangi adapter’u kullanacağı ve hangi network’de yer alacağını belirtiyoruz.Ben burada sadece Adapter kısmını açıklayacağım çünkü diğer bölümleri siz kendi ihtiyaçlarınıza göre seçiceksiniz.Adapter seçimi ile ilgili aşağıdaki KB’den yararlanabilirsiniz.Yinede açıklayacak olursak kısaca;

E1000 intel’in network kartıdır.herhangi bir driver gerektirmez.

VMXNET 2: Performanslı bir network kartıdır ancak desteklediği işletim sistemi limitli sayıdadır.

VMXNET 3: En performanslı network kartıdır.VMXNET 2 ‘den sonra çıkan en performanslı kartdır.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1001805

VMXNET network kartlarının kullanılabilmesi için Vmware Tools’un guest üzerinde kurulu olması gerekmektedir.

scsi

Bu bölüm otomatik olarka seçili gelicektir zaten.Guest operating system’de belirtmiş olduğumuz işletim sistemine göre bu bölüm seçilecektir.Burayı ayrı bir makale serisinde anlatacağım  çünkü uzun ve detaylı bir konu.Ama en kısa özet bir bilgi olarak aşağıdaki ekran görüntüsünü inceleyebilirsiniz.

vsci

select-disk

Select a disk bölümünden ise;  oluşturacağımız disk’i belirtiyoruz.Burada;

Create a new virtual disk: Yeni bir disk oluşturma,

Use an existing virtual disk: Var olan bir disk’i kullanma,

Raw Device Mappings: Disk’i RDM yani Raw Device Mapping olarak eklemek istiyorsanız bunu seçiyorsunuz.RDM, size en basit olarak şu şekilde anlatabilriim.Storage üzerinde oluşturduğunuz LUN’u direkt olarak host’a bağlamak isterseniz Raw Device Mappings’i  seçmeniz gerekicektir.

Do not create disk: Burada ki aşamada disk oluşturmayıp daha sonra disk oluşturmak isterseniz Do not create disk’i seçiyoruz.

Ben yeni bir disk oluşturacağım için Create a new virtual disk’i seçiyorum.

create-disk

Create a disk bölümünde ise; Disk size bölümünden oluşturacağımız disk’in boyutunu belirtiyoruz.Disk provisioning ‘i inceleyecek olursak;

Thick Provision Lazy Zeroed:  Belirttiğiniz alan’ın hepsini datastore’dan allocated eder.Eğer biz burada Lazy-zeroed seçersek, disk içerisinde ki blok’lar data yazıldığında sıfırlanır dolayısı ile disi kısa süre oluşur.

Thick Provision Eager Zeroed: Belirttiğiniz alan’ın hepsini datastore’dan allocated eder.Eğer biz burada Eager Zeroed seçersek, disk içerisinde ki blok’lar veri yazılmadan direk sıfırlanır.

Thin Provision: Diğer disk method’larından farklıdır. Belirttiğiniz alanı datastore’dan allocated etmezler.Disk kullandıkça kendini açar.Bunu aşağıdaki şekilden daha detaylı görebilirsiniz.

thick-thin

Bunu şu şekilde açıklayabilriim size.Yukarıdaki şekilde,

VM1 guest’ine 40GB thick disk tanımlandığını görüyoruz.Thick verildiği için 40GB’ı direk datastore’dan allocated edilmiş durumda.

VM2 guest’ine yine 40GB thin disk tanımlandığını görüyoruz.Ancak thin disk verildiği için verilen boyutun hepsi datastore’da yer kaplamamış.Yanlızca kullanılan alan kadar yer kaplamış.

Peki bunların arasındaki fark nedir hangiisini kulanmalıyız?

Eğer production ortamında bir kurulum yapıyorsanız kesinlikle Thin disk seçmenizi önermiyorum.Bunun birden fazla sebebi vardır.Ama en önemlilerini sırayalacak olursak;

Thin disk’de sürekli datastore’u takip etmeniz gerekir.Herhangi bir sebepden dolayı disk’iniz büyeyebilir ve datastore’da alan bırakmayabilir.Çünkü thin disk verilen boyutu datastore’dan allocated etmez.

Thin disk performans problemi yaratır.Bununda sebebi disk’i kulandıkça genişletmesinden kaynaklıdır.Mesela SQL makinanız var ve siz bunu thin olarak oluşturdunuz.SQL her data yazıldığında; disk thin olduğu için datastore’da kendini genişletmeye çalışıcak ve gereksiz bir I/O çıkacak.

Ben burada Thick disk method’larından birini seçmenizi öneriyorum.Thick disk’i seçerken lazy mi eager mi ona sizin karar vermeniz daha doğru olur ama bana sorucak iseniz eğer production ortamında bir kurulum yapıyor isem Eager’i seçerim.

Location bölümünde ise;

Oluşturulacak olan disk’in hangi datastore’da saklanacağını belirtiyoruz.Eğer biz burada; Store with the virtual machine seçersek; guest’in buluntuğu host üzerindeki datastore’da saklanmasını istersek bunu seçiyoruz.Ama farklı bir datastore üzerinde disk’i tutmak istiyorsak Specify a datastore or datastore cluster seçiyoruz.

Production ortamında kurulum yapmadığım için ben disk’in hemen oluşturulması için Lazy’i seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

advanced-options

Advanced Options bölümünde; Virtual Device Node bölümünden; SCSI ID belirtilebilir.Biz RDM oluşturmadığımız için SCSI ID ile ilgili herhangi bir işlem yapmıyoruz Default olarak bırakıyoruz.

Mode kısmında yer alan;

Persistent: Oluştuğumuz guest içerisindeki bilgiler,yaptığımız değişiklikler disk’de kalır.Yani sabitlenir.

Nonpersistent: Disk üzerinde yapılan değişiklikler sabitlenmez.Makinayı her kapattığınızda içerisindeki bilgiler silinir.Yani bir nevi makinanıza deep freeze kurmuş gibi işlem yapıyor.

Undoable: Bu seçeneği seçerseniz ise Guest’i kapattığınızda size sorar ne yapılması gerektiğini.

Ben burada bütün herşeyi default bırakıyorum ve devam ediyorum.

readytocomplate

Ready to Complete ekranında ise yaptıığmız bütün ayarları görüyoruz.Burada ben ISO’yu mount etmek için Edit the virtual machine settings before completion seçeneğini seçiyorum ve Continue ile devam ediyorum.

browse-datastore

Karşımıza açılan Virtual Machine Properties ekranında New CD/DVD ekranına giriyoruz ve buradan Datastore ISO file bölümünü seçiyoruz ve buradan ISO dosyamızı gösterip OK butonuna basıyoruz.Burada eğer yukarıda bulunan Connect at power on seçeneğini işaretlemez isek ISO dosyamız oluşturduğumuz guest makinamıza mount olmayacaktır.İşlemleri tamalıyorum ve buradan çıkıp Guest’ime Power on komutunu gönderiyorum.

poweron

Summary bölümünden Guest’e Power on komutunu gönderiyorum.

poweron2

Console ekranından guest’e mount etmiş olduğumuz ISO’nun kurulumunu gerçekleştirebiliriz.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

İyi çalışmalar.

https://www.tayfundeger.com

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Utku Ulu
Utku Ulu

Merhaba Hocam,

Özellikle aklıma takılan Thin – Thick konusu idi, açıklamalarınız için teşekkürler.

Makale içerisindeki VM fotoğraflarını büyütebilirseniz çok güzel olabilir.

İyi günler.

Samet
Samet

Merhaba Hocam;

Açıklayıcı makaleniniz için teşekkür ederim. Eager seçimi yaptığımız zaman uzun bir süre beklememiz gerekiyor. Bu neden kaynaklanıyor ve oluştururken aşağıdaki şekilde eventler düşmekte.

Device naa.6c81f660ced1cc001a2266ae0ea49a76

performance has deteriorated. I/O latency

increased from average value of 7026

microseconds to 212462 microseconds.

warning

29.11.2013 01:32:24

Thin seçilmiş olan diski Eager olarak değiştirme şansımız var mı ? Datastore üzerinde ınflate ile yapılacağını yazmışlar ama….

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x