VMwareVMware ESXiVMware vCenter

vSphere Platinum Nedir?

Merhaba,

Bir önceki yazımda sizlere vSphere 6.7 Update 1 ‘in yeniliklerinden bahsetmiştim. Hatta bu makalemin en sonunda sizlere vSphere Platinum‘dan bahsetmiştim. vSphere Platinum detaylı bir konu olduğu için ayrı bir makalede bilgi vermek istedim. vSphere 6.7 Update 1 yenilikleri ile ilgili yazmış olduğum makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

vSphere 6.7 Update 1 ile Gelen Yenilikler

vSphere 6.7 update 1 ‘in duyurusu ile birlikte VMware vSphere Platinum‘unda duyurusu yapıldı. Ürünün kasım ayı içerisinde çıkarılması beklendiğinide belirtmek isterim.

Kullanmış olduğumuz alt yapıda yani VMware altyapısında birden fazla virtual machine ve bunların üzerlerinde çeşitli uygulamalar çalıştığı için bunların güvenliğini sağlamakta önemli bir durum haline geldi. Nihayetinde tüm dünyada bir dijital dönüşüm çağı başlamış durumda ve şirketler gelirlerini artırmak için ve piyasada farklılaşmak için dijital dönüşüme biraz daha önem vermeye başlamış durumda. Tabi bu dijital dönüşümün önemli bir basamağıda güvenliktir. Uygulamalarınızı çalıştırdığınız platformun güvenliği çok önemlidir. Altyapı oluşturulurken bunun güvenlik boyutunuda ele almak ve bunu güvence altına almak gerekmektedir. Günümüzde güvenlik tehditleri git gide artmaktadır ve daha karmaşık bir hal almaktadır. Güvenlik denildiğinde ilk olarak aklınıza antivirus geliyor ancak antivirus bazı durumlarda etkisiz olabiliyor. Ayrıca antivirus’un bulunduğu işletim sisteminde çok fazla kaynak tüketiminine sebep olup sistem performansını olumsuz etkileyebilir. Bazı durumlarda ise antivirus bir saldırıyı veya atak’ı çok geç farkedebiliyor.

Güvenlik tehditleri günümüzde bir hayli artmış durumda. Bunun için sizlere VMware vSphere Platinum hakkında bilgi vermek istiyorum. vSphere Platinum, VMware vSphere Enterprise Plus ve VMware AppDefense‘yi içeren yeni bir paketdir . Ancak bu sadece iki VMware ürününden oluşan bir paket değildir. vSphere Platinum, vSphere Platinum için özel olarak tasarlanmış özel bir vCenter Server plugin‘i içerir ve bu iki ürün arasında bir entegrasyon oluşturur. Bu eklenti VMware ortamını yöneten admin’lere, AppDefense’in uygulama katmanında güvenlik tehditlerinin görünürlüğü sağlar ve daha güvenli bir altyapı sağlamak için Güvenlik Yöneticileriyle yakın işbirliği içinde çalışmasına olanak tanır.

VMware vSphere Platinum, hypervisor’e tam olarak entegre edilmiş gelişmiş güvenlik yetenekleri sunan yeni bir vSphere sürümüdür. Bu yeni sürüm, AppDefense ürünü ile bir araya getirerek uygulamaların güvenliği sağlar. VMware, AppDefense ürününü ilk olarak VMworld 2017’de duyurmuştu.

Yukarıda VMware AppDefense‘in arayüzünü görebilirsiniz. Ancak burada dikkat ettiyseniz virtual machine’ler gösterilmiyor. İlgili virtual machine’ler çeşitli gruplar halinde gösteriliyor. Elbette burada virtual machine bazında sorunun ne olduğunuda kısmen inceleyebilirsiniz ancak VMware ortamını yöneten kullanıcılar için bu oldukça zor bir durum. Yani şöyle düşünün virtual machine içerisinde hangi uygulamanın veya hangi serviste bir problem olduğunu doğrudan bu ekrandan kontrol etmeniz sizin zamanınızı alacaktır.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde sanal altyapı nesnelerine daha çok odaklanmış bir gösterge panosunu görebilirsiniz: ESXi host‘lar ve virtual machine’ler. Bu, vSphere Administrator ürününün tehditleri izlemesi ve ele alması için daha kolay bir yöntemdir çünkü bu, yöneticinin bu tehditleri IP adresleri veya bağlantı noktaları yerine yönetilen nesnelerle hızlı bir şekilde ilişkilendirmesine olanak tanır. Aslında buradaki ekranı VROPS’un monitor göstergelerine benzetebilirsiniz. Bende açıkcası ona benzettim. Yukarıdaki ekranda örneğin alt yapınızda bulunan virtual machine’lerin kaçtanesi unsupported durumd aolduğunu veya kaçtanesi appdefense tarafından izlendiğini görebilirsiniz. Yine altyapınızda bulunan virtual machine’ler üzerindeki servislerin risk durumlarını görebilirsiniz. Farkı biraz daha anlatabildim diye düşünüyorum.

Örneğin yukarıdaki ekran görüntüsünde host and cluster tab’ından monitor bölümüne girişi yapılmış. Yine burada yer alan AppDefense tab’ı altında yer alan Processes bölümünden bu virtual machine üzerinde yer alan processes’lerin ayrıntılarını görebilirsiniz. Dikkat ettiyseniz burada skor’larda yer almaktadır. Yani bu processes güvenli mi yoksa güvensiz mi buradan görebilir hatta bunun path’inide görebilirsiniz.

Ayrıca vSphere Platinum’un VSAN, NSX ve vRealize Suite gibi ürünler ile de tam entegrasyonunun olduğunu belirtmek isterim.

vSphere Platinum oldukça dikkat çekeceğe benziyor. Ürün daha release olmadığı için şuan için makalesini yazamıyorum ancak release olduktan sonra hemen inceleme ve kurulum makalesini yazacağım. Orada daha detaylı olarak anlatıyor olacağım.

Ürün ile detaylı bilgiye aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

https://blogs.vmware.com/vsphere/2018/08/under-the-hood-vsphere-platinum.html

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yaşar Öztürk
Yaşar Öztürk

Bu platinum sürümü ücretsiz mi? Fiyatıyla ilgili bir şey göremedim de. 🙂

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x