ManşetVMwareVMware vSphere Replication

vSphere Replication 5.1 kurulumu Bölüm 1

Merhaba,

Bu makalemde sizlere VMware’in replikasyon ürünlerinden biri olan vSphere replication ön gereksinimlerini ve kurulumunu anlatacağım.

vmw-dgrm-vsphere-replication-image3-lg

vSphere 5.1 ile VMware farklı host’lar ve farklı datastore’lar arasında sürekli replikasyon yapan vSphere Replication ürününü tanıttı . Eskiden bu özellik SRM ( Site Recovery Manager) ile yapılıyordu. Tabi SRM hala kullanılabilir durumda ancak SRM ile bu ürünü karıştırmamakta fayda var. vSphere Replication, SRM’in özelliklerini taşımamaktadır. Site Recovery Manager’da arka planda vSphere Replication ‘u kullanarak replikasyon yapar ancak Site Recovery Manager’da bir çok şeyi istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Yani buna örnek verecek olursak; Site Recovery Manager’da 2 çeşit replikasyon modeli vardır.  Bunlardan birtanesi vSphere Replication diğeri’de 3 party Storage Replication Adapters(SRA) ürünleridir. Gerekli bilgiyi zaten VMware’in sayfasında bulabilirsiniz. İlerleyen yazılarımda zaten vSphere Replication ve Site Recovery Manager arasındaki farkları daha detaylı birşekilde anlatacağım.

vSphere Replication’ı kullanabilmeniz için özel bir lisans almanıza gerek bulunmamaktadır. Eğer aşağıdaki lisans’lardan birine sahip iseniz vSphere Replication 5.1 ürününü sizde kullanabilirsiniz.

  • vSphere Essentials Plus
  • vSphere Standard
  • vSphere Enterprise
  • vSphere Enterprise Plus

Eğer yukarıdaki lisanslar’dan birine sahipseniz sınırsız sayıda virtual machine’i replikasyon yapabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Eğer uygun bir lisans’a sahip değilseniz; vSphere replication’u kurabilirsiniz ancak kullanamazsınız sürekli lisans hatası alırsınız. Eğer replikasyon yapılan DR site’da uygun lisans yok ise replikasyon gerçekleşmez ve durur.

Ben Home Lab’da vSphere Replication’ı kurdum ve sorunsuz bir şekilde ürünün çalışıp çalışmadığı test detaylı olarak test ettim. Bu ürün ile ilgili çok fazla detaya girmeden bulgularımı yazmak istiyorum. Bu ürün SMB’ler için harika bir ürün, eğer çok fazla masraf yapmak istemiyorsanız vSphere Replication tam size göre.

Ancak; Failover durumunda guest’leri manuel olarak recovery etmeniz gerekiyor. Yani böyle bir durumda WebClient ile bağlanıp işlem yapmanız gerekmektedir. Zaten bunu ilerleyen bölümlerde daha detaylı olarak göreceksiniz.

vSphere Replication Nasıl Çalışır?

vSphere Replication; vSphere ile entegre çalışan bir üründür. Source site üzerinde bulunan bir sanal makine ‘nin (Guest) disk’inde ki değişen blok’lar ikinci site’a offline copy olarak gönderilir. Böylelikle replikasyon sağlanmış olur.

VRM

Esas olarak, VR bir VMDK dosyasına giden I/O’yu sürekli olarak takip eder ve hangi blokların değiştiğini takip eder. Her VMDK’nın kullanıcı tarafından ayarlanan bir Recovery Point Objective’i vardır ve VR’ın işi, ayarlanan RPO’ya uygun olarak, primary lokasyonun replikasını senkronize etmek için, değişen blokların ağ üzerinden karşı site’a yeterli bir oranda kopyalandığından emin olmaktır.

VR bunda başarılı olursa, SRM kurtarma planının bir parçası olarak, karşı site’taki replikadan geri dönüş sağlanabilir.

vSphere Replication 5.1 Kurulum gereksinimleri:
VRPorts

vSphere Replication ile ilgili network port gerekinimlerini aşağıdaki KB’lerde inceleyebilirsiniz.

http://kb.vmware.com/kb/1009562

http://kb.vmware.com/kb/1012382

Ürün appliance olarak sunulduğu için; gereksinim konusunda enfazla dikkat etmeniz gereken nokta port gereksinimleri olacaktır.

vSphere Replication’ı 2 şekilde kullanabilirsiniz. Bunları inceleyecek olursak;

1)  Tek vCenter üzerine kurup; vCenter içerisinde bulunan bir datastore’a replikasyon yapabilirsiniz.

2) A ve B site’larında birer vCenter olup; farklı site’lar arası replikasyon yapabilirsiniz.

Ben burada Tek vCenter üzerinde farklı datastore’a yapılan replikasyonu anlatacağım.İlerleyen günlerde farklı site’a nasıl replikasyon yapılır onu anlatacağım.

vSphere Replication 5.1 ürününü aşağıdaki link’den OVA olarak indirebilirsiniz.

https://my.vmware.com/web/vmware/details?productId=327&downloadGroup=VR511

Yukarıdaki link’den vSphere Replication ürünümüzü download ettikden sonra, vCenter Web Client’a bağlanıyorum ve indirmiş olduğum OVA template’ini deploy etmeye başlıyorum. Dilersiniz siz bu işlemi vSphere Client üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Web Client’a login olduktan sonra vCenter bölümüne giriyoruz ve burada hostname üzerinde sağ click yapıp Deploy OVF Template seçeneğini seçiyoruz.

Deploy-OVA

Karşımıza açılan ekranda Local File bölümünü seçip; download etmiş olduğunuz vSphere Replication 5.1 ürününü gösteriyoruz.

2

Review details bölümünde ürün ile ilgili kısa bilgileri görüyoruz. OVA ve OVF template’ler farklı vendor’lar tarafındanda dağıtılmaktadır. Yukarıdaki bilgileri incelediğimizde ürünün ismi, sürümü hangi vendor’un çıkartığı, büyüklüğü, thin ve thick provisioned olduğunda nekadar yer kaplayacağı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.

vSphere-replication-license

Her üründe olduğu gibi bu üründe de bir lisans sözleşmesi var. Accept butonu ile lisans sözleşmesini onaylıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

vSphere-replication-Datacenter

Eğer yapınızda birden fazla datacenter var ise veya datacenter içerisinde farklı klasörler oluşturduysanız bu ürünü direk oraya ekleyebilirsiniz. Benim yapımda tek datacenter olduğu için ve folder olmadığı için var olan datacenter’i seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

VRM-resource

Select a resource bölümünde ise isminden de anlaşılacağı gibi, yapınızda cluster, vApp veya resource pool var ise vSphere Replication’ı nereye kurulmasını gerektiğini belirtiyorsunuz. Benim yapımda bunlar olmadığı için host’u seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

6

Select Storage bölümünde; Deploy ettiğimiz vSphere replication 5.1 ürünümüzün datastore’unu seçiyoruz. Next ile devam ediyoruz.

7

Setup networks bölümünde; eğer yapınızda birden fazla network var ise hangi network’u kullanacağınızı seçiyorsunuz. Next ile devam ediyoruz.

8

Customize template bölümünde; root account’u ve vSphere replication’un kullanacağı network adreslerini belirtiyoruz. Eğer bunları boş bırakırsanız DHCP’den otomatik olarak alacaktır. Tabi password’u girmeniz zorunlu. Next ile devam ediyoruz.

9

Service binding bölümünde, vSphere replication’un hangi service ile entegre çalışacağını görüyoruz. Makine create edildikten sonra vServices bölümünde de bunu görebilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.

10

Ready to complete bölümünde ise; yaptığımız işlemlerin özetini görüyoruz. Deploy işlemi bittikden sonra vSphere Replication’un Power on duruma gelmesini istiyorsanız Power on after deployment seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Finish ile deploy işlemini başlatıyorum.

11

Recent tasks bölümünde vSphere Replication appliance’in deploy edilip power on hale getirildiğini görebilirsiniz.

Kurulumun 2. bölümünde vSphere replication ile guest’lerin datastore’a replikasyon edilmesini anlatacağım.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cumhur BEKTAŞ

Tayfun Hocam

devamını ne zaman yayınlayacaksınız bu konunun… Sabırsızlıkla bekliyorum :))

Başa dön tuşu
3
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x