vSphere Replication 6 Configuration – Part 3
Merhaba,
Bir önceki bölümde kurulum’dan bahsetmiştim. Bu bölümde ise vSphere Replication‘ı kullanmaya başlayacağız.
vSphere Replication‘ın kurulumunu yaptığımızda Web Client’a plugin olarak gelecektir. vSphere Replication’ın içerisine girdiğimizde kurulum yapmış olduğumuz site’daki vCenter’ı görüyoruz. Manage butonuna basıyoruz ve konfigurasyona başlıyoruz.
Bu bölüm önemli. Eğer siz Virtual machine’lerinizi farklı bir site’a replikasyon yapacaksınız, karşı tarafta bulunan vCenter’ı buraya eklemeniz gerekiyor. Ancak unutmamanız gereken bir nokta var. Eğer bu işlemi yapacaksanız diğer Site üzerindede bir vSphere Replication kurulu olmalıdır. Target site’i eklemek için + butonuna basıyoruz.
Platform Services Controller’in adresini yazıyoruz. Kullanıcı bilgilerinide yazdıktan sonra OK butonu ile Target Site’imizi ekliyoruz. Siz isterseniz burada vSphere Replication için ayrı bir user belirleyebilirsiniz.
Yukarıda görüldüğü gibi Target site’imiz eklenmiş durumda. Artık vSphere Replication ile Virtual machine’lerimizi belirtmiş olduğumuz Target Site’a replikasyon yapabiliriz.
Bu işlemleri yaptıkdan sonra artık virtual machine’imizi farklı bir site’a replikasyon yapabiliriz veya isterseniz aynı site içerisinde farklı bir datastore’a replikasyon yapabilirsiniz. Bunun için replikasyon yapmak istediğimiz virtual machine üzerinde sağ click All vSphere Replication Actions > Configure Replication butonuna basıyoruz.
Karşımıza ikitane seçenek çıkıyor. Bunlar;
Replicate to a vCenter Server: Eğer virtual machine’i bir vCenter’a replikasyon yapmak istiyorsanız -ki bu kendi vCenter’ınızda olabilir. Yani virtual machine’i target site olarak eklediğiniz vCenter’ada gönderebilir veya virtual machine’in bulunduğu vCenter’da farklı bir datastore’a replikasyon yapmak isterseniz bu seçeneği seçmeliyiz.
Replicate to a Cloud Provider: Eğer bu Virtual machine’i bir cloud provider’a replikasyon yapmak istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.
Ben şuanda Replicate to a vCenter Server seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.
Target site bölümünden virtual machine’in hangi vCenter’a replikasyon yapacağımızı seçiyoruz. Ben DR site’ima replikasyon yapmayacağım. Virtual machine’in bulunduğu vCenter’a ve farklı bir datastore’a replikasyon yapacağım.
vCenter.tayfundeger.local’i seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.
Eğer yapınız çok büyük ise birden fazla Additional vSphere Replication Server kullanabilirsiniz. Mimarinize göre değişkenlik gösterir bu. Eğer yapınızda birden fazla Target site var ise birden fazla Additional vSphere Replication Server kurmanız gerekir. Auto-assign vsphere replication server seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.
Target Location bölümünde Edit butonuna basarak virtual machine’in hangi datastore’a replike edileceğini seçiyoruz. Datastore’u seçtikden sonra OK butonu ile buradan çıkıyoruz. Next ile devam ediyoruz.
Replication options bölümünden, replike edeceğimiz virtual machine için replikasyon ayarlarını yapıyoruz.
Guest OS quiescing: Eğer işletim sisteminiz bu seçeneği destekliyor ise kullanmalısınız. Tabi bunun için işletim sistemini desteklemesi şart. Eğer bu seçeneği seçerseniz VSS ile konuşarak kararlı bir replikasyon yapmanızı sağlar. Tabi Windows makinaların birçoğu VSS’i destekler iken Linux’lar VSS’i desteklemiyor.
Network Compression: Eğer bu seçeneği seçerseniz replikasyon yapılan data sıkıştırılarak gönderilir. Tabi bununda avantajı sizin BW’inize doğrudan etki eder. Tabi bu seçeneği seçtiğinizde her iki site ‘da da CPU tüketiminiz artacaktır. Ancak çok abartı bir artış gözlemedim ben.
Next ile devam ediyoruz.
Recovery Settings bölümünde bu virtual machine için recovery ayarlarını seçiyoruz.
Recovery Point Objective (RPO): Replikasyonun nekadar sürede bir yapılacağını seçiyoruz. Eğer birden fazla virtual machine replike ediyorsanız bu seçeneği dikkatli ayarlamanız gerekiyor. Her virtual machine için 15 dakika’yi seçerseniz BW’iniz çok artacaktır buda network’unuz satüre olmasına yol açacaktır.
Point in time instances: Eğer bu seçeneği enable olarak işaretlersek, bu virtual machine için belirttiğimiz süre boyunca snapshot alınır ve bizim belirttiğimiz süre boyunca bu snapshot saklanır. Enable ettiğinizde default olarak günlük 3 snapshot ve 5 günlük periyod’larda alınır. Buda toplamda 15 snapshot yapar. Replikasyon yaptığınız makinayı isterseniz farklı bir snapshot’a recover edebilirsiniz. Bunu daha çok backup gibi kullanıyorlar ancak avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda mevcut. Bir virtual machine üzerinde bukadar snapshot’ın birikmesi virtual machine’e aynı zamanda performans problemleride yaşatır. Tamamen size kalmış bir durum.
Gerekli ayarları yaptıkdan sonra Next ile devam ediyoruz.
Son olarak Ready to complete bölümünde yapılan işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz. Finish’e bastıkdan sonra artık bu virtual machine için replikasyon başlıyor.
Monitor tab’ı altında yer alan vSphere Replication bölümünden Outgoing ve Incoming Replication’ları görebilirsiniz. Benim başlatmış olduğum Replikasyonda herhangi bir sorun gözümüyor. Replikasyon işlemi tamamlandığında Status OK olarak gözükecektir.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.