WordFence Security Plugin – Wordpress güvenlik
Merhaba,
Malum bende her blog kullanıcısı gibi wordpress kullanıyorum.Ancak bazen wordpress ile uğraşmak sıkıntı olabiliyor.Kullanmış olduğunuz linux sunucuda bulunan bir açıkdan dolayı shell yeme olasılığınız artabiliyor.Ayrıca wordpress gibi dünya üzerinde birçok kişinin kullandığı yazılımı delip geçmek isteyen çok kişi oluyor.
Ama bu tarz sorunlar için wordpress‘in çok güzel bir eklentisi mevcut.Ben bu yazımda sizlere kullanmış olduğum Wordfence Security eklentisinden bahsedeceğim.
Wordfence Security eklentisi dosyalarımıza bulaşmış olan spyware, virus gibi zararlı kodları buluyor ve bunları bize belirtiyor.Ayrıca DB’yi de inceliyor tabi.
Aslında bence Enterprise class bir güvenlik sağlıyor.Firewall,virtus tarama, gerçek zamanlı trafik ve daha fazlası..
Ben buna ek olarak tabi birde CodeGuard‘dan almış olduğum backup hizmetini kullanıyorum.Bu konu ile ilgili Wordpress blog’umu nasıl yedekliyorum isimli yazımı okuyabilirsiniz..Yani çift taraflı koruma diyebilirsiniz.
Eklentiyi kurduktan sonra Options bölümünden gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.Bu bölüme çok fazla değinmiyorum çünkü kişisel ihtiyaçlara göre düzenlenmesi gerekiyor.
Ürünün dili ingilizce ama ingilizce konusunda guru olmanıza gerek yok basit cümleler hepsi.
Ancak WordFence plugin’ini kullanıcak kişilere önerim var.Eklentiyi aktif ettikden sonra Scan bölümünden sisteminizi taratıyorsunuz.Benim size tavsiyem eğer paylaşımlı hosting kullanıyorsanız bu plugin’i kullanmamanız yönünde olacak.Neden diye düşünüyor olabilirsiniz, Plugin’de scan butonuna bastığınızda VDS olan bir sunucunun bile CPU değerlerini tavan yaptırıyor ve eğer dosya boyutunuz ve Database’iniz büyük ise çok daha uzun sürer bu işlem.Hosting’de böyle bir işlem yaparsanız otomatik olarak hesabını yüksek CPU kullanımından dolayı kapatılabilir bile. Oyuzden dikkat etmenizi öneriyorum.
Ama bu plugin’in cok güzel bir özelliği var.Eğer dosyalarınızda herhangi bir sorun bulu ise orjinal’i ile yer değiştirebiliyorsunuz.Ayrıca;
DNS değişikliklerini
Eski tarihli plugin ve temaları
Disk kullanımını
ve benzeri tarama detaylarını görebiliyorsunuz.
Options bölümünde yer alan Security Level bölümünden Security Level’inizi belirleyebiliyorsunuz.Yani hangi seviye koruma yapılacağı yönünde size bilgi veriyor.İsterseniz bu seviyeyi arttırabilirsiniz.
Son olarak bu plugin’i Wordfence Security Plugin sayfasından bulabilirsiniz.
Eklenti çok güzel muhteşem işler çıkarıyor ama ne yazık ki çok aşırı cpu harcıyor. Bu yüzden sağlıklı kullanamadım. Sunucum sık sık suspend yaparak sitenin kapanmasına sebep oluyor. Ama cpu ya güvenenlere şiddetle tavsiye ederim.
Tayfun bey size de açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Better WP Security ile kullanıldığında bir çakışma olur mu ? Veya siteyi yavaşlatması mümkün mü ? Better WP Security’ye göre çok aman aman bir artısı yok gibi. IP’leri engelleme olayı var, onu da Better WP Security yapabiliyoruz galiba. Yorumunuza göre Wordfence’yi kaldırmayı düşünüyorum.