Developer Center Nedir?
Merhaba,
Developer Center Nedir? isimli bu yazımda sizlere vCenter Server üzerinde yer alan Developer Center hakkında bilgi vereceğim. Ben daha önce Developer Center ile ilgili kısa kısa bilgiler vermiştim. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Developer Center ilk olarak vCenter Server 6.7 Update 2 ile birlikte geldi. vCenter Server 6.7 Update 2 ve sonraki sürümlerde Developer Center’i bulabilirsiniz. Hatta bundan önce VMware Flings’de yayınlanan Onyx projesini hatırlıyor olabilirsiniz. O da bununla benzer işlevlere sahipti. VMware, normalde Developer Center’i ilk olarak AWS Cloud üzerindeki VMware’de kullanıma başladı. Yani ilk olarak orada yayınladı. Daha sonrasında aktif olarak kullanıldığını görünce VMware bunu vSphere ürün ailesine eklemek durumunda kaldı.
Developer Center Nedir?
Developer Center sayesinde, vCenter Server’da yapılan işlemlerinizi kayıt edebilir ve bu işlemleri kod olarak çıktısını verir. Developer Center içerisinde yer alan Code Capture, VMware vCenter Server üzerinde yapmış olduğunuz işlemleri kayıt eder ve bunları çalıştırabileceğiniz kodlara çevirir. Bunu yapması çok iyi birşey çünkü yapmış olduğunuz işlemlerin PowerCLI aracılığı ile analiz etmenize ve yeniden kullanmanıza imkan sağlar. Tabi burada yanlızca vCenter Server’in yapmış olduğu işlemlerin kayıt altına alındığını unutmayın. Yani vCenter Server üzerinden yapmış olduğunuz işlemler kayıt altına alınıyor. Ancak kayıt altına alınmayan bazı şeylerde var.
- Permissions
- Tags
- Content Library
- Storage Policies
Yukarıda belirtmiş olduğum başlıkları Code Capture üzerinde göremezsiniz. Code Capture‘ı kullanabilmeniz için öncelikle etkinleştirmeniz gerekiyor. Code Capture ile kayıt etmiş olduğunuz işlemleri daha sonra dışarıya powercli biçiminde çıkartabilir ve yapmış olduğunuz işlemlerin powercli karşılığını görebilirsiniz. Tabi burada siz isterseniz VRO Javascript, Python gibi yazılım dilleri olarakta kayıt edebilirsiniz.
Tabiki Developer Center içerisinde sadece Code Capture bulunmuyor ancak en önemlilerinden biri olduğu için ben ilk olarak Code Capture’ı açıklamak istedim. Developer Center içerisinde API Explorer isimli bir bölüm var. API Explorer içerisinde VMware vSphere tarafından desteklenen ve sunulan REST API’ları görebilir ve bunlar üzerine çalışmalar sağlayabilirsiniz. İleride API Explorer ile ilgili ayrıca bir makale yazacağım. Burada örnekler ile birlikte detay vereceğim.
Code Capture kullanabilmek için ilk olarak Develeoper Center’a giriş yapıyoruz.
vCenter Server’ a login olduktan sonra Home > Developer Center bölümüne giriş yapabiliriz. Buraya giriş yaptığımızda karşımıza 3 bölüm çıkıyor.
Overview: Develeoper Center’i ile ilgili bilgiler veriilyor.
API Explorer: API Explorer, sistem tarafından desteklenen vSphere REST API‘lerine göz atmanızı ve çağırmanızı sağlar ve API çağrıları hakkında bilgi ve bağlam sağlar.
API Explorer ile ortamınızdan bir API endpoint seçebilir ve vSphere REST API’lerinin bir listesini alabilirsiniz. Kullanılabilir parametreler, beklenen yanıtlar ve yanıt durum kodları gibi ayrıntıları inceleyebilir ve API’ları canlı ortama çağırabilirsiniz.
Code Capture: Code Capture bölümünde, yapmış olduğumuz işlemlerin kod olarak karşılığını görüyoruz. Code Capture ile ilgili detaylı bir şekilde yukarıda bilgi verdiğim için ve Code Capture ile ilgili detaylı bir makale yazacağım için burada detay vermeyeceğim.
Bir sonraki makalemde Developer Center – Code Capture ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.