Fault Tolerance Network Konfigurasyonu
Merhaba,
Fault Tolerance Network Konfigurasyonu isimli bu yazımda sizlere Fault Tolerance özelliğini kullanmadan önce yapmanız gereken işlemlerden birtanesi olan network ayarlarından bahsedeceğim. Ben daha önce Fault Tolerance ile ilgili bir çok makale yazmıştım. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
vSphere 6.7 – Fault Tolerance Yenilikleri
vSphere 6.5 – Fault Tolerance Yenilikleri
Fault Tolerance kullanmak istiyorsanız bunun öncesinde Fault Tolerance ‘in network ayarlarını yapmanız gerekiyor. Çünkü Fault Tolerance’in aktif edildiği virtual machine üzerinden CPU ve Memory dataları sürekli farklı bir host’a replike edileceği için ayrı bir network kullanılması tavsiye ediliyor.
Fault Tolerance’ın kullanacağı network’u isterseniz Management veya vMotion ile aynı uplink üzerinde tutabilirsiniz. İsterseniz FT için farklı bir uplink’de kullanabilirsiniz. VMware FT network’une özel bir uplink kullanmanızı öneriyor. Yani management veya vMotion ile aynı uplink’i kullanmamalı. Daha önce yazmış olduğum makalelerde de bahsetmiştim. Gigabit network kullanabilirsiniz ancak en iyi performans için her zaman 10gigabit network kullanmanız tavsiye ediliyor.
Fault Toelerance kullanabilmeniz için ilk olarak network ayarlarını yapmanız gerekiyor. Bunun için ilk olarak yeni bir vmkernel portu oluşturuyoruz. Eğer uplink’lerinize güveniyorsanız veya test için yapacaksanız Maangement veya vMotion network’lerini Fault Tolerance network’u için kullanabilirsiniz.
FT kullanabilmemiz için ilk olarak FT’nin kullanacağı bir uplink ayırmanız gerekmektedir. Bu uplink üzerinde FT logging servisini aktif etmeniz gerekiyor. Bunun için ESXi’i seçtikten sonra Configure bölümüne giriş yapıyoruz. Add Networking butonuna basıyoruz.
Fault Tolerance network’u için bir VMkernel Network Adapter oluşturmamız gerekiyor. VMkernel Network Adapter’i seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Select Target Device bölümünde FT network’u için yeni bir vSwitch oluşturuyorum. Eğer sizin altyapınızda yeterli sayıda uplink yok ise var olan vSwitch üzerinde bir VMkernel portu oluşturabilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.
FT için oluşturduğunuz vSwitch’e hangi uplink’in connect olmasını istiyorsanız onu seçmeniz gerekiyor. Next ile devam ediyoruz.
Port Properties aslında en önemli bölümlerden birtanesi. Bu bölümde bu VMkernel port’unun hangi servis için kullanılacağını seçmemiz gerekiyor. Bu VMkernel portunu Fault Tolerance kullanacağımız için Fault Tolerance Logging seçeneğini seçiyoruz. Network Label bölümüne FT ismini verdim siz isterseniz bu ismi kullanabilirsiniz. Eğer Fault Tolerance network’unu özel bir VLAN’da çalıştıracaksanız VLAN ID bölümünden VLAN ‘ı tag’leyebilirsiniz. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Next ile devam ediyoruz.
VMkernel portları biliyorsunuz ki TCP IP tabanlı bir network’tur. Bundan dolayı burada FT network’u için kullanacağımız Vmkernel portuna bir IP vermemiz gerekiyor. Böylece FT enable ettiğimizde bu IP üzerinden veri taşınacaktır. Next ile devam ediyoruz.
Ready to complete bölümünde yaptığımız işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.
FT için kullanacağımız Vmkernel portunu oluşturduk. Bu aşamadan sonra artık Fault Tolerance’ı kullanabilirsiniz.
Yukarıda belirtmiş olduğum Vmkernel port oluşturma işlemini tüm ESXi host’lar üzerinde yapmanız gerekiyor. Siz isterseniz FT network’unu, Management ile aynı anda kullanabilirsiniz isterseniz de benim gibi ayrı bir vSwitch oluşturup farklı bir Vmkernel portu üzerinden Fault Tolerance ‘ı kullanabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Hocam eline saglik, oldukça verimli bir yazı olmuş. Bir sonraki yazıyı heyecanla bekliyoruz 🙂
Çok teşekkürler, kısa süre içerisinde gelecek 🙂