Objective 1.10 – Describe virtual machine (VM) file structure
Merhaba,
VCP-DCV Study Guide serimizin bu bölümünde Virtual machine için çalışması için gerekli olan dosyalardan bahsedeceğim. Virtual machine’ler hangi dosyalardan oluşur bunlardan bahsedeceğiz. VCP-DCV Study Guide makale serisine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bir virtual machine oluşturduğunuzda bu virtual machine belirtmiş olduğunuz isim ile datastore içerisinde oluşturulur. Örneğin TayfunDeger isimli bir virtual machine oluşturduğunuzda datastore içerisinde TayfunDeger isimli bir folder oluşur ve bu folder içerisinde virtual machine’in çalışması için gerekli olan dosyalarda oluşur. Ben bu yazımda bu dosyalar hakkında detaylı bilgiler vereceğim.
Bir virtual machine’i oluşturduğunuzda yukarıdaki resimde göreceğiniz dosyaların bazıları otomatik olarak oluşur. Bu dosyaları detaylı olarak inceleyelim.
Configuration file: Bir virtual machine oluşturduktan sonra o virtual machine’e sağ click edit settings dediğinizde karşınıza bir menü açılır ve bu menüden virtual machine üzerinde konfigurasyon değişikliği yapabilirsiniz. Bu bilgiler VM Folder’inin içinde bulunan .vmx uzantılı dosyadan gelmektedir. Vmx dosyası içerisinde bu virtual machine’in tüm konfigurasyon bilgilerini bulabilirsiniz. Hatta bunu bilgisayarınıza indirip notepad ile açabilirsiniz.
Swap File: Her bir virtual machine oluşturulduğunda virtual machine’in sahip olduğu memory kaynağı kadar bir swap alanı oluştururlur. Eğer virtual machine’e memory rezervasyonu yaptıysanız swap dosyası 0mb olarak oluşur. Swap dosyaları ile ilgili daha önce bir makale yazmıştım. Buna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Reserve All Guest Memory Seçeneği Nedir?
BIOS file: Her virtual machine’in kendisine özel bir BIOS’u vardır. Siz isterseniz burada BIOS’da boot order’ı değiştirebilir veya BIOS’a şifre koyabilirsiniz. Açıkcası çok aktif kullanacağınız bir yer değildir. nvram uzanlıtı bir dosyadır. Virtual machine’i power on ettiğinizde oluşur.
Log file: Virtual machine’e ait log dosyaları vmware.log isimli dosyalarda tutulur. Bu log dosyaları içerisinde bu virtual machine’e ait tüm logları görebilirsiniz.
Template file: Bir virtual machine’i template’e convert ettiğinizde kullanılan dosyadır. Template konfigurasyonunu tutar. .vmtx uzantılı dosyalardır.
Raw device map file: Raw Device Map File. Virtual machine’e bir RDM eklerseniz bu dosya oluşturulur. RDM‘in 2 farklı seçeneği vardır. Bunlar Physical ve Virtual ‘dır. Eğer dosya içerisinde p ekini görürseniz physical olarak bağlandığını anlayatabilirsiniz.
Disk descriptor file: Bu dosya, disk boyutu, toplam blok sayısı vb. Gibi disk özelliklerini içerir. vmdk uzantılıdır.
Disk data file: Asıl verinin tutulduğu dosyadır. Diskin tüm verilerini içerir. Hem vmdk hem de –flat.vmdk önemlidir ve bunların eksik olması durumunda virtual machine açılmayacaktır. -flat.vmdk uzantılıdır.
Suspend state file: Bir virtual machine’i suspend konumuna aldığınızda var olan konumunu bu dosyaya kayıt eder. .vmss uzantılı dosyalardır.
Snapshot data file: Bu dosya, farklı Snapshot’ları ve ayrıca alt diskleri arasındaki ilişkiyi içerir. Snapshot alırsanız, yalnızca bu dosya oluşturulacak, yoksa olmayacaktır. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız çok önemli bir dosya ve bu dosyada yapılan değişikliklerden kaçınılmalıdır. vmsd uzantılı dosyalardır.
Snapshot state file: Snapshot state dosyasıdır. Snapshot meta verilerini içeren bir dosyadır. vmsd uzantılı dosyasıyla kaydedilir.
Snapshot disk file: Bu dosya, Snapshot aldıktan sonra delta’dan flat dosyasına kayıt eder. Bu yüzden gerçekleşecek olan verilerde herhangi bir değişiklik delta.vmdk dosyasına kaydedilecek ve flat.vmdk, anlık görüntüyü aldıktan sonra salt okunur modda kilitlenecektir. Bu dosya silinirse, VM açılmayacak ve tüm değişiklikleriniz kaybolacak ve bu da verilerin bozulmasına neden olacaktır. -delta.vmdk uzantılı dosyalardır.
Snapshot active memory file: Snapshot memory dosyası. Bu dosya, Snapshot alırken virtual machine memory seçeneğini seçerseniz oluşturulur. Snapshot alınırken virtual machine üzerindeki memory bilgisini alır. .vmem uzantılıdır.
Ayrıca snapshot ile ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki makalemden bulabilirsiniz.
Virtual machine’in bulunmuş olduğu folder’da yukarıdaki dosyaların haricinde bazen .ctk uzantılı dosyalarda görebilirsiniz. ctk uzantılı dosyalar Changed Block Tracking (CBT) tarafından kullanılır. Son yedeklemeden bu yana yapılan blok değişikliklerini listeler. Bir virtual machine’İn ilk yedeklemesi tam bir yedek olmak zorundadır. Buna full backup diyebiliriz. Ancan bundan sonra alınacak backup incremental yani sadece değişen data’ları kapsayacağı için CBT, ctk dosyasının içeriğini okur ve değişen blokları tanımlar. Böylece sadece değişen dataların backup’ı alınır. ctk dosyaları içinde değiştirilen her bloğun konumu nerede olduğunu söyleyen bir zaman birimi vardır. CTK uzantılı dosyaların içinde veri tutulmayacağı için ilk boyutunun hiç bir zaman üstüne çıkmaz. CTK disk’inin boyutu virtual machine’in diskine bağlıdır. Virtual machine disk’i her 10gb büyüdüğünde ctk dosyası 5mb büyüyecektir.
Eğer bir virutal machine folder’inin içerisinde ctk dosyalarını göremiyorsanız CBT aktif durumda değildir. Bundan dolayı ctk dosyaları gözükmeyecektir. Ayrıca virtual machine hardware version’un 7 ve üzeri olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Log dosyasını arıyordum, makaleniz sayesinde log dosyasının yerini buldum teşekkürler. 🙂
Rica ederim 🙂
Kullandığımız sistemin dosyalarının nerede ve ne isimlerle geldiğini bilmek güzel.