VMwareVMware ESXi

Snapshot Nedir?

Merhaba,

Snapshot nedir? Snapshot nasıl çalışır? sorularına cevap vereceğim bu yazımda. Aslında sanallaştırma ortamını kullanan birçok kişi snapshot’ı aktif olarak kullanıyor. Ben bu yazımda Snapshot kavramını biraz daha detaylı olarak anlatacağım çünkü hala snapshot’ı backup gibi kullanılıyor.

Basit olarak açıklamak gerekirse, snapshot’ı kısa süreli çalışmalar öncesinde backup almak yerine snapshot’ı kullanabiliriz. Snapshot sayesinde sanal makinamızın anlık ekran görüntüsü alınır ve siz herhangi bir sebepten dolayı sanal makina üzerinde yaptığınız işlemleri geri almak istediğinizde almış olduğunuz snapshot’a revert diyerek eski haline geri dönüş yapabilirsiniz.

Snapshot’ı sanal makinanız power off, suspend veya power on durumdayken alabilirsiniz. Snapshot alırken karşınıza çıkan seçenekler ile ilgili aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz.

Sanal makina üzerindeki snapshot kavramları

snapshot-work

Snapshot eğer kontrollü bir şekilde alınır ve takip edilirse herhangi bir sorun oluşturmaz. Snapshot alındıktan sonra değişen data’lar disk üzerinde yer kapladığı için datastore’unuzu doldurabilir. Ayrıca snapshot bir chain yapısından oluştuğu için, birden fazla snapshot alınması durumunda eğer aradaki chain’lerden birtanesi silinir veya bir sebepden dolayı corrupt duruma düşerse komple sanal makinayı kaybetmeniz kuvvet ile muhtemeldir. Yani snapshot’ın aslında faydası olduğu gibi eğer takibi yapılmaz ise size zararıda olur.

Snapshot kısa süreli işlemler için kullanılması tavsiye ediliyor. Örneğin bir update yapacaksınız ve update 1 veya 2 hafta sürecek. Bu durumda snapshot almak çok doğru değil. Böyle bir operasyonda backup  veya clone alarak daha rahat birşekilde işlemlerinize devam edebilirsiniz. VMware’in yayınlamış olduğu Snapshot Best Practices’lerde bir snapshot’ın 24-72 saat arasında silinmesi gerektiği belirtiliyor. Eğer snapshot’ı bu süreden uzun tutarsanız hem virtual machine’in konrolunde hemde performans anlamında problemler yaşayabilirsiniz. Çünkü bir snapshot aldığınızda yeni bir vmdk dosyası oluşmaz. Değişen dataların tutulduğu bir delta vmdk dosyası oluşur. Dolayısıyla siz bir veriyi yazmak veya okumak istediğinizde bu hem vmdk üzeirnde hemde delta vmdk üzerinde işlem yapacaktır. Bu durumda da performans sorunları mutlaka ortaya çıkacaktır. Snapshot’ıda silmek istediğinizde yukarıda belirtmiş olduğum delta vmdk dosyası ile ana vmdk dosyanız birleştirilir. Eğer snapshot’ınız büyük ise veya 24-72 saatten uzun bir snapshot ise muhtemelen bu snapshot’ı silmenizde vakit alacaktır. Örneğin bir mail sunucunuz var ve üzerinde snapshot aldınız 1 hafta sonrada bunu silmek istediniz. Silme işlemini başlattıkdan sonra işlem uzun sürecektir. Bununda sebebi Mail Server üzerinde sürekli değişen dataların olmasıdır. Tabi bu süre kullanmış olduğunu disk’e görede değişkenlik gösterecektir. Yine VMware snapshot best practices’lerine göre bir sanal makine üzerinde 2 veya 3 snapshot’dan fazla bulundurmamanızı önerir. Ancak maximum desteklenen snapshot sayısı 32’dir.

Özellikle database, mail server gibi sanal makinelerde uzun süreli snapshot bekletmemeye dikkat edin. Bu sunucular üzeirndeki datalar değiştiği için sizin datastore’unuzuda doldurabilir. Datastore’unuzda da yer kalmadığında bütün sanal makineleriniz down duruma geçicektir. Bunun önüne geçmek için vCenter’ınıza provision space alarm’ı tanımlayabilirsiniz. Bu alarm ile ilgili daha önce yazmış olduğum yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

Creating an alarm for Provisioned Space

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

4.9 13 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fatih
Fatih

Hmm daha önce snapshootlara ilgi duymadığım için araştırmamıştım. Ve dediğiniz gibi potansiyel checkpoint olarak bakıyordum. Sanırım backup daha mantıklı. Teşekkürler.

Tayfun DEGER
Reply to  Fatih

Rica ederim.

Aytekin Eliaçık
Aytekin Eliaçık

Şöyle denilebilir, ücretsiz hosting panellerini denemek istediğinizde yeni kurulmuş ve update edilmiş sunucunuzun snapshotu alınır, her deneme sonrası revert edilir. Bu iş tamamdır dediğimizde snapshotlar silinir ve gerçek kullanıma geçilir.

Tayfun DEĞER
Tayfun DEĞER

Farklı bir yorum olmuş 🙂

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x