Objective 1.6 – Describe and differentiate among vSphere, HA, DRS, and SDRS functionality
Merhaba,
VCP-DCV Study Guide serimizin bu bölümünde vSphere vCenter Server ile birlikte gelen HA, DRS ve Storage DRS kavramlarından bahsedeceğim.
VCP-DCV 2019 Study Guide ‘a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Öncelikle vSphere kavramına bir açıklık getirmek istiyorum. Genellikle vSphere kavramı ve ESXi kavramları farklı yerlerde kullanılır. ESXi Server denildiği zaman standalone çalışan bir hypervisor algılanabilir. vSphere diye bahsedilen aslında tüm ürün gamının ismidir. Buna vCenter Server’da dahildir, VSAN ‘da, ESXi ‘da dahildir. VMware vSphere belirli bir ürün veya yazılım değildir. VMware vSphere, tüm VMware paketinin ticari adıdır. VMware vSphere, sanallaştırma, yönetim ve arayüz katmanları içerir. VMware vSphere’in iki çekirdek bileşeni, ESXi sunucusu ve vCenter Sunucusu’dur. ESXi, sanal makineler ve sanal cihazlar oluşturduğunuz ve çalıştırdığınız hypervisor’dur. vCenter Server, bir ağa bağlı birden fazla ESXi Server ve ESXi Server kaynaklarını bir araya getirdiğiniz hizmettir.
vCenter Server sayesinde merkezi bir yönetim yapabiliyoruz. Merkezi yönetim yapmamızın yanı sıra, size ekstra özelliklerde sağlamaktadır. vCenter Server sayesinde VMware’in en güçlü ve en öne çıkan 3 özelliğini kullanabilirsiniz. Bunlar;
- vSphere HA
- vSphere DRS
- Storage DRS
Elbette vCenter Server ile birlikte gelen bir çok özellik var ancak yukarıda belirttiğim 3 tane özellik oldukça önemli. Bu bölümde bu 3 özellik hakkında çeşitli bilgiler vereceğim.
vSphere HA:
vSphere HA Nedir? vSphere HA Nasıl Çalışır? Bu konular hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle şunu belirtmek isterim, ben daha önce vSphere HA ile ilgili bir makale yazmıştım. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. vSphere HA yani vSphere High Availability. Biz makalemizde vSphere HA diye bahsedeceğiz.
Ayrıca site içerisindeki arama çubğuna vSphere HA yazarak bu konu ile ilgili yazmış olduğum makalelere ulaşabilirsiniz.
https://www.tayfundeger.com/?s=vsphere+ha
vSphere HA, bir ESXi Server‘in donanım arızası, plansız bir kesinti veya storage’da bir problem olması durumunda sanal makineleri farklı bir host üzerinde restart eder. Hemen bir örnek vermek gerekir ise, vCenter Server tarafından 3 tane ESXİ Server yönetiliyor. Bu 3 tane ESXİ host’un birtanesinin CPU’sunun arızalandığını veya power supply ‘inin arızalandığını düşünelim. Donanım arızası durumunda veya elektrik kesintisi durumunda fiziksel sunucu yani ESXi Server hatayı girmeden düzgün çalışmayacağı için bunun üzerindeki virtul machine’leri farklı bir host üzerinde power on duruma getirir.
VMware vSphere HA, sanal makineler için onları ve içinde bulundukları ESXi Server’ları bir cluster’a toplayarak yüksek kullanılabilirlik yani vSphere HA’i sağlar. VMware cluster’ındaki ESXi host’lar VMware vSphere HA tarafından izlenir ve bir ESXi Server’in arızası durumunda, o ESXi Server sanal makineler cluster’da bulunan alternatif bir ESXi Server üzerinde yeniden başlatılır. vSphere HA sayesinde virtual machine’ler kısa süreli bir kesinti ile tekrar hizmet vermeye devam eder. Belirtildiği gibi, VMware vSphere HA VMware vSphere’in bir parçasıdır ve VMware vCenter Server’in çalıştırırken etkinleştirilir. Ayrıca, vSphere 6.5 ile birlikte gelen Proactive HA özelliğinide etkinleştirdiğiniz takdirde Cluster içerisinde bulunan ESXi Server’ların donanım arızası yaşaması durumunda ESXi Server’i maintenance veya quarantine mode’a alarak donanım arızasını önceden farkederek virtual machine’leri farklı host’lar üzerine migrate edebilir. Proactive HA ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.
Proactive HA Nedir? Konfigurasyonu Nasıl Yapılır?
VMware High Availability, kullanmanın belirli gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimlerin en önemlisi ise Shared Datastore’un bulunmasıdır. Yani, cluster içerisinde buluanan ESXi Server’ların hepsi aynı datastore’ları görebilmesi gerekir. Böylece failover anında virtual machine farklı bir ESXi Server üzerinde yeniden başlatılabilecektir. Lisans olarak ise vSphere HA, vCenter Server Standart lisans ile gelmektedir.
vSphere HA ile birlikte isterseniz farklı rule’lar yazabilir ve virtual machine’lerin farklı bir ESXİ Server üzerinde reboot olmasını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca Orchestrated restart sayesinde belirli virtual machine’lerin restart olmasını sağlayabilirsiniz.
vSphere HA Orchestrated Restart Nedir?
vSphere DRS:
vSphere DRS sayesinde yük dengelenmesi yapılır. Tam ismi, vSphere Distributed Resource Scheduler‘dir. DRS sayesinde cluster içerisinde bulunan ESXi host’ların CPU, Memory ve Network (Network-Aware DRS) utilization durumları incelenir ve kaynakların yetersiz olduğu ESXi Server üzerindeki virtual machine’ler farklı ESXi Server’lara migrate edilir.
DRS’in çalışma şekli ile ilgili yukarıdaki gibi bir makale yazmıştım. Buradan ayrıca detaylı bilgi alabilirsiniz. DRS’in farklı mod’u bulunmaktadır. Bunlar;
Manual: Power on halde olan virtual machine’ler için DRS, virtual machine’lerin taşınması için host’ları seçmenizi ister.
Partially Automatic: Power on halde olan virtual machine’ler için DRS, cluster içerisinde bulunan host’ları seçer ve hangi virtual machine’lerin hangi host üzerine taşınacağının önerisinde bulunur.
Fully Automatic: Power on halde olan virtual machine’ler için DRS, taşınacak virtual machine’leri ve hangi host’a taşınacağını otomatik olarak seçer ve taşır.
DRS Gereksinimleri:
- Enterprise Plus lisans
- Shared datastore
Ayrıca ortamınızda VROPS kullanıyorsanız predictive drs sayesinde virtual machine’lerin yük altında bulunmadan önce migrate olmasını sağlayabilirsiniz. Konu ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.
Storage DRS:
Storage DRS’i kullanabilmek için öncelikle Datastore Cluster oluşturmanız gerekmektedir. vCenter Server üzerinde bulunan ESXi Server’lara tanımlı datastore’ları bir cluster altında tutabilirsiniz. Datastore cluster yapmanızın size bazı avantajları olacaktır. vSphere DRS nasıl virtual machine’leri farklı bir ESXi host’a otomatik olarak migrate ediyor ise Storage DRS’de virtual machine’lerin barınmış olduğu datastore’lar I/O ve doluluk oranına göre farklı datastor’lara otomatik olarak migrate olur. Tabi siz bunu isterseniz manual olarakta yapabilirsiniz. Storage DRS kullanabilmeniz için Enterprise veya üstü bir lisans sahip olmanız gerekmektedir.
Yeni bir virtual machine oluşturduğunuzda eğer bir datastore cluster’ınız var ise virtual machine’in barınacağı datastore’u seçmenize gerek bulunmaz. Datastore cluster’ı seçersiniz ve virtual machine en uygun olan datastore’da create edilir. Eğer storage DRS kullanmazsanız datastore utilization oranını manuel olarak takip etmemiz gerekir. Eğer yapınız çok büyük ise zaten bunu yapmakta zorlanabilirsiniz. Storage DRS aynı zaman IO latency takip ettiği için sizin belirlemiş olduğunuz değerler dışına çıkar ise virtual machine’leri otomatik olarak farklı datastore’lara migrate edecektir. Dolayısıyla Storage DRS kullanmanız yapınızın daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
VCP-DCV Study Guide serinizi severek okuyorum, bu tarz yazılara devam etmenizi umuyorum 🙂
VCP-DCV Study Guide çok beğenildi, çok ilgi çekti. Devam edeceğim.
Rehber konularınızı bende çok seviyorum, devamı gelecek mi? 🙂
Elbette yazının başında belirttiğim linkten görebilirsiniz.